Política

L’exèrcit sirià es desplega

Les forces d’Al-Assad arriben al nord del país després que el govern acordés ajudar els kurds

Erdogan assegura que continuarà la seva ofensiva

En sis dies, 150.000 persones han deixat casa seva

Unitats de l’exèrcit sirià es van desplegar, ahir, a la localitat nord-oriental de Tai Tamer, davant les tropes turques, després que, diumenge a la nit, haguessin anunciat un acord amb Damasc per impedir la invasió i intentar recuperar les zones conquerides per Turquia des de l’inici de la seva ofensiva, dimecres passat.

El govern del president sirià, Baixar al-Assad, que no reconeix l’administració autònoma d’aquesta regió, controlada quasi totalment pels kurdosirians Forces de Síria Democràtica (FSD), es va unir a aquesta aliança de milícies per fer front a l’ofensiva turca i dels seus grups aliats. L’ajuda del règim sirià, però, no és desinteressada, ja que el seu desig és recuperar cada centímetre del país que ha perdut des de l’inici de la guerra, el 2011.

Després de l’anunci de l’acord, els líders kurds van declarar que, després de les matances perpetrades per les forces de Turquia i abans que aquest país porti a terme el seu genocidi, han optat per salvar la seva gent.

Segons una font oficial kurdosiriana, el pacte se centra només en el desplegament de tropes de Damasc a tota la frontera amb Turquia, ja que els detalls polítics s’abordaran després.

L’exèrcit sirià va anunciar el seu imminent desplegament a les ciutats de Mangij i Kobane, assetjades durament per les forces turques.

El president turc, Recep Tayip Erdogan, va dir, ahir, que Rússia “ha donat una resposta positiva” als plans turcs d’entrar a la ciutat de Kobane després de la retirada de les tropes nord-americanes. A més, va explicar que l’exèrcit es preparava també per aconseguir el control de la ciutat de Manbij. Erdogan van insistir que el seu país continuarà amb l’ofensiva per terra i aire a Síria malgrat l’acord de les milícies d’Al-Assad per impedir els atacs.

La informació que Rússia ha donat llum verd als plans turcs de controlar Kobane crida l’atenció perquè, diumenge, es van produir diverses notícies que el govern rus, aliat de Síria, estaria donant suport al pacte perquè les tropes d’Al-Assad entressin al nord de Síria. “Hi ha molts rumors, però ens hem assabentat a través de l’ambaixada russa a Ankara que aquest país té un enfocament positiu respecte de Kobane. Sembla que no hi tindrem cap problema. Estem portant a terme negociacions amb Rússia en l’àmbit militar i diplomàtic”, va explicar Erdogan, que hi va afegir que, pel que fa a Manbij, estan en procés de prendre una decisió.

Rússia també va desmentir, ahir, les acusacions fetes pel diari nord-americà The New York Times sobre els atacs perpetrats per la força aeroespacial russa contra un hospital de Síria. El diari va publicar, diumenge, proves que l’exèrcit rus havia bombardejat repetidament i de forma deliberada hospital a Síria. Rússia ja ha estat acusada diverses vegades durant la guerra d’haver bombardejat diversos hospitals.

Erdogan va criticar els països que han condemnar la incursió militar del seu país a Síria i va demanar la solidaritat dels socis de l’OTAN en la seva lluita contra les milícies kurdes, que considera terroristes. “Estem sota pressió i assetjament d’una organització terrorista. Prendreu partit pel vostre aliat de l’OTAN o donareu suport als terroristes?”, va pressionar el president turc.

El president nord-americà, Donald Trump, que amb la retirada de les tropes del seu país va donar peu a l’ofensiva turca, va ordenar, diumenge, la retirada de totes les tropes i va anunciar que estudiarà imposar sancions a Turquia per la seva ofensiva. “S’acosten importants sancions a Turquia. La gent realment pensa que hauríem d’anar a la guerra amb Turquia, membre de l’OTAN. Les guerres interminables finalitzaran”, va assegurar. A més, hi va afegir que els Estats Units no entraran en una altra guerra amb persones que han estat lluitant entre si durant 200 anys. Trump va suggerir, ahir, que els kurds podrien estar alliberant gihadistes presos enmig de l’ofensiva turca per involucrar el seu país.

Desplaçats

Segons dades de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA), entre 150.000 i 160.000 persones s’han vist obligades a abandonar casa seva al nord de Síria els últims sis dies. En el seu últim informe de situació, l’agència de l’ONU va advertir que es continuaven produint desplaçaments significatius i va comptabilitzar en més de 150.000 els que han tingut lloc aquests últimes dies, mentre continuen els bombardejos i atacs terrestres a diversos punts del país.

La UE condemna l’operació

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea van acordar, ahir, una condemna unànime de l’atac turc contra els kurds al nord-est de Síria, sense arribar a consolidar un embargament d’armes comunitari per les dificultats legals que implica que Turquia sigui membre de l’OTAN i pel fet que la potestat de comerciar amb armes recau en cada país. Els ministres es van comprometre a mantenir “fortes posicions estatals” en la seva política d’exportació d’armes a Turquia sobre la base de les provisions de la posició comuna del 2008, que defineix les normes comunes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equips militars. En les conclusions, els ministres van prendre nota que diversos estats membres han decidit aturar immediatament les seves llicències d’exportació d’armes a Turquia arran d’aquesta operació que, segons van assegurar, perjudica greument l’estabilitat i la seguretat del conjunt de la regió i dona com a resultat més patiment per als civils, així com més desplaçaments i problemes per a l’accés humanitari.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.