Política

Turquia comença l’atac contra el Kurdistan sirià

Els kurds confirmen bombardejos turcs a zones civils

Turquia ha iniciat aquest dimecres l’atac al Kurdistan sirià, al nord-est de Síria, contra les milícies kurdes. Poc després que el president dels EUA, Donald Trump, anunciés la retirada de les seves tropes a la frontera que separa Turquia i la zona controlada pels kurds, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha llençat una ofensiva per eliminar una suposada amenaça de les milícies kurdes i repoblar l’àrea amb els refugiats sirians que acull.

Poc després de l’anunci del començament de l’operació fet per Erdogan, el portaveu de les Forces de Síria Democràtica (FSD), l’aliança liderada pels kurds, ha confirmat que avions turcs bombardegen Rojava. “Avions turcs han començat a dur a terme atacs aeris contra zones civils. Hi ha un gran pànic entre la gent de la regió”, ha alertat el portaveu de l’FSD, Mustafa Bali.

La sortida de les tropes nord-americanes de la zona ha donat “via lliure” a una operació que Turquia ja està anunciant des de fa temps i que no s’ha fet esperar. Erdogan ha anunciat a través de les xarxes socials que “les Forces Armades turques han iniciat, al costat de l’Exèrcit Nacional Sirià [la milícia sirianes aliada de Turquia anteriorment coneguda com a Exèrcit Lliure de Síria], l’operació Font de Pau al nord de Síria”.

Erdogan ha indicat que l’atac s’adreça tant al grup gihadista Estat Islàmic (EI) com a les Unitats de Protucció Popular (YPG), les milícies kurdes que dominen el nord-est de Síria, i que fins aquesta setmana tenien el suport dels EUA.

El president turc ha garantit que “preservarem la integritat territorial de Síria i alliberarem les comunitats locals de les urpes dels terroristes”, en al·lusió als kurds. “La nostra missió és evitar la creació d’un corredor de terror a la nostra frontera sud i portar la pau a la zona”, ha afirmat.

Poc després, caces turcs han començat a bombardejar almenys quatre ciutats: Tal Abyad, Serê Kanye (Ras al Ain), Qamishli i Ain Issa, en el que semblen els preparatius de la planificada ofensiva terrestre.

Les FSD han assegurat que almenys 25 avions turcs han sobrevolat aquestes zones i han bombardejat una setzena de posicions.

La cadena CNNTürk ha mostrat en directe imatges de columnes de fum provinents de la ciutat fronterera, controlada fins ara per les YPG, i ha assegurat que s’escolta com els bombarders sobrevolen continuament l’àrea.

Almenys dos morts i més refugiats

De moment, l’ofensiva ha provocat almenys dues morts entre la població civil, segons les forces kurdes. “Dos civils han perdut la vida i dos més han resultat ferits en un atac aeri contra el poble de Misharrafa, a l’oest de Ras al Ain”, segons ha informat el Centre de Coordinació i Operacions Militars de les FSD.

Segons la mateixa font, molts civils de la regió han començat a fugir de les seves cases per por a més atacs aeris i terrestres de Turquia. “Els civils de tota la frontera de Síria amb Turquia (...) tenen por i ha començat una onada de desplaçaments”, ha indicat.

En paral·lel, tres obusos llançats des de territori sirià han impactat, sense provocar víctimes, a dues localitats turques de la regió des d’on ha començat l’ofensiva. En concret, dos projectils de morter han impactat a la ciutat de Ceylanpinar, a l’altre de costat de la frontera davant la ciutat siriana de Ras al Ain. Un altre projectil, llançat des de Qamishli, ha caigut en un edifici de la localitat turca fronterera de Nusaybin.

L’ofensiva d’Erdogan ha arrencat poc després que aquest agraís en una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Vladimir Putin, la seva “postura constructiva” davant les intencions turques.

Ankara aspira a controlar una franja adjacent a la frontera siriana de 32 quilòmetre d’ample i 480 de llarg, des de l’Eufrates fins a l’Iraq. Aquest territori ha estat dominat fins ara per les YPG, que han establert una administració local de facto que preocupa a Turquia.

Crides a la contenció

Brussel·les ha demanat a Erdogan que actuï amb “contenció”. “Una incursió agreujarà el patiment civil”, ha alertat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

En la mateixa línia, el govern alemany ha “condemnat enèrgicament” l’atac i ha advertit que pot generar més inestabilitat en la situació política regional i una nova catàstrofe humanitària entre la població siriana. El ministre d’Exteriors, Heiko Maas, ha advertit que l’enrenou pot esdevenir un salvavides per als gihadistes d’Estat Islàmic (EI). Per tot plegat, ha demanat a Ankara que defensi els seus interessos per la via diplomàtica.

El titular italià d’Exteriors, Luigi di Maio, ha afirmat que l’ofensiva turca a Rojava pot empitjorar la situació i “perjudicar els resultats assolits en la lluita” contra el terrorisme. “Les accions unilaterals corren el risc de perjudicar els resultats aconseguits en la lluita contra l’amenaça terrorista, a la que Itàlia ha ofert una significativa contribució dins la coalició contra Estat Islàmic”, ha assenyalat en un comunicat. A més, Di Maio creu que la intervenció d’Ankara podria “desestabilitzar la situació sobre el terreny”.

El Consell de Seguretat de l’ONU es reunirà d’urgència dijous per abordar l’ofensiva turca, segons han dit a l’agència Efe fonts diplomàtiques. La trobada l’han demanada els cinc països de la Unió Europea (UE) que actualment s’asseuen al Consell: França, el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica i Polònia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.