Política

El govern de l’Equador fuig de la capital en un clima d’insurrecció social

El president Moreno trasllada la seu governamental de Quito a Guayaquil i acusa Correa d’“intent de cop d’estat”

Avui milers de persones volen arribar al palau presidencial

Les protestes socials a l’Equador, que es van originar fa una setmana contra les retallades dels subsidis als carburants, no afluixen. Ben al contrari: s’encenen cada cop més. Ni el govern de Lenín Moreno ni els manifestants tenen, ara per ara, intenció de cedir. Amb un Quito amb els carrers inflamats pels xocs amb la policia, l’exèrcit va evacuar ahir el president i va traslladar la seu del govern a la ciutat costanera de Guayaquil.

Després de tot un cap de setmana per les carreteres de la serra andina, els primers indígenes van arribar dilluns al vespre a Quito. L’objectiu és afegir-se a la protesta iniciada per sindicalistes, militants de l’oposició i organitzacions d’esquerra, i que avui intentarà arribar al palau presidencial, fortament custodiat per forces especials. Als indígenes els esperaven centenars de policies, a peu i a cavall, que els impedien l’accés al Palau de Carondelet, seu del govern. Els agents hi van carregar violentament, amb gasos lacrimògens, per intentar tallar-los el pas. A pocs metres, i en ple centre històric de la capital, la policia es va haver de retirar davant l’insistent avenç dels manifestants, que van aconseguir ocupar durant una hora la seu de l’Assemblea Nacional fins que van ser desallotjats per les forces de seguretat. Fins ahir a la mitjanit, hora catalana, s’havien registrat dues víctimes mortals i un nombre indeterminat de ferits durant les protestes. El centre històric de Quito és un camp de batalla, amb crema de pneumàtics, llançament de còctels Molotov i destrucció massiva de la propietat pública. Les classes i l’activitat judicial s’han suspès a tot el país i també l’activitat en tres centrals energètiques de l’Amazònia, preses pels manifestants.

Els militars van ordenar ahir l’evacuació del govern del president Lenín Moreno del Palau de Carondelet i el van traslladar a Guayaquil. Des d’allà, el president va demanar a la ciutadania calma i va oferir la seva versió de la crisi: “El que ha passat no és una manifestació social de protesta davant una decisió del govern. Aquí hi ha una manifestació política per trencar l’ordre democràtic”, assegurava. Tot i que sense esmentar-lo, l’actual president acusa el seu predecessor Rafael Correa (2007-2017) d’haver instigat la crisi: “Són els corruptes que han sentit les passes de la justícia cercant-los per tal que responguin, són ells els que estan darrere d’aquest intent de cop d’estat i instrumentalitzen alguns sectors indígenes, aprofitant la seva mobilització.”

La Confederació de Nacionalitats Indígenes va “refusar” el vandalisme, que és “aliè a les raons de la mobilització nacional”, i l’ha atribuït a “la infiltració d’agents provocadors i violents posats per deslegitimar la lluita social i provocar el caos”. Tot i que Moreno ha ofert “diàleg” al moviment de protesta, no està disposat a revertir les mesures d’aprimament del sector públic exigides per l’FMI. El Tribunal Constitucional ha validat la declaració de l’estat d’excepció, però l’ha retallada de 60 a 30 dies.

LA FRASE

No és una manifestació social de protesta, sinó una de política per trencar l’ordre democràtic
Lenín Moreno
PRESIDENT De l’EQUADOR
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.