Economia

Revenja de Trump contra la UE

Els EUA imposaran aranzels del 25% a exportacions agroalimentàries europees

La UE vol negociar

Espanya, Alemanya, França i el Regne Unit, els més afectats per les represàlies a les ajudes d’Airbus

El club europeu aposta pel diàleg amb el president Donald Trump per evitar una nova ronda d’aranzels que intensifiqui el xoc amb els EUA, però no retira l’amenaça de represàlies. El gegant nord-americà ha tornat a la càrrega amb nous aranzels contra la Unió Europea, ara emprenyat per l’avantatge econòmic al seu sector aeroespacial. Amb el vistiplau de l’Organització Mundial del Comerç, el president dels Estats Units ha impulsat una nova artilleria d’aranzels a les exportacions europees per venjar-se de les ajudes del bloc al seu major fabricant d’avions, Airbus. Mesura que afectarà productes com l’oli l’oliva, els formatges, les fruites o els vins i que podria empitjorar les tenses relacions comercials transatlàntiques just quan l’economia global dona senyals d’una nova recessió.

Poc després de rebre el llum verd de l’OMC per imposar aranzels valorats en uns 7.500 milions de dòlars (uns 6.800 milions d’euros), l’administració Trump va publicar una llista on detalla que imposarà tarifes del 25% als productes agraris i del 10% als avions. Alemanya, el Regne Unit, l’Estat espanyol i el francès són els més afectats. Tots quatre estats integren del consorci d’Airbus que ha generat la disputa comercial entre la UE i els EUA.

El cop per al sector agroalimentari europeu seria imminent. Washington pretén aplicar ràpidament la seva represàlia i que els aranzels entrin en vigor el 18 d’octubre. “És una gran victòria per als EUA”, es congratulava Trump.

La prompta i dura reacció del líder nord-americà contra el club europeu en un delicat moment de les seves relacions comercials ha indignat la UE. La Comissió Europea creu que és “contraproduent” pel clima econòmic i avisa que farà “més difícils les negociacions” comercials sobre la indústria aeroespacial que ha desencadenat el xoc. Astorada per l’actitud de Trump, la CE encara estudia com respondre sense contribuir a l’escalada de tensió. De moment, només ha mostrat les armes que pot fer servir. El bloc assegura que també pot aplicar “contramesures” aranzelàries per les pràctiques comercials de Trump en els darrers anys. A més, confia que l’OMC també li permeti d’aquí a uns mesos imposar uns aranzels similars a Washington per les presumptes ajudes il·legals nord-americanes al gran fabricant d’avions Boeing.

“Ens posa en una situació en què haurem de fer el mateix”, va reconèixer ahir un portaveu de l’executiu europeu. Tanmateix, Brussel·les reitera que està disposada a “treballar per una solució justa i equilibrada” que no perjudiqui la indústria de l’aviació a banda i banda de l’Atlàntic.

La pujada dels aranzels repercutirà en un volum d’exportacions de l’Estat espanyol valorat en uns 1.000 milions d’euros, segons l’organització agrària COAG. S’estima que l’oli i el vi constitueixen el gruix de productes que es venen al mercat nord-americà. Fonts diplomàtiques espanyoles es mantenien expectants a la decisió de la CE, responsable exclusiva de dirigir la política comercial a la UE.

El lobby europeu dels ramaders i les cooperatives agràries va lamentar que siguin ells els qui “paguin el preu” per una “decisió política sobre comerç que no té res a veure amb l’agricultura”.

Les dues multinacionals a l’epicentre del conflicte comercial també van entrar en el camp dels retrets. Mentre l’europea Airbus reclamava un acord entre els EUA i laUE per evitar la imposició dels aranzels, la nord-americana Boeing recordava a la seva rival que si “complís amb les seves obligacions” retornant les ajudes “encara es podrien evitar per complet” els nous gravàmens.

Catalunya hi exporta per valor de 330 milions d’euros

Els aranzels de Trump també amenacen Catalunya, exportadora de fruites, formatges i vins, entre d’altres. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va avisar ahir que la indústria agroalimentària ha d’estar “expectant” i que s’haurà d’anar “adaptant i readaptant” als canvis que sobrevinguin. Segons Jordà, en el món global actual els mercats internacionals “juguen un paper importantíssim” i la política aranzelària anunciada per Trump “afecta” també el territori català.

Els aranzels que els EUA tenen previst imposar a productes de la UE del sector agroalimentari poden tenir un impacte d’uns 26 milions d’euros a Catalunya, segons dades confirmades per la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries Catalanes (Prodeca). L’any passat, el sector hi va vendre per valor de 330 milions d’euros, i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l’equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors. Unió de Pagesos (UP) va reclamar ahir tant a l’administració catalana com a l’estatal que treballin per evitar que el sector agrari pagui el preu dels subsidis il·legals que la Unió Europea ha donat a la gran companyia aeronàutica Airbus. Recordant l’impacte que va tenir el vet rus a la fruita arran d’una decisió geopolítica de Brussel·les, el sindicat ja reclama a la CE que vigili estrictament les repercussions i assumeixi al 100% el cost que puguin tenir per a l’agricultura.

Mercaderies afectades

Aquests són alguns dels productes que figuren a la llista:

1.

Carn congelada, excepte talls menuts.

2.

Concentrats de proteïna de sèrum.

3.

Formatge fresc i substitutius del formatge, mantegues, preparats lactis a partir del formatge (lactis i derivats, inclosos la llet de vaca, ovella, cabra i altres), llets quallades i fermentades. També formatge edam, emmental i gouda, gruyère, blau, pecorino, suís, provolone, stilton, colby i altres de similars.

4.

Iogurts naturals, de gustos o amb fruites.

5.

Oli d’oliva i oli d’oliva verge i derivats de l’oli.

6.

Carn de porc, excepte el pernil i l’espatlla i els seus talls, que no continguin cereals ni verdures, desossada i cuinada i envasada en recipients hermètics, botifarres, preparats de carn de porc.

7.

Olives amb pinyol i sense en salmorra.

8.

Licors i vi sense gas amb menys del 14% d’alcohol en envasos de no més de 2 litres.

9.

Fruites com el préssec (no nectarines), peres, mandarines, clementines, llimones, taronges, prunes i cireres (guindes, préssec en almívar, licor de cirera...), groselles, fruites del bosc, incloses barreges, sucs de qualsevol fruita o verdura que no sigui la tomata, concentrat o no.

10.

Musclos frescos i en conserva, cloïsses, escopinyes, navalles i altres mol·luscos cuinats o en conserva.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.