Política

Johnson es mostra desafiant i torna a demanar eleccions

Repta Corbyn a plantejar una moció de censura contra ell el dia que el Parlament torna a obrir les portes

El líder de l’oposició s’hi nega fins que no descarti el ‘Brexit’ dur o demani una pròrroga

Boris Johnson va comparèixer al Parlament britànic ahir per primer cop després que el Tribunal Suprem dimarts declarés il·legal la seva decisió de suspendre’l. Es va presentar sense demanar disculpes ni admetre que es va equivocar. Va qualificar la decisió de la justícia “d’errònia”, va acusar el Parlament de voler “denegar la voluntat dels ciutadans” i va desafiar el líder laborista Jeremy Corbyn a demanar una moció de censura contra ell.

“Han estat deu minuts de fanfarroneria d’un primer ministre que no respecta la llei i no està capacitat per al càrrec”, va replicar Corbyn, que li va exigir que dimitís. Com a líder de l’oposició, és l’únic que pot presentar una moció de censura que portaria a unes eleccions generals que els grups de l’oposició no volen fins que el primer ministre no descarti un Brexit dur o demani una pròrroga a la Unió Europea (UE). Temen que sigui un altre parany.

“Vull eleccions generals, i si vostè vol eleccions, demani una pròrroga [a la UE] i anem a eleccions”, es va defensar Corbyn en una de les sessions més tenses i sorolloses que es recorden. “Fins i tot el meu fill de cinc anys sap que ha de demanar disculpes quan fa una cosa mal feta”, li va retreure Jo Swinson, la líder liberaldemòcrata. “Vostè és qui hauria de demanar disculpes per escriure al president de la Comissió Europea demanant-li que no signi un acord amb nosaltres”, li va rebatre Johnson, mentre Swinson negava amb el cap.

Johnson va comparèixer a la Cambra dels Comuns ahir al vespre després de tornar de manera urgent de Nova York, on assistia a l’assemblea general de les Nacions Unides. Al matí, l’advocat general de l’Estat, Geoffrey Cox, que va ser qui va dir al primer ministre que era legal la suspensió de les dues cambres, va afirmar: “Aquest Parlament està mort, no s’hauria d’asseure, no té cap dret moral d’asseure’s en aquestes bancades verdes.” Amber Ruud, excompanya de govern de Cox, li va retreure el llenguatge utilitzat: “Aquest Parlament va ser escollit el 2017 i reflecteix les divisions que hi ha al país.”

El 14 d’octubre està previst el discurs de la reina en què Johnson presentarà un programa de govern que serà entès com a programa electoral perquè Johnson ni té majoria al Parlament ni té mandat electoral. Per la forma com discutien ahir ambdues bancades, a 5 setmanes del Brexit, resulta impossible pensar que es puguin posar d’acord en alguna cosa.

L’única sortida a aquest atzucac són les eleccions. La qüestió és quan se celebrarien. Johnson vol que se celebrin com més aviat millor per arribar reforçat a la cimera europea del 17 d’octubre. L’oposició no les acceptarà fins que no descarti el Brexit dur o demani una pròrroga que Johnson ja ha dit que no demanarà. És pura estratègia partidista. Les enquestes diuen que Johnson guanyaria les eleccions, però no obtindria majoria. El país continuaria estancat.

Acord amb la UE

Johnson va assegurar que estan a punt d’aconseguir un acord amb la UE. Si no l’aconsegueixen, el govern prepara un giny per poder treure el país de la UE. Demanaria una pròrroga per carta com li exigeix la llei i després n’enviaria una altra per invalidar-la. L’ex- jutge del Suprem, Lord Sumption, assegura que això seria il·legal. Els legisladors britànics ja preparen accions legals en cas que Johnson intenti desafiar la llei un altre cop. Si, en canvi, aconsegueix un acord amb la UE, li quedarà el més complicat: que el Parlament l’aprovi.

LA FRASE

Aquest Parlament està mort i no té cap dret moral d’asseure’s en aquestes bancades verdes
Geoffrey Cox
advocat general de l’Estat
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.