Successos

Buscant el rastre dels drons perduts del cas Susqueda

El jutjat accepta les peticions de la defensa i mena pressa als Mossos perquè aclareixin també de qui són les empremtes trobades al cotxe enfonsat

Fa aportar també uns manuscrits de la Paula

El jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners, que instrueix la causa per l’assassinat de Marc Hernández i Paula Mas al pantà de Susqueda, ha ordenat als Mossos que elaborin un informe específic sobre els drons que feia servir el noi i que van desaparèixer, segons van exposar els seus pares. La jutgessa demana que n’especifiquin les característiques, el model, l’antiguitat i els permisos de vol que s’haguessin pogut demanar indicant-hi data, hora i lloc, i que aclareixin si els aparells contenien informació enregistrada. Marc Hernández era un gran aficionat als drons, als aparells teledirigits i als videojocs i, juntament amb un amic, tenien un canal amb més de 4.000 seguidors. Els seus pares van alertar de la desaparició dels drons del jove mesos després del doble crim, quan se’ls van retornar objectes personals del noi i se’ls va preguntar si hi trobaven a faltar alguna cosa. Van dir que el noi tenia almenys dos drons –possiblement tres–, i que no sabien on eren. L’ordre de la jutgessa per rastrejar els drons de Marc Hernández és una de les peticions fetes al juliol per Benet Salellas, que exerceix la defensa de Jordi Magentí, el pescador que els Mossos van detenir com a sospitós del crim, que es declara innocent i que està en llibertat després d’haver passat 303 dies a la presó.

La jutgessa ha acordat tota un bateria de peticions formulades per Salellas, que inclou també instar els Mossos perquè aclareixin quines investigacions han fet amb les dues empremtes amb valor identificatiu que van extreure de la xapa de la carrosseria de l’Opel Zafira un cop va ser extret del fons del pantà a la zona de la raconada de la Muntada. Una de les empremtes era a la part exterior de la porta posterior esquerra i l’altra, a la porta de l’altre costat. La jutgessa també demana als Mossos que indiquin quines gestions tenen previstes per intentar identificar a qui pertanyen les empremtes. En el seu escrit, Salellas demanava que es comparessin les empremtes amb totes les persones residents a la zona de Susqueda en el moment dels fets. La jutgessa dona opció a la defensa perquè, si s’escau, reformuli la petició concretant a quines persones es refereix per poder valorar si ordena comparar les empremtes amb els subjectes proposats.

Les anàlisis de fulles i sorra

La jutgessa mena pressa als Mossos perquè li aportin el resultat de l’estudi de les restes vegetals i de sorra que es van trobar enganxats a la roba interior de Marc Hernández (que estava entaforada dins la motxilla que llastava el seu cos) i que van ser encarregats a especialistes de diferents departaments de la Universitat de Barcelona. La jutgessa ordena que li aportin tots els informes que hagin estat fets per especialistes externs i que encara no són al jutjats. Entre els quals, els resultats de les anàlisis de la pinassa que hi havia agafada al vidre davanter de l’Opel Zafira i d’unes fulles que van ser trobades dins del vehicle. Unes restes vegetals que els Mossos confien que els servirien per acotar el lloc on va estar aturat l’Opel Zafira abans que el criminal o criminals el tiressin a l’aigua per fer-lo desaparèixer, a la platgeta de la raconada de la Muntada. L’Opel Zafira que es dona per bo, que és el que les càmeres van captar al Pasteral enfilant cap a Susqueda i el que es pressuposa que va veure una senderista a la paret de la presa, no va ser vist per cap testimoni en els aproximadament 14 km de pista entre l’antiga pedrera i el lloc on va ser trobat enfonsat. Ni els habitants del Mas Llomà, per on passa el camí, ni Bartomeu Soler, que viu en una barraca a la zona de la font del Borni, van veure el cotxe de la parella.

El jutjat ordena també que s’entregui a la defensa el buidat del contingut del disc dur de l’ordinador de Marc Hernández, que el dia abans de la seva desaparició havia fet cerques a Google sobre “muntanyes de Begur”, mentre que la Paula n’havia fet sobre “Vilanova de Sau”, lloc on el dia 24 se celebrava el festival musical Bioritme. Ara la investigació està pendent també de la geolocalització del terminal telefònic del Marc, que s’ha enviat al Netherlands Forensic Institute, i d’un altre estudi requerit a Google EUA sobre els posicionaments dels telèfons dels dos joves. Les dades que es tenen ara situen el telèfon del Marc a la font del Borni, però a una hora en què segons les càmeres el seu cotxe no hi havia pujat.

Els manuscrits de la Paula i la sang del turó del Llamp

La jutgessa demana als Mossos que aportin dos fulls de paper manuscrits de Paula Mas, que solia escriure notes i reflexions, que es van trobar entre els objectes que hi havia a l’Opel Zafira i es van indexar com a indici número 3 en l’acta que es va interrompre a les onze de la nit del 28 d’agost del 2017 a la platgeta fent constar que ja no era possible continuar per falta de llum de dia. Els manuscrits també els ha demanat la defensa, que assenyala que, si estaven escrits de fa poc, podien donar una pista de la ruta que havia fet o que pensava fer la parella durant la seva sortida al pantà que ajudés a esclarir la investigació.

Amb relació a la petició d’aclarir els resultats de l’anàlisi de restes de sang trobades el 30 d’agost, quan els cossos encara no havien estat trobats, sobre tretze pedres petites a la punta del pantà de la zona del turó del Llamp que havia fet la defensa, la jutgessa informa que els laboratoris ja han enviat els resultats de les proves realitzades. Les anàlisis van concloure que la sang de les pedres no era humana i no se’n va poder extreure ADN de cap tipus.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.