Política

Ambaixadors del procés

Mig centenar de persones de diferents països seran a la Diada Foreign 2019 els dies 10 i 11 de setembre en diferents poblacions

L’acció forma part dels esforços per internacionalitzar el conflicte català

“Fem diplomàcia de proximitat, expliquem el que passa i la recepció de la gent és molt bona”

El Giacomo Comincini té vint anys i viu a Bavia, molt a prop de Milà. Té formació clàssica, parla llatí i estudia ciències polítiques. Fins a l’1 d’octubre del 2017 no sabia pràcticament res del que passava a Catalunya, però les imatges de la policia colpejant gent davant de les urnes el va trasbalsar. “Haurien d’haver estat un crit d’atenció per a qualsevol demòcrata europeu, com ho van ser per a mi”, explica. Ara, en Giacomo parla perfectament català i s’ha convertit en un dels ambaixadors del procés. L’any passat ja va assistir a la primera Diada organitzada per la plataforma Foreign Friends of Catalunya, una entitat creada el març del 2018 i presidida per Thomas Schulze amb l’objectiu de contribuir a la internalització del conflicte català.

El Giacomo tornarà aquest any a Catalunya per la Diada. Forma part del mig centenar de persones que Foreign Friends ha convidat els dies 10 i 11 i que estaran, totes elles, al tram 14 de la manifestació. Està satisfet de la feina feta, però creu que cal continuar treballant. “Ara que estem esperant la sentència ens dirigim als acadèmics, a les persones que puguin ser líders d’opinió; fem el que anomenem diplomàcia de proximitat i la recepció és molt bona”, assegura el Giacomo, que està convençut que el tema no estarà enquistat per sempre i que de mica en mica els ciutadans europeus aniran prenent consciència. “És cert que no hi ha prou cobertura mediàtica dels fets perquè la gent ho segueixi i ho entengui, però a poc a poc es van fent accions i es van aconseguint noves adhesions”, subratlla.

De moment, Foreign of Catalonia ja té 22.700 seguidors al Twitter, a banda de promoure la participació a la Diada, el dia 10 s’han organitzat diversos tallers tertúlies i un sopar als jardins de Pedralbes “per tractar de trobar solucions que es puguin implementar a Catalunya”, indiquen els organitzadors.

Entre els membres de la plataforma que també han confirmat l’assistència hi ha la Charlotte Berger, que també va venir l’any passat. La Charlotte, naturòpata alemanya de 48 anys, també va decidir iniciar el seu activisme a partir de les imatges de l’1-O. “Vaig pensar que s’havien sobrepassat totes les línies vermelles”, assegura. A partir de les xarxes va posar-se en contacte amb un grup de catalans d’Hamburg i la seva activitat es va multiplicar quan van empresonar Puigdemont a Neumünster. “Estava pràcticament al costat de casa. Ja no era un tema abstracte o que t’arriba a través dels mitjans. Hi vaig anar cada dia a donar-li suport”, recorda la Charlotte, que també parla català perfectament i anima tothom a assistir al sopar del dia 10. “És una oportunitat d’intercanviar punts de vista, d’enriquir els plantejaments i de connectar amb persones que, independentment de l’afinitat política, ajuden a visibilitzar la realitat de Catalunya fora d’aquí”, assegura la Charlotte, que opina que el que uneix tots els integrants de la plataforma és “la defensa dels drets fonamentals”.

Entre els assistents a la Diada d’aquest any hi ha l’activista turc Can Dündar, el diputat alemany Andrej Hunko i el flamenc Mark Demesmaekerent, l’advocat de Carola Rackete Alessandro Gamberini i la vicepresidenta de l’entitat, Rossella Selmini. També han confirmat la seva presència familiars i amics de presos i exiliats del procés català o persones que en són simpatitzants.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.