Política

Sànchez, Turull i Rull denuncien España Global per vulnerar el seu dret a la presumpció d’innocència

La defensa dels tres presos polítics alerta que en l’informe de la secretaria d’Estat es fan “afirmacions categòriques” al voltant de fets que encara s’estan jutjant

Els advocats reclamen al Suprem que faci retirar l’informe

Els diputats de Junts per Catalunya (JxCat) al Congrés Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat davant el Tribunal Suprem (TS) espanyol una denúncia per vulneració del dret fonamental a la presumpció d’innocència contra el govern espanyol, responsable últim de l’informe publicat per la Secretaria d’Estat de l’España Global. A través del document La realitat sobre el procés independentista el govern espanyol trasllada el seu punt de vista sobre aquesta qüestió als cossos diplomàtics i l’opinió pública estrangera.

La defensa dels tres presos polítics catalans, encapçalada per l’advocat Jordi Pina, alerta en el seu escrit que el redactat del text d’España Global “conté un seguit d’afirmacions categòriques” sobre els fets enjudiciats al Suprem al voltant del procés sobiranista que, a parer seu, vulneren “de manera flagrant” el seu dret a la presumpció d’innocència. Les afirmacions, afegeix, “pressuposen la rellevància penal” d’aquells fets “i la culpabilitat dels processats”.

Per exemple, al document s’afirma que el 20 de setembre del 2017, a l’exterior del departament d’Economia, hi va haver “aldarulls”, o que el referèndum de l’1 d’octubre es va produir “en circumstàncies absolutament irregulars i de gran tensió”. Admet que “hi va haver casos de violència policial” però afegeix que “no va ser sistemàtica” i assegura que “també hi va haver casos de violència contra la policia”.

España Global també dona per fet que alguns sectors de l’independentisme “s’han radicalitzat i han participat en actes violents”, i posa novament com a exemple “l’assetjament tumultuari” al departament d’Economia. O explica que la resistència d’alguns ocupants dels col·legis electorals davant la policia durant l’1-O “no va ser només passiva”, i que al llarg del dia “diversos policies van ser atacats”.

En un altre apartat, l’informe explicita que els líders polítics jutjats “van participar en el desenvolupament d’un pla que tenia com a finalitat aconseguir per la via de fet i al marge de la legalitat espanyola la creació d’un Estat al territori de l’actual Comunitat Autònoma de Catalunya”. El relat afegeix que aquest procés “implicava que les autoritats públiques desobeïssin el Tribunal Constitucional”, a banda d’una mobilització que incloïa “la resistència a l’autoritat pública”.

La defensa de Sànchez, Turull i Rull també critica que l’informe es posicioni sobre el per què el judici s’ha celebrat al Tribunal Suprem i no al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya –i que beneeixi la decisió de celebrar-lo a Madrid– o que doni per fet que les autoritats catalanes “van desobeir el Tribunal Constitucional espanyol”.

Aquest seguit d’afirmacions porta la defensa dels tres líders independentistes a considerar que el govern espanyol ha vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència, per la qual cosa demana a la sala que requereixi expressament a la Secretaria d’Estat que a la major brevetat retiri l’informe esmentat del seu web i altres mitjans de difusió.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.