Política

Calvo retreu a l’‘Open Arms’ que no acceptés anar a un port espanyol quan ho havia fet altres vegades

La vicepresidenta del govern espanyol compareix al Congrés per donar explicacions sobre l’actuació de l’executiu en els rescats a la Mediterrània a petició per Unides Podem, ERC i Grup Mixt

La ministra de presidència defensa la gestió del govern en els rescats a la mar

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha criticat aquest dijous que el vaixell humanitari Open Arms que en tres operacions de rescat anteriors el 2018 acceptés desembarcar a ports espanyols malgrat no ser els més propers i ara no ho hagi volgut fer “en cap moment”.

La vicepresidenta ha comparegut aquest dijous al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre l’actuació de les autoritats espanyoles en la crisi del vaixell humanitari, que va haver d’esperar 19 dies en alta mar abans de poder desembarcar un centenar de migrants rescatats a l’illa de Lampedusa. La compareixença ha estat sol·licitada pels grups d’Unides Podem, ERC i Grup Mixt i és l’únic punt de l’ordre del dia.

En la seva intervenció, Calvo ha reivindicat que “ha estat el govern qui ha ofert els ports” perquè el país no es pogués “sentir avergonyit” pel que considera que hauria estat una “irresponsabilitat”.

Ha assegurat que el 12 d’agost el govern espanyol es va posar en contacte amb Itàlia “per demanar ajuda i col·laboració”. Segons ella, davant la falta de resposta, el president del govern espanyol va oferir a l’organització el port d’Algesires, que segons ha dit, és el que disposa dels “instruments més ràpids” per rebre’l adequadament.

El vaixell humanitari va declinar emprendre una singladura de cinc dies fins al port gadità per considerar-la “inviable” en les seves condicions. Això va propiciar una segona oferta per part de l’executiu de desembarcar als ports de les Illes Balears, per ser els més propers, que l’organització també va rebutjar.

La vicepresidenta en funcions ha recordat que l’ONG va acceptar el 2018 desembarcar a ports de l’Estat en tres ocasions malgrat en cap cas no eren els més “propers” i, per tant, els més segurs. En concret, en dues ocasions a Algesires el 2018 –una a l’agost amb 87 immigrants i una altra al desembre amb més de 300– i una tercera a Barcelona, amb 60 persones a bord, després del tancament dels port de Malta i Itàlia l’any passat. “En aquest moment no ha demanat venir a port espanyol, mai, en cap moment”, sinó que ha estat el govern espanyol el qui ha ofert els seus ports a l’Open Arms “quan ha demanat ajuda perquè pogués venir”.

Mentre els dies seguien passant i les autoritats italianes “no aconseguien convèncer el seu ministre” de l’Interior, Matteo Salvini, que autoritzés el desembarcament, Sánchez va donar l’ordre d’enviar el vaixell de l’Armada Audaz perquè anés “cap al vaixell i portés a tots els immigrants que quedaven, i així va passar”, ha subratllat.

Calvo ha defensat la política migratòria espanyola dels últims mesos. Ha destacat que aquest agost ha mort una persona a l’estret mentre que l’any passat van perdre-hi la vida 68 persones. Ha afegit que el govern ha creat 2.537 places més als centres on es reben els immigrants.

“Negoci electoral”

En la seva intervenció al ple, la portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha acusat al govern en funcions de fer “negoci electoral, politiqueig, sota la màscara de la solidaritat” amb la immigració i vaixells com l’Aquarius i l’Open Arms. La diputada popular ha afirmat que “el sanchisme i el salvinisme són les dues cares de la mateixa moneda” perquè tots dos “utilitzen els immigrants per guanyar vots”.

Segons ella, la primera obligació de la política és impedir que aquests vaixells naveguin perquè per rescatar nàufrags ja està Salvament Marítim i perquè, segons ella, són “l’expressió d’un tèrbol negoci” que el mateix govern espanyol “coneix bé” perquè l’aplica de forma “especialment impúdica” en aquesta qüestió.

De l’“esperança” a la “decepció”

La portaveu d’Unides Podem al Congrés, Noelia Vera, ha preguntat a Calvo “què ha passat” durant aquest any per passar de despertar “esperança” amb el rescat de l’Aquarius a “decebre” amb l’assistència a l’Open Arms, en la que creu que el Govern “ha deixat molt a desitjar”. En aquest sentit, ha dit que les declaracions de Calvo “amenaçant de multar” a l’ONG deixen “molt a desitjar” i que avui esperava “un agraïment a tots els que” treballen rescatant immigrants al Mediterrani.

El diputat d’En Comú Podem Gerardo Pisarello ha qüestionat les declaracions de Calvo per “estigmatitzar” l’ONG que salven vides en alta mar i ha demanat al Govern que amb la seva política “tanqui el pas a discursos racistes i demagògics”. En una al·lusió sense esmentar-lo al diputat de Cs Marcos de Quinto, Pisarello ha cridat a “tapar la boca a aquests milionaris fanfarrons que van sortir a dir” que l’Open Arms era ple de passatgers “ben alimentats” i que, “de manera miserable” van acusar l’ONG catalana de “ser aliada de les màfies”.

En representació d’Esquerra Unida, Enrique Santiago ha defensat els rescats perquè “respectar el dret internacional no és una cosa que es deixi a l’atzar” quan existeix una obligació de “protegir” els nàufrags a la mar. A més, ha recordat les denúncies de Salvament Marítim al Congrés sobre la “privatització de serveis” i “retallada de plantilla”.

Antón Gómez, de Galícia En Comú, ha recalcat l’“obligació política, moral i legal” de rescatar als migrants nàufrags i ha demanat “a les dretes” que “deixin ja de mentir i d’incendiar” amb el seu discurs perquè “els immigrants porten riquesa i futur”.

Negar els ports és il·legal

En la mateixa línia, la diputada d’ERC Maria Carvalho ha denunciat que “negar un port per desembarcar o negar un rescat al mar no només és miserable i inhumà, és també il·legal”.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha apuntat que dir “que l’Open Arms no té permís per rescatar és una afirmació perversa” perquè “en base a la legislació internacional, davant vides en perill rescatar no és una opció, és un deure”. És per això que ha instat el govern a comprometre’s a establir “vies i ports segurs per escapar de la misèria”.

Des del PNB, Mikel Legarda ha observat que el cas de l’Open Arms no és “aïllat” ni “puntual”, sinó un fet “estructural”. És per això que ha remarcat la necessitat d’una “política de la Unió Europea que equilibri la immigració entre els diferents membres” que estigui “reglada” i sigui “respectuosa amb els drets humans”. A més, ha apuntat que el fet que no hi hagi una política europea “no vol dir que els Estats no hagin de fer res”.

El diputat de Compromís Joan Baldoví ha recordat que al seu partit es van sentir “orgullosos” quan després de donar suport a la moció de censura el nou govern va rescatar l’Aquarius i ha lamenta, en canvi, que “en aquesta crisi no s’hagi fet el que s’havia de fer”.

El líder del partit d’extrema dreta Vox, Santiago Abascal, ha afirmat que “la barbàrie està arribant” a Espanya “per culpa de la irresponsabilitat” en el control de “l’allau migratori”, que ha vinculat a l’augment de la inseguretat, el terrorisme, “la saturació sanitària”, la baixada dels salaris i les “violacions en manada”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.