Atrapats en l’absurd
El govern espanyol rebutja enviar un vaixell per recollir els immigrants de l’‘Open Arms’ i dur-los a un port balear
L’ONG reitera que no pot garantir la seguretat del viatge i planteja traslladar els immigrants a Madrid en avió
Lluny d’arreglar-se, continua la situació de bloqueig en què està atrapat el vaixell Open Arms, enmig d’una nova escalada verbal amb el govern espanyol sobre els pròxims passos a fer. Proactiva Open Arms, l’ONG catalana propietària del vaixell, que ja fa dinou dies que espera poder desembarcar els 107 immigrants que va rescatar davant de les costes de Líbia, va rebutjar l’última oferta del govern espanyol per atracar al port de Palma o Maó, a unes 700 milles nàutiques, al·legant que no està en condicions de fer “ni una hora més” de trajecte atesa la situació “explosiva” a bord. Ahir, el capità del vaixell, Marc Reig, va demanar a Madrid que autoritzi el desembarcament a l’illa de Lampedusa, a 700 metres d’on està actualment la nau, perquè es faci una transferència dels immigrants, o bé que enviï un vaixell en condicions per transportar aquestes persones de manera “segura” a un port de l’Estat. L’ONG també ha plantejat la possibilitat de transferir els immigrants a Catània (Sicília) i d’aquí traslladar-los en avió a Madrid. En unes declaracions a la cadena SER, la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, va rebutjar aquestes peticions al·legant que “marcarien una diferència” respecte als immigrants rescatats a l’estret de Gibraltar i va acusar l’ONG de no concretar-los “per què no és viable” fer el trajecte fins a les Balears. Calvo també va retreure a la tripulació del vaixell haver rebutjat una oferta per desembarcar a Malta: el vaixell, va dir, “hauria pogut entrar a Malta i no va voler, se’n va anar a Itàlia”.
La rèplica va arribar per boca del director d’Open Arms, Òscar Camps, que va lamentar que l’oferta del govern espanyol “paralitzés totes les gestions que s’estaven fent per obrir el port de Lampedusa”, el més proper. Camps va negar el rebuig a l’oferta de desembarcar a Malta –“no és veritat, ens vol vendre [Calvo] com els dolents de la pel·lícula”– i va pressionar el govern italià recordant que, mentre s’impedeix que hi desembarquin les 107 persones de l’Open Arms, continuen arribant barques a Lampedusa, tres en les últimes 48 hores. Camps demana a l’Estat espanyol que exigeixi a Itàlia “complir amb les seves obligacions legals” en lloc d’encarregar-los “la responsabilitat” de posar rumb cap a les Balears en un moment en què considera que no poden “garantir la seguretat” del trajecte.
Per la seva banda, la Comissió Europea va demanar ahir als estats membres i a l’Open Arms que cooperin per accelerar el desembarcament dels 107 immigrants i va informar que l’Estat espanyol li ha demanat que coordini la reubicació de les persones rescatades entre els diversos països que s’han ofert a acollir-les.
El desembarcament, va dir una portaveu, “suposa un imperatiu humanitari que ha de ser la primera prioritat per a tothom”. Espanya, França, Alemanya, Portugal, Luxemburg i Romania s’han ofert a acollir part dels rescatats per l’Open Arms. La Comissió també negocia una solució per als 356 immigrants a bord de l’Ocean Viking, de Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée.
Temor d’un altre naufragi amb un centenar de morts
RedaccióLa centraleta d’Alarm Phone, una línia directa per a immigrants i refugiats en dificultats al Mediterrani, va registrar ahir una trucada que alertava d’un possible naufragi davant les costes de Líbia, en què podrien haver mort un centenar de persones, segons va informar el diari La Repubblica. Els gestors d’Alarm Phone van assegurar que havien rebut el missatge d’un pescador que va explicar que havia auxiliat una embarcació mig enfonsada, que va salvar tres persones i que va veure molts cadàvers flotant. Els tres supervivents van informar que havien salpat més de cent persones a bord de la barcassa.