Política

“Trump no és benvingut”

La visita del president a Dayton i El Paso va generar dubtes, rebuig i protestes

Els alcaldes de les dues ciutats on van tenir lloc els atemptats li demanen que deixi enrere el seu llenguatge xenòfob

Les visites que va fer ahir el president dels Estats Units, Donald Trump, a les ciutats afectades pels tirotejos del cap de setmana passat, El Paso i Dayton, van generar sentiments contradictoris, entre els seus ciutadans i els líders locals.

Abans de la seva arribada a Dayton (Ohio), on un home va assassinar nou persones abans de ser abatut per la policia, Trump va proposar des de la Casa Blanca enfortir la verificació dels antecedents penals dels que compren armes i va assegurar que el Congrés “té moltes ganes” d’aprovar una llei en aquest sentit. A més, va afirmar que el seu discurs “no ha contribuït a la violència”. “La meva retòrica uneix la gent”, va assegurar.

Acompanyat de la seva esposa, Melania, Trump va visitar els ferits a l’hospital Miami Valley de la ciutat, on l’esperaven manifestants que protestaven contra la seva visita. L’alcaldessa, la demòcrata Nan Whaley, havia animat abans els seus conciutadans a alçar-se o dir, si era així, que no estaven contents de la visita del president.

Però estava previst que la veritable polèmica arribés ahir a la nit quan el seu avió aterrés a El Paso, on un atac racista va causar 22 morts dissabte passat en un supermercat d’aquesta ciutat de Texas fronterera amb Mèxic. La matança ha deixat anar una fúria latent contra Trump, al qual consideren responsable d’alimentar el clima d’odi que va radicalitzar l’assassí. Per això la visita del president per retre homenatge a les víctimes va posar la ciutat, amb un 85% d’hispans, en estat d’alerta. Per molts veïns i bona part de les veus polítiques de la ciutat Trump “no és benvingut”.

L’alcalde de la ciutat, el republicà Dee Margo, va dir com Whaley que rebria Trump en la seva condició d’autoritat, tot i que el va convidar a no repetir els comentaris que havia fet sobre la ciutat.

Trump manté una tensa relació amb El Paso des que al gener va parlar d’aquesta ciutat fronterera amb la mexicana Ciudad Juárez durant el seu discurs sobre l’estat de la unió. El president va afirmar llavors que abans de la construcció del mur que separa les dues ciutats entre el 2008 i el 2009, El Paso es considerava “una de les poblacions més perilloses del país” per les seves taxes de violència “extremadament altes”, una afirmació que va resultar ser falsa i que va generar una gran controvèrsia.

“Necessitem sanar”

Diversos dirigents demòcrates havien instat Trump a no visitar El Paso, ja que molts van culpar de l’atac el seu reiterat discurs contra els emigrants. “Aquest president, que ha ajudat a crear l’odi que va fer possible la tragèdia de dissabte, no hauria de venir a El Paso. No necessitem més divisió. Necessitem sanar. No té cabuda aquí”, va dir el precandidat demòcrata a la Casa Blanca Beto O’Rourke, nascut en aquesta ciutat.

La representant demòcrata Verónica Escobar, que representa el districte d’El Paso al Congrés, també va dr que Trump “no és benvingut” a la ciutat i va rebutjar la invitació que li va fer la Casa Blanca per participar en la comitiva que va encapçalar el president.

Contràriament, el president del Partit Republicà al comtat d’El Paso, Adolpho Telles, va manifestar que els demòcrates estaven utilitzant la visita de Trump “només en el seu benefici polític”.

Psicosi a Times Square

La psicosi que afecta els Estats Units està provocant que es dispari la tensió especialment en zones on hi ha molta gent. Dimarts a la nit hi va haver una desbandada general a Times Square, una zona transitada majoritàriament per turistes, quan un grup de motoristes van desfilar per la zona i la gent va confondre el soroll dels tubs d’escapament de les motos, la majoria trucades, amb trets. La policia va rebre nombroses trucades d’emergència i van començar a circular vídeos a les xarxes on es veia gent corrent o buscant refugi mentre es descrivien les escenes de terror.

La foto de la vergonya

Indignació i vergonya. Així van reaccionar els EUA davant la fotografia feta a Galveston (Texas) en què apareixen dos policies blancs muntats a cavall que porten un home negre emmanillat i lligat amb una corda, que hauria entrat sense permís en una propietat privada. Commocionats encara per les massacres d’El Paso i Dayton i amb el debat obert sobre el paper dels discursos racistes del president Donald Trump, les xarxes socials es van omplir de missatges que deploraven la imatge, que ha estat comparada amb l’època de l’esclavitud. El cap de la policia, Vernon Hale, es va veure obligat a donar explicacions i a demanar disculpes al detingut per fer-li passar una “vergonya innecessària”. En el moment de la foto, l’estaven duent a comissaria. Després va quedar en llibertat sota fiança. Hale va justificar que no se l’hagués traslladat en un vehicle perquè en aquell moment no n’hi havia cap de lliure i només hi havia disponibles agents de la policia muntada. Va admetre que, tot i que aquesta tècnica de trasllat d’un detingut està prevista per a determinades circumstàncies, els agents van “prendre una mala decisió”. “Haurien d’haver esperat una patrulla motoritzada, però no van actuar amb malícia”, va intentar disculpar-los el cap de la policia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.