Política

estats units

L’OTAN fa Rússia únic responsable de la fi del tractat de míssils del 1987

L’OTAN va responsabilitzar ahir, de manera unànime, Rússia com a únic responsable de la fi del tractat per a l’eliminació de míssils nuclears de curt i mitjà abast (INF), després que els Estats Units l’abandonessin ahir després d’haver acusat Moscou d’haver incomplert el pacte. “Tots els aliats hem anunciat avui [ahir per al lector] que estem d’acord amb la decisió dels Estats Units de retirar-se del tractat per la violació per part de Rússia del tractat”, va manifestar el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, en una conferència de premsa després que el Consell de l’Atlàntic Nord, el principal òrgan de decisió de l’OTAN, dictaminés que Rússia és “l’únic responsable de la desaparició” de l’INF.

Els Estats Units van denunciar fa sis mesos el tractat davant la negativa de Moscou de destruir el míssil de creuer rus Novator 9M729 (SSC-8, segons la classificació de l’OTAN), que violaria el tractat, segons Washington, i ahir es va completar el procés de retirada del pacte que van signar el 1987 els Estats Units i l’URSS.

La retirada anunciada del tractat, juntament amb els plans del president Donald Trump de marxar del Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques (START), que limita el nombre de caps nuclears que poden desplegar els Estats Units i Rússia a 1.550 cadascun, ha fet témer una nova escalada armamentista a la qual, aquest cop, s’afegiria la Xina. L’OTAN diu que no ho desitja.

Rússia, per la seva part, va acusar ahir els Estats Units de conduir el món a “desmuntar l’actual sistema de control d’armament”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.