Política

El xoc de Sánchez i Iglesias pels ministeris acosta la repetició de les eleccions

El PSOE tem la investidura fallida tot i oferir la vicepresidència a Montero i les carteres d’Habitatge, Igualtat i Sanitat

Podem nega l’oferta i mira al setembre

Pedro Sánchez acudeix avui al Congrés a caixa o faixa i albirant la investidura fallida després que la negociació esclatés ahir en una voladura descontrolada. El dilema entre obrir el Consell de Ministres a Podem homologant els de Pablo Iglesias com a força de govern en el primer govern espanyol de coalició des de la Segona República, o bé anar a la repetició de les eleccions el 10 de novembre continua viu per a Sánchez. Tot i que Pablo Iglesias s’aparta de ministre, el xoc pels ministeris era i és l’escull i va saltar al descobert: el PSOE es vanta d’oferir una vicepresidència a Irene Montero i les carteres d’Habitatge i Economia Social, Sanitat i Igualtat, mentre que Podem ho nega i mira ja al setembre per a una revàlida.

El ple del Congrés s’inicia avui a dos quarts de dues i Sánchez corre el risc de no sortir del laberint fallit de les investidures fracassades. La discreció va deixar pas a les hostilitats amb una guerra de filtracions iniciada per Podem desvelant una trucada de Sánchez a Iglesias en què el president li negava atribucions d’Habitatge, Hisenda, Treball i Transició Ecològica. El PSOE va replicar destapant un document en què Iglesias exigia una vicepresidència i cinc ministeris –Podem diu que és l’inicial de màxims– i despullant l’oferta final socialista de Montero vicepresidenta i tres carteres més. “Això és fals i mentida. Pedro no vol”, va dir la vicepresidenta del Congrés, Gloria Elizo. “Si anem a una investidura fallida, que és un escenari possible, evidentment ens tornarem a veure al setembre”, deia abans del xoc Jaume Asens (En Comú Podem) a Catalunya Ràdio.

Com a símptoma de l’agonia que es viurà, Irene Montero, de baixa pel seu avançat embaràs, exigia ahir –i la mesa ho beneïa– votar cinc minuts abans per no repetir l’episodi de dimarts en què el seu vot telemàtic va ser no perquè es registrava a les nou del matí, mentre que el d’Iglesias i la resta era l’abstenció fixada a última hora.

Sánchez necessita més sís que nos i l’èxit implica tenir 173 vots a favor –PSOE (123), Unides Podem (42), PNB (6), Compromís (1) i Partit Regionalista Càntabre (1)– i 169 vots en contra –PP (66), Cs (57), Vox (24), JxCat (4 vàlids dels 7) i ERC (14 vàlids dels 15). La clau d’aquesta equació seria EH Bildu (4), que amb l’abstenció decanta que els sís siguin més que els nos i deixa l’abstenció d’ERC en irrellevant.

Torra insta els comuns a no renunciar al referèndum

ò.p.j

El president Quim Torra va demanar ahir als comuns, en la sessió de control al Parlament, que “no renunciïn” al dret a l’autodeterminació de Catalunya en les seves negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, com un dels tres grans consensos existents al país, a més de l’oposició a la monarquia i a la judicialització de la política. “No es pot governar contra Catalunya ni contra l’opinió dels catalans”, va contestar a la líder dels comuns, Jèssica Albiach, que li demanava que la resposta a la sentència del Suprem –que segons Torra ha de ser “de protesta” i també “pivotar” en la democràcia i el dret a l’autodeterminació– sigui “transversal”, i va suggerir que les entitats civils muntin mobilitzacions i els partits impulsin una mesa de diàleg “aquí i a l’Estat” i estudiïn “totes les vies jurídiques i polítiques” perquè els presos polítics puguin sortir. Albiach, a la tarda, va instar el PSC que “hi posi tot de la seva part” perquè “prosperi” un acord al Congrés. “Nosaltres ja no podem fer més”, implorava.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.