Política

Pendents d’un acord PSOE-Podem

ERC i JxCat esperen si s’acorda un govern de coalició i si Sánchez ofereix diàleg, per decidir el vot en la sessió d’investidura

JxCat mantenia ahir el no a Sánchez però no decidirà si facilita investir-lo finalment fins a escoltar què proposa per a Catalunya en el discurs de dilluns

ERC i Junts per Catalunya renunciaven ahir a fixar una posició definitiva de cara a la investidura del candidat socialista i president d’Espanya en funcions, Pedro Sánchez. Hi renunciaven adduint que en qualsevol moment podia canviar la situació i que quatre dies fins a la votació de dimarts o sis fins a la probable votació de dijous és molt temps. ERC sosté que no vol bloquejar la formació de govern a Madrid perquè això dificultaria abordar el diàleg polític amb l’Estat. Però ahir donava entenent que si PSOE i Podem no es posaven d’acord per formar govern, se’ls faria molt costa amunt justificar una abstenció i donar via lliure a Sánchez sense cap compromís de diàleg polític real. I JxCat mantenia ahir el seu no a la investidura del candidat socialista però admetia que no prendrà una decisió definitiva fins a la sessió plenària al Congrés, en espera de saber si PSOE i Podem es posaven d’acord i si Sánchez plantejava un diàleg real en el seu discurs.

I, efectivament, a la tarda la situació enquistada aquesta setmana feia un gir. Després que Sánchez trenqués negociacions amb Podem dilluns i que dediqués la setmana a vetar el seu líder, Pablo Iglesias, en el futur executiu però obrint la porta a un govern de coalició amb els liles, ahir a la tarda Iglesias cedia al vet i feia un pas al costat amb l’objectiu de facilitar un acord amb el PSOE. L’escenari es torna a obrir per a ERC i JxCat, que podrien acabar sent decisius amb el seu vot si Podem arriba a un acord amb els socialistes.

ERC havia reunit ahir al matí l’executiva nacional, després que una delegació encapçalada pel portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, visités la tarda anterior a Lledoners el president del partit, Oriol Junqueras, que va deixar la decisió final en mans d’un debat intern en què les posicions no van ser unànimes. Els republicans, així, admeten que tenen pocs incentius per no votar que no a Sánchez, però coincideixen que tindran més fàcil justificar una abstenció si el candidat arriba a un acord amb Unides Podem. De fet, Rufián, sense arribar a mullar-se del tot (“no podem definir-nos sobre un pacte que no existeix”, raonava), va recordar que ERC es va presentar el 28-A amb un discurs “conciliador” i de “no-bloqueig”, i això és el que va donar a entendre que faran –abstenir-se– en el cas que Sánchez i Iglesias no cometin “un error històric” i tanquin una entesa que gairebé va implorar en nom de “tota l’esquerra” de l’Estat. “Si es posen d’acord, per ERC no serà, però que facin el favor de negociar i ser responsables”, repetia Rufián, que evitava posar cap altra condició al PSOE per tenir el seu vistiplau, més enllà de poder “fer política” a partir d’ara amb el desig que sigui la “legislatura de l’acord” per resoldre el conflicte polític a Catalunya. “Si seiem a la taula a negociar necessitem que hi hagi algú a davant, volem donar una oportunitat a la política”, justificava. Segons Rufián, els seus contactes amb els socialistes són constants, i amb els mitjans actuals no cal convocar-hi cap més “reunió” formal prèvia a la investidura. Això sí, la portaveu, Marta Vilalta, va criticar igualment l’actitud “immobilista” de Sánchez, que fins ara tampoc ha fet cap gest per buscar la complicitat dels independentistes. ERC, que tampoc va dir què farà si Sánchez es presenta sense cap acord a la investidura, esperarà fins a l’últim moment per veure si fructifica la negociació, i no descarta tornar a reunir els òrgans interns per fixar la decisió definitiva.

Junts per Catalunya parteix del no al candidat socialista perquè, deien al matí, res no havia canviat en la negativa de Sánchez a abordar un diàleg real i en el vet constant a Iglesias perquè el líder de Podem reconeixia presos polítics catalans. La diputada al Congrés, Laura Borràs, acusava el president espanyol en funcions d’arrogant, li recordava que no té majoria absoluta i que els resultats no li permeten governar en solitari ni defugir pactes. Amb tot, JxCat no decidirà res fins escoltar “quines són les seves propostes per a Catalunya” en el discurs que farà dilluns Sánchez, també en espera de si hi haurà govern amb Podem i amb quins objectius.

LES FRASES

Si seiem a la taula a negociar, cal que hi hagi algú a davant. Fem una crida que es posin d’acord PSOE i UP
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Les urnes no li han donat (a Sánchez) el dret a l’arrogància, ni a un govern en solitari ni a defugir pactes
Laura Borràs
diputada de jxcat al congrés

D’investidura fallida a possible

Al matí, el diputat d’En Comú Podem Jaume Asens, el nom del qual també ha estat citat com a possible membre d’un futur executiu, es mostrava pessimista davant la situació creada. “Crec que la investidura de dilluns serà fallida i serà un mecanisme més del PSOE per pressionar Ciutadans, el PP i nosaltres. Ara el PSOE té una actitud d’arrogància i oblida que la gent els ha votat perquè tenia por a la dreta”, afirmava Asens en una entrevista a Ser Catalunya. Ell mateix, però, reconeixia que no es podia descartar cap escenari. En canvi, al migdia, la portaveu adjunta d’Unides Podem al Congrés, Ione Belarra, ja era “optimista” davant la possibilitat d’un acord aquest juliol. S’hi mostrava abans de fer-se pública la renúncia d’Iglesias de la tarda per facilitar l’acord. Belarra ho justificava en apreciar un canvi de discurs de Sánchez, que havia passat de trencar negociacions a oferir un govern de coalició.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.