Política

Els observadors d’ITW detecten 20 irregularitats en el judici al Suprem

Sostenen que en la causa contra els independentistes catalans “s’ha perseguit la dissidència política”

Entitats d’Europa i l’Estat espanyol subscriuen l’informe

“Ha estat una causa general: un judici polític contra la dissidència i contra drets fonamentals, com ara el dret de reunió. I s’ha demostrat que els fets de setembre a octubre de 2017 no encaixen en el delicte de rebel·lió ni en el de sedició.” Aquest és el resum de les vint irregularitats (“subjectives i processals”) detectades en el judici contra els dotze independentistes catalans al Tribunal Suprem, recollides en un informe sobre la causa 20907/2017, presentat ahir per la plataforma International Trial Watch (ITW), impulsada per sis entitats catalanes i que han aconseguit que 60 observadors hagin estat presents en algunes sessions del judici i hagin fet aquestes valoracions “independents” i tècniques.

La portaveu del Col·lectiu Praga, la catedràtica Mercè Barceló, i el director de l’Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans (OSPDH), Iñaki Rivera, són coautors d’aquest informe, del qual van llegir les vint conclusions consensuades i subscrites per setze entitats en l’àmbit espanyol i europeu, com ara Advocats Europeus Demòcrates (AED). L’informe separa els processats en tres blocs: els Jordis per una banda, com a promotors de drets fonamentals, com el de manifestació i reunió; Carme Forcadell, com a garant de la inviolabilitat parlamentària, i la resta de polítics. Després de la sentència, ITW presentarà un informe definitiu que ja tindrà en compte la resolució del Suprem, i que serà elaborat per quinze acadèmics, segons Rivera. En aquest sentit, Rivera va ser molt crític amb els set magistrats del Suprem, amb el president Manuel Marchena, per no haver tingut en compte –i haver-hi “respost de forma grollera”– la recent exigència de la immediata posada en llibertat dels nou presos polítics per part del grup de treball sobre la detenció arbitrària del Consell de Drets Humans de l’ONU.

La plataforma ITW ha rebut el suport de 30 organitzacions internacionals de drets humans: la més destacada és de l’Argentina (Centro de Estudios Legales y Sociales), que va lluitar contra els crims de la dictadura militar, o la més antiga del món, la francesa Federació Internacional pels Drets Humans. L’entitat ha rebut aportacions econòmiques de 4.000 persones. I 60 professionals han fet d’observadors: 40 experts estrangers de quatre continents, deu juristes i catedràtics de la resta de l’Estat i deu d’entitats de drets humans.

Informe a l’ONU

A banda d’aquest informe preliminar, ITW presentarà el 18 de juliol a l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans l’anomenat informe ombra sobre la vulneració de drets humans a l’Estat espanyol, que passarà l’anomenat examen periòdic universal el gener del 2020. L’informe, de deu o dotze pàgines, abordarà la violència policial de l’1-O, el procés judicial i l’amenaça per la llibertat d’expressió i manifestació, segons va avançar ahir el portaveu de la plataforma, l’advocat Xavier Muñoz. Aquest i altres informes d’organitzacions de drets humans es contrastaran amb l’informe elaborat per l’Estat espanyol en un debat d’unes quatre hores del qual sortiran recomanacions no vinculants, va detallar.

En l’acte d’ahir, Cristina Serván, de l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA), va declarar que han participat en l’observació i avaluació del judici perquè “és un precedent per a tot el territori ja que s’han criminalitzat drets bàsics i fonamentals”. Joseba Belaustegui, d’Erabakizaleak (Juristes pel Dret a Decidir) del País Basc, hi va afegir que amb la causa catalana “s’ha donat un missatge a totes les nacionalitats: es reprimirà tot desbordament de la Constitució de forma pacífica. S’ha usat la política repressiva, contra la mateixa Constitució”. I la jurista Dominique Nogueres (FIDH) va lamentar que “s’hagi usat el dret penal per reprimir idees i moviments pacífics”, així com el fet que fa més d’un any que nou líders socials i polítics estan en presó provisional.

LA XIFRA

4.000
ciutadans
han fet aportacions econòmiques perquè 60 juristes i acadèmics poguessin anar al judici a Madrid.

LA FRASE

L’Estat espanyol desobeeix la norma de drets humans a Europa. I el Suprem ho diu amb grolleria
Iñaki Rivera
portaveu d’ITW
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.