El ‘Sea Watch 3’ posa fi a l’odissea
La capitana del vaixell humanitari desafia la prohibició del govern italià i atraca finalment al port de Lampedusa
La policia la deté i fa desembarcar els immigrants, que seran enviats a països de la UE
El vaixell humanitari Sea Watch 3, que duia a bord 40 immigrants rescatats al mar fa disset dies, va atracar, finalment ahir a la matinada, al port de Lampedusa desafiant la prohibició de les autoritats italianes, que van enviar una patrullera de la Guàrdia Financera (la policia financera i de fronteres) per intentar impedir-li l’accés al moll. En l’operació, el vaixell va xocar contra la llanxa policial.
La capitana de l’embarcació, l’alemanya Carola Rackete, de 31 anys, va ser detinguda immediatament per agents de policia sota l’acusació de “resistència contra un vaixell de guerra”, un delicte que pot ser castigat amb una pena de fins a deu anys de presó. Després de passar la nit a comissaria, el jutge li va concedir l’arrest domiciliari fins que es convalidi l’acusació.
A més, amb l’aplicació del decret aprovat fa poc pel govern italià prohibint l’entrada en aigües territorials sense autorització, el Sea Watch 3 serà requisat i s’imposarà una sanció de 20.000 euros al seu propietari, l’ONG alemanya del mateix nom.
Del vaixell humanitari, també en van baixar cinc diputats italians de l’esquerra i el centreesquerra que hi havien pujat dijous en solidaritat amb Rackete i la resta de la tripulació.
Una portaveu de Sea Watch Itàlia va defensar la capitana assegurant que “no havia tingut cap altra opció” que forçar el desembarcament. “Durant 36 hores, havia declarat l’estat de necessitat, que les autoritats italianes havien ignorat”, va recordar.
En una conferència de premsa que va fer divendres per Skype, la mateixa Rackete es va mostrar convençuda que la justícia italiana “reconeixerà que la llei del mar i els drets de les persones estan per damunt de la seguretat i el dret d’Itàlia a les seves aigües territorials”.
La capitana va explicar que encara no havia rebut cap notificació de la fiscalia d’Agrigento (Sicília) sobre l’obertura d’una investigació per ajuda a la immigració clandestina. “Ho afrontaré tot amb el suport dels nostres advocats. Ara, només vull que les persones [a bord] puguin baixar a terra”, hi va afegir, hores abans de dirigir la proa cap a port.
Berlín i París protesten
El vaixell, que havia entrat dimecres en aigües italianes, esperava ancorat prop de l’illa de Lampedusa l’autorització per desembarcar les desenes de rescatats el 12 de juny passat, enmig del deteriorament de la situació a bord.
Rackete va alertar sobre el mal estat físic i psicològic dels subsaharians. Dos d’ells havien estat evacuats per motius mèdics: un jove que patia forts dolors abdominals i un germà d’11 anys que l’acompanyava. Com es podia esperar, el ministre italià de l’Interior i ariet contra les missions de rescat de nàufrags al Mediterrani, Matteo Salvini, va celebrar, ahir, l’arrest de la capitana del vaixell humanitari, que va acusar de “comportament criminal” per haver posat en perill la vida dels agents de la Guàrdia de Finances durant la seva maniobra d’atracament al port de Lampedusa.
Salvini, que havia prohibit l’entrada del Sea Watch 3, va celebrar la detenció de Rackete, a qui va acusar d’haver comès “un acte de guerra”. “Va intentar enfonsar una llanxa policial amb oficials a bord. Diuen que salven vides, però van posar en perill la d’aquests éssers humans que estaven fent la seva feina; es veu clarament en els vídeos”, hi va afegir. En un escrit a Facebook, el dirigent italià hi va afegir: “S’ha fet justícia.”
Segons va declarar a la ràdio pública RAI1, els subsaharians aniran a cinc països de la UE, que no va citar. També va atacar el govern holandès per la seva “vergonyosa indiferència” en relació amb un vaixell que porta la seva bandera. Les paraules de Salvini van tenir resposta. El ministre alemany d’Afers Estrangers, Heiko Maas, va recordar al cap de la Lliga que “salvar vides humanes és un deure humanitari [...] no pot ser criminalitzat”. “La justícia italiana haurà d’aclarir les acusacions.”
També el govern francès va polemitzar amb Salvini: “El tancament de ports suposa una violació del dret del mar”, va declarar el responsable francès de l’Interior, Christophe Castaner. La reacció del ministre italià no es va fer esperar: “No acceptem lliçons de França.”
LES FRASES
Salvini amenaça ara l’‘Open Arms’
RedaccióEl ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va advertir, ahir, als tripulants dels vaixells Open Arms, de l’ONG catalana del mateix nom, i Alan Kurdi, de l’alemanya Sea-Eye, que es dirigeixen al Mediterrani Central, de les conseqüències de desobeir les autoritats. “Sembla que [els vaixells humanitaris] s’estan acostant a Líbia. Crec que ja heu entès com funciona Itàlia, on finalment hi ha un govern que fa que es respectin les lleis. I ja no ens prenen per babaus”, va dir. El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, va assegurar que no tem les conseqüències: “De la presó se surt, del fons del mar no”, va dir. El badaloní va embarcar al vaixell de l’ONG per assumir tota la responsabilitat i protegir el capità en el cas que passi el mateix que ha passat amb el Sea Watch 3. D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar a les autoritats europees ajuda per a la capitana d’aquest últim vaixell, detinguda ahir, perquè “salvar vides no és delicte”.