Política

Escòcia demana quedar-se dins la UE, a Brussel·les

Nicola Sturgeon es reuneix oficialment amb la CE i li explica la intenció de convocar una nova consulta independentista

Londres li nega el suport diplomàtic, en un gest “patètic i immadur”

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, es va reunir ahir a Brussel·les, en viatge oficial, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i amb el cap negociador europeu amb el Regne Unit, Michel Barnier. Els va exposar la intenció de convocar un nou referèndum d’independència i de continuar formant part de la Unió Europea (UE) un cop el Regne Unit materialitzi el Brexit.

La cap de l’executiu escocès va explicar també les raons en una conferència a la tarda: “Escòcia, al meu entendre, ha de tenir l’opció de triar si vol ser independent per continuar pertanyent a la UE”, va afirmar Sturgeon. El seu govern ha publicat la proposta de llei per poder celebrar aquest nou referèndum. Espera aprovar-la amb el vot a favor de nacionalistes i verds. La intenció és celebrar la consulta l’any vinent. El principal escull serà aconseguir l’autorització de Londres, que, de moment, s’hi nega.

Una enquesta publicada ahir assenyala que un 58% dels escocesos no volen que el govern central decideixi si poden convocar o no un referèndum. La visita de Sturgeon té lloc després que el Partit Nacional Escocès (SNP) s’imposés en les eleccions europees a Escòcia i incrementés el percentatge de vot amb un missatge contrari a la sortida de la UE, en què va obtenir la meitat dels escons en joc. El resultat va ser interpretat com la confirmació que els escocesos volen continuar a la UE, com ja van expressar en la consulta europea del 2016. El suport al segon plebiscit sobiranista s’ha anat incrementant des que el Regne Unit va votar Brexit. Un dels principals arguments dels unionistes durant la consulta del 2014 va ser que, si marxaven del Regne Unit, quedarien fora de la UE. “Els escocesos han demostrat que rebutgen totalment el Brexit i que volen continuar sent una nació europea”, va dir Sturgeon. Hi va afegir: “La pertinença a la UE no només té grans beneficis econòmics per a Escòcia, sinó que és la base dels valors que compartim sobre la democràcia, la igualtat, la cooperació i els drets humans.” I va ressaltar la necessitat de lluitar plegats contra reptes com ara el canvi climàtic i la desigualtat.

Sturgeon també va criticar el ministre d’Afers Estrangers per haver-li denegat el suport diplomàtic i logístic que ofereix als govern en visites oficials internacionals. Londres s’hi va negar aquest cop en considerar que l’únic motiu de la visita era promoure la independència. “Em sembla immadur i patètic”, el va qualificar Sturgeon.

La candidata Leadson obre la porta a un plebiscit

Andrea Leadson, un dels deu candidats a ser nou primer ministre, va obrir les portes ahir a la celebració d’un segon referèndum escocès. “Mai diguis mai”, va contestar quan li ho van preguntar durant la presentació de la seva candidatura. Com a defensora de la devolució de poders als governs transferits, “seria una falta de respecte descartar-ho completament”, assegura. La seva resposta suposa un trencament amb la línia del govern britànic, que s’oposa a concedir-li, a l’escocès, l’anomenada ordre 30, que l’autoritzaria a celebrar una consulta vinculant com la celebrada el 2014. No obstant això, l’exlíder dels Comuns va matisar que ni vol la independència d’Escòcia ni està a favor de la nova consulta, però troba raonable que es negociï. El seu comentari no va agradar gens dins del partit: “No hauríem de cedir a les demandes de l’SNP de celebrar un altre referèndum divisori”, va expressar el diputat tory John Lamont.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.