Política

Estats Units

Política migratòria

Jutjat per l’ajuda a immigrants

Un activista nord-americà és acusat de donar allotjament i atenció mèdica a dos sensepapers

Grups defensors dels drets humans deixen aigua i menjar al desert per evitar la mort dels que creuen la frontera

Scott Warren és un geògraf i activista de 37 anys que, des de fa uns dies, passa els matins en un jutjat de Tucson (Arizona) assegut a la cadira dels acusats, intentant evitar que el condemnin a fins a 20 anys de presó per haver fet una tasca humanitària: evitar que immigrants sensepapers que entren des de Mèxic als EUA morin en la travessia del desert o les muntanyes buscant una vida millor en territori nord-americà.

Warren, líder de l’associació No More Deaths (No Més Morts), està acusat de donar allotjament, menjar, aigua i atenció mèdica a dos immigrants (un hondureny i un salvadoreny) durant tres dies. El govern li imputa dos delictes de protecció i ocultació de persones que han comès un crim.

L’enduriment del govern de Donald Trump contra els immigrants que creuen la frontera, especialment els vinguts de països de l’Amèrica Central, està arribant a nivells màxims. A banda de totes les polítiques que es volen implementar quant a la dificultat de sol·licitar asil, la militarització de la frontera o les condicions infrahumanes als centres de detenció, el govern vol ara dissuadir els activistes de fer tasques de protecció i ajuda, i exposa els immigrants encara més als perills de les regions àrides i les muntanyes salvatges de la frontera. El govern dels EUA es defensa: no l’acusen de ser un bon samarità, sinó d’evitar que dos sensepapers fossin detinguts per les autoritats. “No és un cas sobre ajuda humanitària, és sobre protegir immigrants il·legals de les forces de seguretat durant molts dies”, van dir els fiscals en l’inici del judici.

Fins ara, i en comptades ocasions, treballadors socials o voluntaris podien acabar davant un jutge per respondre a una falta menor per haver ajudat immigrants, casos que quedaven arxivats o resolts amb una multa mínima. El cas de Warren, una de les figures més reconegudes en l’àmbit proimmigrant de caràcter religiós de la regió d’Arizona, ha transcendit la situació i ha posat de manifest que les autoritats han abandonat la tolerància amb qui treballa per evitar morts al desert.

Quan es parla de la travessia del desert es parla literalment de mort. El Colibri Center for Human Rights fa temps que es dedica a crear un registre de persones desaparegudes per ajudar a identificar els milers de cossos que es troben al desert. Segons dades oficials, entre el 1998 i el 2017 s’han trobat 7.216 restes òssies en les àrees transitades pels immigrants que viatgen a peu.

Warren fa més de sis anys que fa la feina de viatjar per les rutes que normalment fan els immigrants, per deixar-hi aigua i aliments. No és l’únic: hi ha moltes associacions que es dediquen a aquesta tasca. Border Angels (Àngels de la Frontera) organitza cada mes caminades de voluntaris carregats de garrafes d’aigua plenes a vessar, amb missatges d’ànims i esperança escrits amb retolador. Amb l’arribada de Trump, les autoritats s’han centrat a augmentar la perillositat de la travessia del desert i les muntanyes de les regions frontereres. Per les xarxes circulen diversos vídeos on es veu agents de la patrulla fronterera buidant garrafes d’aigua a puntades de peu.

El judici contra Warren va un pas més enllà de crear una situació extremament perillosa que serveixi de fre per a les caravanes d’immigrants que arriben a la frontera dels EUA en l’intent de trobar refugi. Les xifres són cada cop més altes: al maig, les autoritats van detenir gairebé 133.000 sensepapers, la xifra mensual més alta dels últims 13 anys.

20
anys
de presó pot ser la condemna per haver ajudat a immigrants
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.