Política

Macron i Trump, units pel Dia D

Aparquen les diferències per honrar els herois del desembarcament

El líder francès insta el nord-americà a ser fidel a la “promesa de Normandia”

May fa el seu últim acte abans de dimitir avui

A les mateixes costes de Normandia que fa 75 anys van trepitjar 130.000 homes per derrotar l’Alemanya nazi, els líders dels països aliats en el desembarcament van intentar ahir reanimar una aliança que viu uns dels seus moments més baixos. Platges com Omaha, Juno o Utah, que han passat a l’imaginari col·lectiu com a escenaris de la lluita per la llibertat, van acollir ahir en diferents actes els dirigents dels països que van participar en el desembarcament per homenatjar els soldats que van participar en la històrica gesta.

El president francès, Emmanuel Macron, i el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, van aparcar les seves diferències per retre tribut junts als herois del desembarcament, tot i que no van poder amagar l’oceà de matisos que els separa.

A falta de referents actuals que serveixin per tancar les creixents esquerdes obertes, els actes d’ahir es van centrar en els veterans per dues raons. Una de pràctica, ja que és possible que aquest sigui l’últim aniversari rodó per a molts d’ells, i la segona, perquè els veterans simbolitzen una altra era, la d’una entesa mundial per la llibertat i la democràcia, en la qual és agraït mirar-se i buscar exemple.

Els actes van començar a dos quarts de nou del matí a Ver-sur-Mer. El president francès i la primera ministra britànica, Theresa May, van col·locar la primera pedra d’un monument que recordarà els herois del Regne Unit. L’acte, l’últim de May abans de dimitir avui, no podia haver estat més simbòlic. May, que va exercir d’amfitriona, va donar les gràcies als soldats morts i als veterans pel seu sacrifici per la llibertat. L’única paraula que podem dir és “gràcies”, va dir May. Agraïment que va repetir Macron. Amb el Brexit a la cantonada, almenys teòricament, Macron va fer al·lusió de manera tangencial a la sortida del Regne Unit de la UE, per insistir que l’aliança amb els britànics continuarà malgrat tot. “Els debats del present no treuen gens de força al nostre passat compartit i al nostre futur comú”, va assenyalar Macron, que hi va afegir: “La força de la nostra relació supera les peripècies del moment. Podem estar orgullosos dels resultats obtinguts.”

Un missatge similar es va sentir tres hores més tard a Colleville-sur-Mer, a uns metres d’Omaha Beach, on hi ha el cementiri nord-americà de Normandia: 9.386 tombes amb les seves creus i estrelles de David, on descansen molts soldats desconeguts. A Omaha Beach, la platja on més baixes aliades es van registrar, el president dels EUA va retre tribut, juntament amb el seu homòleg francès, als herois del desembarcament. Els dos mandataris van intentar acontentar els veterans presents en la cerimònia, a cinc dels quals, en representació de tots ells, Macron va imposar la Legió d’Honor. “França no oblida”, els va dir. “Sabem el que us devem als veterans: la nostra llibertat. En nom de la nostra llibertat us vull donar les gràcies”, va dir Macron en una frase en anglès, dins d’un discurs pronuncia en francès. Va ser en el torn dels discursos on es van observar els matisos entre els dos mandataris. Macron va instar directament el seu homòleg nord-americà a ser fidel a la “promesa de Normandia: no oblidar mai que quan els pobles lliures s’uneixen poden fer front a tots els desafiaments”. Va defensar el multilateralisme de l’OTAN i de la UE, alhora que va mostrar la seva gratitud als EUA. “La victòria contra la barbàrie hauria estat impossible sense els Estats Units. I es va aconseguir gràcies al fet que les forces armades estaven unides”, va assegurar Macron. Pel dirigent francès, la “gran lliçó” de Colleville-sur-Mer és que “llibertat i democràcia són inseparables”. “Els EUA mai són més grans que quan lluiten per la llibertat dels altres”, va dir Macron a Trump. “Som un país noble, amb un poble virtuós [...] i avui som més forts que mai”, va replicar el nord-americà. “El nostre vincle és irrompible”, va dir Trump, en al·lusió als llaços del seu país amb els aliats.

“A tots els nostres amics i socis: la nostra preuada aliança es va forjar en el fragor de la batalla, es va posar a prova en les dificultats de la guerra i es va demostrar en les benediccions de la pau. El nostre vincle és irrompible”, va sentenciar Trump.

“Avui els EUA abracen el poble francès per honorar els nostres venerats morts”, hi va afegir el mandatari nord-americà, que va centrar el seu discurs en les històries personals d’alguns veterans. Aquells homes, va dir, “que van lluitar no pel control i la dominació, sinó per la llibertat i la democràcia”. Tampoc va desaprofitar l’ocasió per destacar en nombroses ocasions les virtuts del seu país.

Putin, el gran absent

El president rus, Vladímir Putin, va assegurar ahir que no li és “cap problema” no haver estat convidat a Normandia als actes de celebració del 75è aniversari del desembarcament del 6 de juny del 1944, perquè Rússia tampoc convida a “tothom” a les seves cerimònies. “Per què haurien de convidar-me a tot arreu? Que soc potser un general d’opereta? Tinc prou coses per fer aquí, no és cap problema”, va dir el president rus a directius d’agències de notícies durant una trobada, al marge del Fòrum Econòmic de Sant Petersburg, al nord-oest de Rússia. Per primera vegada des del 2004, quan es va commemorar el 60è aniversari del Dia D, Rússia no ha participat en els actes juntament amb les altres potències aliades, tot i que el paper que va tenir l’URSS en el front oriental va ser clau per derrotar els nazis. Putin sí que va assistir als actes del 70è aniversari, el 2014, quan ja s’havia produït l’annexió de Crimea per part de Moscou.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.