Política

Trump crispa els britànics

Insulta l’alcalde de Londres i li diu que és “un perdedor” en l’inici de la seva visita oficial al Regne Unit

Corbyn liderarà avui les manifestacions que es faran a tot el país per la visita del mandatari

Tal com s’esperava, la presència de Donald Trump al Regne Unit està provocant sentiments contraposats. Per un costat, està sent tractat amb tots els honors per la reina com a líder del principal aliat dels britànics. D’altra banda, provoca rebuig i crispació. El primer que va fer el president dels EUA només aterrar a Londres va ser insultar l’alcalde laborista i musulmà de Londres amb una piulada.

“Sadiq Khan, que ha estat un terrible alcalde, ha criticat de manera desagradable la visita del president dels EUA, l’aliat més important que té el Regne Unit amb diferencia, és un perdedor irrecuperable que s’hauria de centrar a combatre l’onada de crim a Londres”, va escriure des de l’Air Force One. Era la seva resposta a un article escrit per Khan a The Observer en què comparava el discurs de Trump amb el “dels líders feixistes del segle XX” i l’acusava de misogin i racista.

Trump va ser rebut pel ministre d’Afers Estrangers britànic, Jeremy Hunt, a l’aeroport de Stansted. Hunt va defensar Trump. Va reconèixer que és un president “controvertit”, però li va sembla bé la seva piulada: “El que és inapropiat és que els laboristes boicotegin la visita del president dels EUA”, va dir referint-se a Khan i al líder laborista, Jeremy Corbyn, que s’oposen que sigui rebut amb catifa vermella.

Corbyn, contrari a la política exterior dels EUA i del Regne Unit, liderarà avui les protestes al carrers de Londres i d’altres ciutats del país contra la visita d’estat de Trump. S’espera que hi assisteixin més de 250.000 persones. “Les protestes contra Trump són una oportunitat de solidaritzar-se amb aquells a qui ataca”, va dir ahir Corbyn al Twitter.

Hunt va recordar que Trump és el “líder del nostre principal aliat i és invitat de la reina” i que, per sobre de la figura de Trump, s’ha de celebrar la “relació especial” entre els dos països. “Quan mires el món d’avui dia i veus una cada cop més autocràtica Xina o una cada cop més agressiva Rússia, el món vol que els EUA i el Regne Unit siguem amics i treballem plegats.”

El motiu central de la visita és el 75è aniversari del Dia D del 6 de juny del 1944 en què es va iniciar el desembarcament de Normandia per posar fi a la Segona Guerra Mundial. “El que celebrem és que fa 75 anys hi havia més d’un milió de soldats estatunidencs en sòl britànic preparant-se per jugar-se la vida per defensar la nostra llibertat”, va sentenciar Hunt.

Trump va ser rebut amb tota la pompa i cerimònia per reina al Palau de Buckingham, com era el seu somni des que als 6 anys, el 1952, va veure per televisió com era coronada Elisabet II. La seva visita l’any passat va tenir un perfil molt baix precisament per evitar les fortes protestes contra ell al carrer. Aquest cop ha tingut la rebuda somiada i ha viatjat acompanyat de Melania i dels seus quatre fills grans. La reina el va invitar a dinar al palau i després el va acompanyar a l’abadia de Westminster, on Trump va dipositar una corona de flors a la tomba del soldat desconegut. Al vespre van organitzar un sopar en honor seu amb polítics, actors i empresaris i més de 150 convidats en què no hi era Meghan Markle, la duquessa de Sussex, que no ha volgut trobar-se amb el president del seu país amb l’excusa que està de baixa de maternitat.

Meghan havia afirmat el 2016 que se n’aniria dels EUA si Trump guanyava les eleccions i el va qualificar de misogin. Molest, Trump, en una entrevista al The Sun, va titllar Meghan de “desagradable”. Ahir, en una altra piulada, va negar haver-ho dit i va assegurar que eren fake news, tot i que a la gravació s’escolta clarament com pronuncia la paraula desagradable.

També van rebutjar la invitació Corbyn, el líder del liberaldemòcrates, Vince Cable, i el president del Parlament, John Bercow, que ha impedit que el president s’adrecés a les dues cambres, com és tradició en aquesta mena de visites.

Avui, Trump es troba amb empresaris i amb la primera ministra al Palau de St. James’s i després mantindrà una reunió bilateral amb May.

LES FRASES

El que és inapropiat és que els laboristes boicotegin la visita del president dels Estats Units
Jeremy Hunt
ministre d’afers Estrangers britànic
Les protestes contra Trump són una oportunitat de solidaritzar-se amb aquells a qui ataca
Jeremy Corbyn
líder del Partit Laborista

Johnson presenta la candidatura

Boris Johnson va aprofitar la visita de Trump per presentar la seva candidatura a succeir Theresa May. Ho va fer a través d’un vídeo penjat a Twitter en què reitera la seva aposta per abandonar la Unió Europea el 31 d’octubre amb acord o sense.

El president nord-americà va dir que “la lliçó sobre el referèndum del 2016 és que hi ha massa gent que es va sentir deixada de costat” i que és l’hora “d’unir la nostra societat”. Diumenge passat, Trump va afirmar que “Boris seria excel·lent” i que “faria molt bona feina”. Johnson, que està sent processat per haver mentit en la campanya del referèndum, és el principal favorit a ser el nou primer ministre. Trump també va confessar que l’havien contactat altres candidats conservadors contraris a la UE perquè els donés el seu suport, però no va dir els noms. Trump també va assegurar que Nigel Farage, el líder que exigeix una sortida immediata de la UE, hauria d’integrar l’equip negociador britànic.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.