El govern replica Foment i certifica la seguretat jurídica
Chacón refusa la petició de Sánchez Llibre que Torra faci una declaració de compliment de la legalitat
Reitera la porta oberta a les empreses que van marxar, però descarta oferir-los incentius
La consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, va descartar ahir la necessitat d’atendre la petició feta aquest cap de setmana a Sitges pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que va proposar que el president Quim Torra fes una declaració formal de compliment de la legalitat per facilitar la tornada de les empreses que van canviar la seu arran dels fets de l’octubre del 2017.
“No ens cal cap declaració –va declarar una contundent Chacón– perquè jurídicament tenim seguretat.” La consellera, que presidia una jornada sobre les barreres a la internacionalització, amb presència de diverses associacions empresarials, va reivindicar la feina feta per l’executiu català per protegir i impulsar la competitivitat de les empreses i va recordar: “Som capaços, i això no ho pot dir tothom, d’elaborar un Pacte Nacional per a la Indústria”, amb un fort consens, va subratllar, entre estaments polítics i socioeconòmics. Per Chacón, la Generalitat ha demostrat de sobres “la voluntat i la cura que té del sistema productiu”, com es desprèn de les polítiques d’atracció d’inversió estrangera, “en les quals ja queda clar que hi ha seguretat a tots els nivells”, i va remarcar que “això no té res a veure amb el posicionament polític” del govern.
Pel que fa a l’eventual retorn de les seus socials que es van traslladar, Chacón va definir la catalana com “una economia oberta” on són “benvingudes totes les empreses”. “Entenc –va dir– que algunes van marxar fer per criteris polítics o per por d’un boicot”, però va puntualitzar que van ser decisions empresarials perquè “aquí no hem expulsat ningú”. La responsable d’Empresa va explicar que Catalunya té “un bon ecosistema per fer un teixit productiu competitiu i prou talent perquè vinguin inversions estrangeres basades en l’economia del coneixement”. Amb tot, Chacón exclou l’oferiment d’incentius, com ara els fiscals, per al retorn de les companyies, però va assegurar que la Generalitat “es continuarà esforçant perquè tota la cadena de valor tingui suport”.
Finalment, va recordar el motiu de la trobada, i és que l’executiu vol sumar forces per elevar a les instàncies estatals la necessitat d’eliminar els obstacles que encara impedeixen la sortida a l’exterior a moltes empreses. Chacón va recordar que la Generalitat ha fet els deures que li permeten les seves competències, com ara oficines específiques per al Brexit, l’eliminació de barreres i la contractació pública internacional, a més d’una comissió inderdepartamental per accelerar els tràmits administratius.
LES FRASES
Una vintena de barreres a la internacionalització
La Generalitat ha detectat fins a 20 traves que estan frenant la internacionalització de les empreses, la major part en espera d’inversions o modificacions normatives que depenen de l’executiu espanyol. Joan Romero, conseller delegat d’Acció, va detallar que aquestes traves van des dels retards en infraestructures com el corredor mediterrani fins al funcionament de les duanes, passant pels obstacles en l’obtenció de visats, permisos de residència i treball, i la fiscalitat. Empresa i Coneixement ha presentat un pla de 46 actuacions elaborat per Acció, conjuntament amb Foment, Pimec, AMEC, Secartys i el Col·legi d’Economistes, que ahir van aportar un diagnòstic de la situació. Així, per exemple, el president de Secartys, Àlex Morales, va lamentar que les duanes espanyoles “no siguin prou àgils per al volum comercial que es desitja” i el president d’AMEC, Pere Relats, va assegurar: “No volem un tracte de favor, però sí un entorn competitiu a Europa. Finalment, Josep González, president de Pimec, va recordar que encara està pendent de regular el retorn de l’IVA de les exportacions.