Política

Àgora Judicial alerta d’una interpretació forçada de la llei per suspendre els diputats empresonats

L’associació de jutges qüestiona que la mesa del Congrés pugui adoptar una mesura de caràcter jurisdiccional

Recorda que l’article 384 bis estava pensat només per als delictes de terrorisme

L’associació de jutges Àgora Judicial critica en un comunicat la decisió de la mesa del Congrés de suspendre els diputats independentistes en presó preventiva per l’1-O en base a l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal (LECrim) i considera que s’ha forçat aquesta llei per buscar un “resultat predeterminat”.

L’entitat recorda en un comunicat que la suspensió d’un càrrec electe sense que hi hagi una sentència ferma és “una excepció que afecta el dret a la participació política”. És per això que considera que és una mesura que ha de ser “interpretada restrictivament”.

En aquest sentit, assenyala l’article 384 bis de la LECrim estava pensat inicialment “només per als delictes de terrorisme” i aquest fet genera per si mateix “dubtes rellevants de la viabilitat de la suspensió” dels presos polítics.

Àgora Judicial també veu “elevats dubtes” en què una mesura acordada jurisdiccional pugui adoptar-la el Congrés i no hagi de fer-ho el Tribunal Suprem (TS). “El Congrés, si escau, podria anar per la via del seu Reglament, que exigeix, abans de la suspensió, el suplicatori, que ni tan sols s’ha sol·licitat en aquest cas”, apunta.

A parer seu, “la via per la qual finalment s’ha optat no sembla molt consistent amb el principi de separació de poders”.

L’escrit incideix a més en la lletra de la pròpia llei utilitzada per suspendre els diputats catalans. L’entitat interpreta que l’article 384 bis afecta els càrrecs que ja estiguessin exercint en el moment de ser processats i empresonats. En canvi, creu que no es pot aplicar a aquelles persones que siguin electes quan ja estan enjudiciades, perquè “els ciutadans que han votat a aquests diputats ja coneixien la seva situació de processament i de presó provisional”.

Per l’associació de jutges, entendre que la mesura es pot aplicar als diputats electes empresonats implica “una nova interpretació extensiva no assumible” de la llei.

De fet, adverteix que “potser s’han efectuat ja massa interpretacions jurídiques forçades buscant un resultat predeterminat i amb efectes restrictius de drets fonamentals”. “L’Estat de dret podrà aguantar moltes coses, però no ho aguantarà tot”, alerten.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.