Política

El Grup de Treball Contra la Detenció Arbitrària de l’ONU anunciarà dimecres la resolució sobre els presos polítics

L’advocat anglès que representa Junqueras, Sànchez i Cuixart convoca una roda de premsa a Londres per explicar la decisió del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària

Ben Emmerson va presentar un escrit el 2018 on instava a exigir a l’Estat l’alliberament dels líders independentistes i acabar amb les violacions de drets fonamentals

L’advocat anglès que representa Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart davant l’ONU, Ben Emmerson, ha anunciat aquest dimarts que dimecres a la tarda es farà pública la resolució de l’organisme internacional sobre l’empresonament dels tres líders polítics i socials des de la tardor del 2017.

Emmerson ha avançat en un missatge a les xarxes socials que “la llargament esperada decisió” serà comunicada i debatuda en una roda de premsa a la Law Society de Londres, equivalent al Col·legi de l’Advocacia.

Aquest advocat especialitzat en drets humans va presentar l’hivern del 2018 una petició perquè el Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària (WGAD) de l’ONU per revisar l’empresonament dels líders independentistes catalans i dictaminar si vulnera drets fonamentals dels líders d’un “moviment polític pacífic”.

La petició instava el Grup de Treball a exigir al govern espanyol la llibertat immediata de Cuixart, Sànchez i Junqueras i posar “punt final a les nombroses” violacions de la Declaració Universal de Drets Humans i de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics.

El juliol passat la demanda es va ampliar als exconsellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, empresonats al març del 2018. Emmerson també va presentar una demanda en nom de Carles Puigdemont davant del Comitè de Drets Humans de l’ONU contra l’Estat espanyol.

Segons els lletrats, l’actuació de les autoritats espanyoles suposa un “perillós precedent” a nivell internacional i vulnera els compromisos de l’Estat amb la comunitat mundial perquè s’han empresonats líders de moviments polítics pacífics.

L’escrit presentat repassava el procés judicial des d’octubre fins el gener del 2018 i les suposades mancances de garanties processals. També feia referències a precedents internacionals similars a França, Marroc o Veneçuela, on l’ONU s’ha pronunciat. El text incloïa declaracions de l’ex-vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i de l’exministre de l’Interior, Ignacio Zoido, que evidenciarien la suposada parcialitat del govern i els tribunals espanyols, que haurien actuat de manera diferent als tribunals catalans, a la jurisprudència anterior de l’Audiència Nacional espanyola i a l’opinió del redactor del delicte de rebel·lió en el Codi Penal actual, Diego López Garrido.

Les conclusions d’aquest organisme de l’ONU no són vinculants però són un element “important” per a l’Estat espanyol i per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda, Regne Unit o l’Iran.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.