Política

Iglesias sobre les negociacions amb Sánchez: “No demanem la Lluna sinó que es compleixi la Constitució espanyola”

El secretari general de Podem planteja un programa basat en el compliment dels articles socials de la Carta Magna que no es compleixen

El líder morat diu als crítics del pacte amb el PSOE que el seu objectiu és “canviar la vida de la gent i no donar-nos cops al pit”

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha defensat que en les negociacions que manté amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per a la formació de govern a l’Estat no demana “la Lluna” ni “un programa de màxims” sinó “un programa de govern de coalició per garantir drets socials de la Constitució Espanyola”.

En un acte de campanya a Sevilla, Iglesias ha lamentat que s’hagi utilitzat la Constitució “com un maó contra els rivals polítics” i ha exposat que com a “programa de govern” plantegen “alguns articles que no es compleixen” de la carta magna.

Iglesias ha exposat que la seva proposta a Sánchez “es fonamenta en els articles pensats per protegir a la gent treballadora del país que hi ha a la Constitució espanyola”, com el 35, 47, 50 i 128, que ha llegit durant la seva intervenció.

Pel que fa a l’article 35, relacionat amb el treball, Iglesias ha dit que per complir-lo treballaran per incrementar el sou mínim i acabar amb la bretxa salarial. També s’ha compromès a treballar per la vinculació de la pujada de les pensions a l’IPC per llei per donar compliment, segons el seu punt de vista, a l’article 50.

En l’àmbit de l’habitatge, al qual està dedicat l’article 47, el secretari general de Podem ha obert la porta a regular la utilització del sòl per impedir l’especulació, posar límits als fons voltor i baixar els preus del mercat de lloguer.

Iglesias ha recordat que a l’anterior legislatura es va “posar de moda” l’article 155 i ara espera a la que ara comença passi el mateix amb el 128, que té a veure amb “subordinar tota la riquesa del país a l’interès general”. A partir d’aquest, article demanarà a Sánchez treballar per crear una empresa pública per baixar el preu de la llum.

El líder del partit morat ha assenyalat que aquest és el programa que volen perquè que “un govern democràtic s’ha de basar en la justícia social”. Ha afegit que “la democràcia no és només un conjunt de procediments per seleccionar elits polítiques” sinó que és “un moviment històric que limita el poder dels més rics i engrandeix el poder de les majories socials”.

Iglesias ha admès que governar amb el PSOE té “riscos” i saben que serà “una tasca difícil” però que estan “disposats a negociar” perquè el seu partit vol treballar “des de dins del govern espanyol”.

En aquest sentit, ha dit als crítics del seu partit amb el pacte amb els socialistes que cal assumir les contradiccions perquè “el nostre objectiu és canviar la vida de la gent, no donar-nos cops al pit”. “No estem en política exclusivament per discutir les nostres idees, ha dit Iglesias a Sevilla, després que l’alcalde de Cadis, José María González, Kichi, frustrés la seva intenció de participar en un míting conjunt a la ciutat andalusa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.