Política

Batet al Congrés i Cruz al Senat

Sánchez situa dos catalans a les cambres per primer cop a la història i redobla així l’aposta per Iceta frustrada pel vet

El filòsof presidirà la cambra alta encara que el TC doni la raó dilluns al líder del PSC, que ara aspira a ministre

El Congrés del 1979 i el Senat del 1872 es donaran la mà. Si bé Landelino Lavilla va presidir un Congrés sorgit de la Transició i Laureà Figuerola –el pare de la pesseta– va presidir el Senat breument en uns anys de convulsió entre monàrquics i republicans, el de Lleida al segle XX i el de Calaf al segle XIX són els últims polítics catalans que van estar al capdavant de les Corts, però mai han coincidit en el temps dos catalans al capdavant de les dues cambres i això és el que ara ha volgut Pedro Sánchez. Frustrada l’operació de catapultar Miquel Iceta al Senat pel vet independentista, Sánchez redobla l’aposta per visibilitzar el seu esquadró català i situa l’ara ministra Meritxell Batet al Congrés i el filòsof Manuel Cruz com a president del Senat. La quota catalana s’amplia a la mesa del Congrés amb Unides Podem, que tindrà Gerardo Pisarello com a secretari primer. Als reptes tradicionals com ara l’ús del català en un hemicicle on no està permès, els dos presidents de les Corts hi sumaran la gestió dels drets dels diputats i del senador presos i el retorn de la ultradreta a les cambres.

El simbolisme de promoció a Madrid de dos catalans constitucionalistes com a mirall contra l’independentisme el verbalitza el president José Montilla. “Segurament no esperaven que la quarta autoritat de l’Estat des del punt de vista protocol·lari fos un català. Ara tindran la quarta i la tercera”, va dir. I Sánchez va cuinar el cop a foc ràpid, perquè ahir al migdia Batet encara no sabia que el seu lloc fins al 2023 serà el Congrés.

Adeu al ministeri

L’aposta per moure Batet del Ministeri de Política Territorial al Congrés suposa un canvi al Consell de Ministres que ara viu en funcions. Qui assumirà ara el “despatx ordinari” dels assumptes de Política Territorial serà l’actual ministre d’Agricultura, Luis Planas, que ampliarà la seva cartera fins que hi hagi un nou govern. Amb l’adeu de Batet, el rostre del desglaç amb Catalunya culminat a Pedralbes al desembre, el govern de Sánchez es queda sense la quota del PSC i qui ara aspira a ocupar un ministeri és Iceta, que es descarta però que podria ser rehabilitat així després de la derrota al Parlament com a senador autonòmic. “A vegades d’un mal en surt un bé. I en aquesta ocasió n’ha sortit un doble bé”, deia Iceta en relació amb l’ascens de Batet i Cruz. El càlcul de l’entorn de Sánchez és que podria ser investit president i nomenar els ministres la primera setmana de juliol.

Si el predecessor Lavilla va conviure amb l’ultradretà Blas Piñar entre el 1979 i el 1982, Batet governarà una cambra on la ultradreta irromp amb 24 escons de la mà de Santiago Abascal i en la qual els xocs verbals seran d’alt voltatge. Si la popular Ana Pastor va intentar posar fre en la seva última etapa a l’abús de l’insult “colpista” per part del PP i Cs i a l’insult de “feixista” dit com a resposta pel PDeCAT i ERC, Batet ja sap que el seu arbitratge viurà marcatges més agressius i excessos més altisonants dels vistos a la Carrera de San Jerónimo. Quan Batet s’absenti, la substituta serà Gloria Elizo, d’Unides Podem, com a vicepresidenta primera.

La diputada Laura Borràs, que serà la portaveu al Congrés de JxCat, espera trobar en Batet una dona “dialogant” que respecti “els drets de les minories”. “Cap tipus de reacció sobre noms, sempre sobre actituds i fets”, va reblar. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va ser rotund en el seu elogi: “És brillant.”

Si bé Cruz és el pla B, l’aposta del PSOE al Senat és ferma i no s’alterarà encara que el Tribunal Constitucional doni la raó a Iceta i li concedeixi in extremis les mesures cautelars que reclama. “Cruz és l’aposta definitiva sense cap provisionalitat”, manté el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos. El número tres del PSOE exigia al PP i Cs que s’abstinguin per evitar a Sánchez dependre d’ERC.

A Cs, la debutant al Congrés Inés Arrimadas va esclatar: “Sorpresa! Sánchez premia Batet, que va votar tres vegades a favor del referèndum separatista, defensa aferrissadament la immersió lingüística, diu que tant de bo no estiguessin a la presó els colpistes, que no cal imposar la Constitució.” “Fins i tot al Senat ERC és qui mana”, advertia Pablo Casado. Més lluny va Juanma Moreno, el president andalús que ha fitxat Enric Millo i que ara qüestiona Batet i Cruz pel fet de ser catalans i acusa Sánchez d’“entregar els interessos de l’Estat a una sola part d’Espanya”. “Si l’actitud és abocar-se amb Catalunya oblidant Andalusia, ens tindrà en contra”, advertia Moreno.

LES FRASES

A vegades d’un mal en surt un bé. I en aquesta ocasió n’ha sortit un doble bé
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Sánchez premia Batet, que va votar tres vegades a favor del referèndum separatista
Inés Arrimadas
diputada de cs al congrés

Pisarello vol el català a la cambra

x.miró

El que serà secretari primer de la mesa del Congrés, l’encara tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, destacava ahir que “mai una força obertament catalanista, sobiranista i republicana” havia tingut representació a la mesa de la cambra, i considera l’acord entre el PSOE i Unides Podem com el “preludi del canvi en les polítiques de govern”. En una compareixença a la seu d’En Comú Podem acompanyat pel cap de llista de la formació, Jaume Asens, Pisarello recordava que la majoria conservadora havia bloquejat “de manera il·lícita i fins i tot condemnada pel TC” fins a seixanta lleis, i espera que la integració de la seva formació a l’òrgan que presidirà Batet “serveixi d’una vegada per reflectir la pluralitat política i nacional de l’Estat”. Pisarello anuncia la seva intenció de fer possible l’ús al Congrés de les llengües cooficials, un pas que requerirà prèviament que la cambra aprovi la reforma del reglament. Per la seva banda, Asens considera l’acord a la mesa del Congrés com un “bon símptoma” del diàleg iniciat entre el PSOE i Unides Podem per fer realitat el ”govern de coalició” al qual aspiren els d’Iglesias.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.