Política

Els partits espanyols reprenen la campanya després del comiat de Rubalcaba

Pablo Casado tanca la porta a dimitir si fracassa al 26-M

Els partits espanyols reprenen aquest diumenge la campanya de les eleccions europees, autonòmiques i locals del 26 de maig després del comiat de l’exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba, que els va portar a aturar les seves agendes. Ho fan amb la vista posada a les dades del macrobaròmetre del CIS del passat dijous, que augurava que el PSOE recuperaria el poder autonòmic d’altres èpoques i s’imposaria al PP a 10 dels 12 territoris on estan convocades les eleccions, tots menys Navarra i Cantàbria.

El CIS també pronostica una victòria socialista a les europees. La batalla se centra un cop més en el 40% d’indecisos que asseguren que encara no han decidit el seu vot, una xifra similar a la que va acabar decantant la balança de les eleccions generals.

La campanya es reactiva amb dos dels quatre líders de les grans formacions espanyoles en marxa. Pedro Sánchez no participarà en cap acte i es desplaçarà a Ferraz per signar el llibre de condol de Rubalcaba. Pablo Iglesias tampoc té agenda aquest diumenge, malgrat que els dos partits fan actes arreu del territori. El líder del PP, Pablo Casado, serà a Águilas, Múrcia, a les 12 hores. I Albert Rivera a Madrid a les 11.30 hores.

Casado no es planteja dimitir en cas de fiasco electoral

Després del 28-A, on Pablo Casado va obtenir el pitjor resultat del PP en democràcia (66 escons) els populars proven de fer un gir al centre que ha quedat plasmat en el seu lema de campanya: Centrats en el teu futur. Pablo Casado assegura aquest diumenge en una entrevista a El Mundo que no la campanya del 28-A va ser un encert i que no té intenció d’abandonar la presidència del PP encara que els resultats del 26 de maig siguin dolents. “Tinc un mandat de quatre anys”, afirma, tot i que alguns barons del partit, amb Alberto Núñez Feijóo al capdavant, li retreuen errors estratègics importants.

Un dels punts d’interès d’aquestes eleccions autonòmiques és la batalla per Madrid. El PSOE podria recuperar les regnes de la Comunitat després de 24 anys amb un candidat -Ángel Gabilondo- propens als acords.

La governabilitat passa per un acord amb una entesa amb l’entorn de Podem, que concorren als comicis amb dues marques que divideixen el vot: Units Podem, l’aliança del partit de Pablo Iglesias amb Esquerra Unida, i Mas Madrid, la marca d’Íñigo Errejón i Manuela Carmena.

Entre tots tres sumarien majoria absoluta, tot i cal veure si els pronòstics del CIS mantenen l’impacte limitat de Vox, que entraria a la cambra autonòmica a un 5,7% dels vots i no sumaria amb PP i Cs.

La incògnita del sostre de Vox

Vox va obtenir 24 escons a les eleccions del 28-A però els sondejos apunten que la formació de Santiago Abascal ha tocat el seu sostre. El CIS assenyala que perdria bona part dels sufragis que va obtenir ara fa dues setmanes, especialment a Aragó, Castella-La Manxa o Extremadura, uns bots que anirien a parar a les llistes del PP i de Cs.

No superaria el 10% obtingut a les generals a cap territori i podria no tenir presència als parlaments de Castella - La Manxa, Castella - Lleó, Balears i Canàries. A les europees es quedaria amb quatre o cinc escons, i la seva manca d’estructura territorial li passa factura a les municipals. Això sí, podria ser clau per a la formació d’un govern de dretes a Múrcia.

PP i PSOE pugnen per un poder territorial que fins ara s’havia decanat pels populars, però que ara els sondejos tenyeixen de vermell. Si es compleixen els pronòstics, els socialistes aconseguirien mantenir Aragó, Astúries, Extremadura i Castella - La Manxa gràcies a acorda d’esquerres amb Podem i IU.

També recuperar Canàries amb Podem fruit de l’enfonsament de CC, i Francina Armengol mantindria també les Balears amb Més. A més, es faria amb les presidències de Navarra, Extremadura, La Rioja, Castella-Lleó. També governaria a Cantàbria de la mà del PRC de Miguel Ángel Revilla.

El PSOE ho deu “tot” a Rubalcaba

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha escrit al llibre de condolences per la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba habilitat a la seu del PSOE de Madrid que li deuen “molt, tot ... sempre”. El líder socialista, que no ha participat a cap míting aquest diumenge, ha escrit que Rubalcaba encarna “el que el PSOE ha representat i representa” per Espanya, que diu que és “la lluita per la llibertat i la seguretat dels espanyols, el compromís amb la justícia social i la igualtat d’oportunitats, i la construcció d’una Espanya social i un món amb la igualtat real i efectiva entre homes i dones”.

“Encarnes el que el Partit Socialista representa per Espanya: amor i lleialtat a Espanya, compromís amb la causa socialista”, exposa.

Tal i com també va fer al llibre de condolències del Congrés dels Diputats, Sánchez ha citat al polític espanyol Manuel Azaña, que segons el president espanyol “va escriure que la política és realitzar”, una “tasca” a la que considera que Rubalcaba ha “lliurat la vida amb intel·ligència, dedicació i passió”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.