Política

PAU RICOMÀ I VALLHONRAT

CANDIDAT D’ERC A L’ALCALDIA DE TARRAGONA

“Ballesteros ha alimentat l’ou de la serp a Tarragona”

“A la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Ballesteros li va semblar bé fer un acte molt espanyolista, si puja Vox també serà responsabilitat seva”

“Plantejar independència sí, independència no a una ciutat com a Tarragona no tenia cap mena de futur”

Ballesteros va voler passar a la història per ser un petit Maragall i no se n’ha sortit ni de bon tros
El que no pot pretendre la gent que ha entrat a última hora és tancar la porta perquè no entri ningú més
Ballesteros va voler passar a la història per ser un petit Maragall i no se n’ha sortit ni de bon tros

Pau Ricomà repeteix com a alcaldable per ERC a l’alcaldia de Tarragona. Advoca pel canvi i critica el viratge cap a la dreta de l’alcalde Fèlix Ballesteros, de qui diu que “ha volgut ser un petit Maragall i no se n’ha sortit”.

A Tarragona l’any 2011 ERC va perdre dos regidors i al 2015 en va obtenir 4. Què esperen d’aquestes eleccions?
Som molt conscients que serà un Ajuntament molt repartit en molts grups i nosaltres aspirem a ser la primera força.
Tarragona és una plaça difícil per a les opcions més sobiranistes, amb un votant que no s’identifica amb tesis independentistes... Quin serà el seu missatge per intentar capgirar la tendència?
A Tarragona actualment hi ha una gran necessitat de canvi, hi ha molta gent que entén que els 12 anys de govern de Ballesteros no han estat productius, que la ciutat està encallada. ERC pot encarnar aquest projecte renovador.
ERC al final es presenta separat d’altres opcions independentistes. La idea d’anar junts com defensava l’ANC no ha reeixit, malgrat les pressions...
Jo no parlaria mai de pressions, hi ha hagut contactes, hem tingut reunions, però sempre han estat respectuoses. Per part nostra hem explicat que a Tarragona plantejar independència sí, independència no no tenia cap futur. Els números són els que són. El que necessita és un canvi en la manera de portar la ciutat.
A la majoria de municipis ERC aposta per una candidatura transversal, amb gent independent en els primers llocs de la llista. Han seguit el mateix criteri amb la voluntat de donar cabuda a diferents sensibilitats?
En el nostre cas, el grup municipal continua perquè crec que hem fet una feina bona, com a grup ens hem fet forts. Només una regidora no hi és per temes estrictament professionals. La llista pretén ser representativa de la diversitat que hi ha a Tarragona, que és una ciutat molt diversa. Entre els deu primers hi ha una persona nascuda a Xile i una altra a Bucarest.
I amb vista al pacte postelectoral intentaran sumar forces per barrar el pas als partits que van donar suport al 155 com també s’ha plantejat a altres ciutats?
Nosaltres som l’alternativa a la manera de fer de l’alcalde Ballesteros i el PSC. Hi ha quatre partits que tenen valors republicans que són els que Tarragona necessita per canviar, aquests partits són evidentment el PDeCAT, la CUP, els Comuns i nosaltres. Jo no sé si tots podrem governar junts, però tots han de facilitar que la força més votada sigui la que tingui l’alcaldia.
A més els socialistes aquí ja estan governant amb el PP.
A Tarragona el PSC ha pactat amb el PP, cosa gairebé inèdita en una ciutat d’aquestes característiques, i això ha marcat un perfil molt dretà.
Quin balanç fa del govern de Ballesteros amb el PP?
Jo crec que la ciutat en aquests anys s’ha encallat i ha donat una visió cap enfora molt negativa. La imatge més clara va ser la inauguració dels Jocs del Mediterrani, que en lloc de fer-se amb les entitats que hi ha a la ciutat el que va fer va ser espanyolitzar la ciutat.
Destaqui tres eixos claus de la seva campanya.
Un creixement urbanístic pensat per a les persones. Tarragona és una ciutat molt disgregada, amb barris molt distanciats. Aquí hi ha una necessitat bàsica que és cosir la ciutat, i en comptes d’això el que està fent Ballesteros és una aposta per plans parcials enormes, tot el contrari del que necessitem. L’altra aposta és la participació. No hi ha cap tipus de vincle entre entitats veïnals i Ajuntament. El tema és dramàtic. El que volem fer és organitzar la ciutat en districtes com ja han fet Sabadell, Terrassa, ciutats mitjanes com la nostra.
I com s’ha arribat a aquesta situació de desídia que descriu? Els socialistes hi tenen responsabilitat, però és que abans va governar CiU durant 18 anys...
No hi ha hagut una classe industrial potent a la ciutat. Tenim elits molt febles i poc compromeses amb el territori i el país. Alguns problemes són generats des de la ciutat. Es va fer una aposta pels Jocs del Mediterrani, es va aconseguir que la Generalitat posés molts diners, però és una aposta que no té res a veure amb les potencialitats que té la ciutat, que són patrimonials, d’un altre tipus. L’alcalde Ballesteros va voler passar a la història per ser un petit Maragall i no se n’ha sortit ni de bon tros.
Com porten les crítiques que acusen ERC de diluir l’opció independentista, de botiflers per optar per la via més lenta cap a la independència?
Jo ho porto molt bé. Estic segur que estem fent el que cal fer. És l’única via realista que hi ha. A més hi ha unes persones que ho diuen molt clar, de fora del partit. Eduard Voltes va fer un article amb el qual estic molt d’acord. Va dir que ERC és el partit independentista de fa més anys. Nosaltres hem esperat pacientment que altra gent entrés, benvinguts siguin. El que no pot pretendre la gent que ha entrat a última hora és tancar la porta perquè no entri ningú més. Cal obrir la porta perquè entri més gent.
Pensen que la fragmentació que s’està donant als comuns, amb alguns dirigents que ja han entrat a les seves llistes, beneficiarà ERC?
Jo no ho enfocaria com una guerra amb els comuns perquè tenim moltes coses en comú amb ells i hem de fer coses junts. Jo crec que és bo que cada partit explori els seus límits, les seves fronteres per intentar guanyar gent per a l’independentisme cap al republicanisme. Aquest és el camí. El que no té sentit és replegar-se, així serem menys. El que hem de fer és anar obrint portes. De fet Cuixart ho va dir de manera molt clara: no es tracta d’ampliar la base sinó de fer coses junts.
I quant a la CUP, els preocupa que el votant més impacient l’acabi votant?
Amb les municipals la feina que hem fet aquests quatre anys amb ells ha estat molt cordial, ens hem ajudat molt i tenim claríssim que després de les eleccions ens hem de seguir ajudant.
Vox irromp amb força, està sumant afiliats. Li treu la son?
Em preocupa, no sé la volada que tindran però sí sé que malauradament l’alcalde Ballesteros va alimentar l’ou de la serp. El dia de la inauguració dels jocs hi havia molta gent amb entrades gratis, gent de Tabàrnia, de Vox. En aquell moment li va semblar bé fer un acte espanyolista, que ningú xiulés el rei. Si Vox tira amunt en serà responsable també.

Un apassionat dels castells i de la història

Llicenciat en història general i geografia, Pau Ricomà (Tarragona, 1957) milita a ERC des de l’any 2000. Ha estat president comarcal, president a Tarragona, conseller nacional i secretari d’organització de la secció local. La seva gran passió són els castells. Forma part de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, de la qual ha estat president. També és membre de la Fundació Topromi o la Societat Arqueològica Tarragonense. Li agrada la música, escriure i es declara un “enamorat” de la platja Llarga.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.