Putin avisa que els EUA sols no poden garantir la desnuclearització coreana
Considera que la comunitat internacional ha de convèncer Pyongyang perquè renunciï al seu pla atòmic
Cordialitat en la primera trobada amb Kim
Vladímir Putin va assegurar ahir, després de reunir-se per primera vegada amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, a l’Extrem Orient rus, que la desnuclearització de la península coreana és possible, però que Pyongyang exigeix a canvi “garanties de seguretat” i que es respecti la seva sobirania.
En aquest sentit, va advertir que les garanties de seguretat les ha de donar la comunitat internacional i que les que han ofert fins ara els EUA no seran prou per convèncer els nord-coreans perquè abandonin el seu programa nuclear.
“Ells només volen garanties sobre la seva seguretat. Això és tot. Tots junts hi hem de pensar”, hi va afegir el cap del Kremlin. “No és probable que n’hi hagi prou amb acords entre dos països.” Per Putin, la via per arribar al compromís amb Pyongyang és avançar pas a pas per crear un clima de confiança mútua.
Tot i les diferències, Putin va subratllar que les posicions de Washington i Moscou sobre la solució de la crisi nuclear nord-coreana són bastant coincidents i va anunciar que informarà la Casa Blanca sobre les negociacions amb Kim. “Aquí no hi ha cap secret. La posició de Rússia sempre ha estat oberta. No hi ha cap conspiració. En parlarem amb els nord-americans i amb els nostres amics xinesos.”
Putin, que es va reunir en diverses ocasions amb Kim Jong-il, pare de l’actual líder nord-coreà, es va declarar “molt satisfet” de la reunió i va qualificar Kim d’interlocutor “interessant”.
Tots dos van exhibir una gran sintonia personal i es van dedicar somriures i elogis durant les tres hores que va durar la seva primera trobada, a Vladivostok, ciutat russa banyada per l’oceà Pacífic.
Contrast amb Hanoi
Al vespre, el president rus va oferir un sopar al seu hoste i a la nombrosa delegació que l’acompanyava, en què no podia faltar el brindis i els plats tradicionals russos, demanats expressament per Kim, com ara borsch (sopa de remolatxa) i pelmenis (raviolis siberians amb carn de ren). Aquestes mostres d’amistat i de camaraderia van contrastar amb el clima que es va crear durant la cimera de Hanoi entre Kim i el president Donald Trump, celebrada el febrer passat, que va acabar en un fracàs.
Quant a la cooperació bilateral, Putin va explicar que havia tractat amb Kim la construcció de gasoductes i oleoductes, i la possible estesa d’una xarxa de subministrament d’electricitat, projectes que han de ser avalats per Corea del Sud.