Política

Estat Islàmic fa seva la matança de Sri Lanka

L’organització gihadista reivindica la responsabilitat de la cadena d’atemptats de diumenge a l’illa

Les autoritats investiguen una possible represàlia per la massacre de musulmans del mes passat a Nova Zelanda

Dos dies després de la sagnant cadena d’atemptats del Diumenge de Pasqua a Sri Lanka, l’organització gihadista Estat Islàmic va reivindicar ahir, sense donar-ne proves, l’autoria dels atacs contra esglésies cristianes i hotels de luxe, que van provocar 321 morts i 521 ferits, segons l’últim balanç oficial de víctimes.

El govern singalès va revelar ahir que els atemptats podrien ser una reacció a la matança de Christchurch (Nova Zelanda) del mes passat, quan un supremacista blanc carregat amb una arma semiautomàtica va matar una cinquantena de persones en dues mesquites durant la pregària del divendres. Amb tot, no hi ha proves d’una suposada represàlia. De moment, la policia “ho està investigant”, segons va explicar al Parlament el viceministre de Defensa, Ruwan Wijewardene.

En la intervenció, el viceministre va reconèixer “errades de seguretat”, que seran “investigades”. Wijewardene es referia a les crítiques a les forces de seguretat per haver ignorat informacions –incloent-n’hi de serveis d’intel·ligència estrangers– rebudes a principis de mes sobre possibles atacs a esglésies i destinacions turístiques de l’illa. La cadena d’atacs del 21 d’abril passat a Sri Lanka va començar amb sis explosions gairebé simultànies en tres hotels de luxe de Colombo; en una església de la capital; en una altra de Katana, a l’oest del país, i la tercera, a la ciutat oriental de Batticaloa. Hores després, hi va haver una setena detonació en un petit hotel a una desena de quilòmetres de la capital i l’última, en un complex residencial a Dematagoda, també a Colombo.

Les autoritats locals van vincular les dues últimes explosions, en què van morir cinc persones –incloent-hi tres policies–, amb l’intent de fugida de diversos terroristes. Després de les últimes explosions, les autoritats van limitar l’accés a Facebook, WhatsApp i Instagram. La majoria dels atacs els van perpetrar terroristes suïcides, que el govern singalès va relacionar amb un grup local poc conegut i de caire islamista, el National Thowheeth Jamath (NTJ). De la investigació n’ha transcendit el paper clau que hi haurien tingut dos germans singalesos islamistes, segons informava ahir Le Figaro. Dissabte, els dos haurien reservat dues habitació en sengles hotels de luxe i s’haurien immolat l’endemà de manera simultània en el bufet de l’esmorzar. No se sap encara si els germans estaven en contacte amb la resta de kamikazes.

El viceministre de Defensa va confirmar ahir oficialment que l’NTJ és al darrere dels atemptats. El fet és que l’NTJ no té un historial d’atacs a gran escala, però va saltar al primer pla de l’actualitat, l’any passat, quan se’l va acusar d’atemptats amb bomba contra estàtues budistes, la confessió majoritària a l’illa. L’organització, però, no ha reivindicat l’autoria dels atacs de diumenge.

En canvi, poc després de les declaracions del número dos de Defensa, sí que ho feia Estat Islàmic. “Els executors de l’atac que va tenir com a objectiu els ciutadans dels països de la coalició i cristians abans-d’ahir són combatents d’Estat Islàmic”, assegurava l’organització gihadista en un comunicat a l’agència Amaq.

Fugitius amb explosius

Aquest comunicat reforça la teoria governamental que els terroristes locals van rebre suport de l’exterior i que alguns d’ells havien viatjat a l’estranger. Pel primer ministre, Ranil Wickremesinghe, els atacs no s’haurien pogut fer sense ajuda externa. “Hi ha hagut un entrenament i una coordinació mai vistos fins ara”, va dir el mandatari, que va avisar que hi ha encara un nombre indeterminat de persones “fugades amb explosius”. Segons la policia, hi ha 40 detinguts per la seva suposada connexió amb els atacs de diumenge.

Primers funerals per les víctimes

Redacció

El primer funeral pels morts en la matança de Diumenge de Pasqua va tenir lloc ahir a l’església de Sant Sebastià, a Negombo, al nord de Colombo. S’hi van celebrar les exèquies d’una trentena de víctimes. Una altra cerimònia fúnebre estava prevista per més tard durant la jornada, de dol a tot el país. Abans, però, la població va observar un moment de silencia a les 8.30 hores, l’instant en què va detonar la primera de les sis bombes. Les banderes es van abaixar a mig pal, mentre el públic inclinava el cap com a mostra de respecte. La policia ha detingut fins ara uns 40 sospitosos. Entre ells, hi ha un sirià arrestat després que la policia interrogués “sospitosos locals”. A tot el país hi continua vigent l’estat d’emergència.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.