Societat

França

Conflictivitat social

Els sensesostre, una taca per a Macron

L’ONU acusa el govern francès de violar els drets humans amb la seva gestió de les persones sense domicili

Denuncia la duresa policial i la falta de recursos per acollir aquells que dormen al carrer

Una taca cada vegada més espessa en el mandat d’Emmanuel Macron. L’ONU va criticar ahir França per una de les problemàtiques socials més alarmants al país veí: la de les persones sense sostre. Segons va denunciar la delegada especial de les Nacions Unides per al dret a l’habitatge, Leilani Farha, el govern francès és culpable de la violació de drets humans en la seva gestió de les persones sense domicili. “El sistema és tan problemàtic que nombroses persones no tenen ni accés als serveis d’habitatge d’urgència més bàsics”, va assegurar en declaracions a Reuters aquesta jurista canadenca que ha visitat durant deu dies campaments, edificis ocupats i cases en condicions precàries arreu del territori francès.

El nombre creixent de sensesostre és un problema anterior a l’arribada de Macron, però ha resultat tot un estigma per al jove president després que el juliol del 2017 prometés que a finals d’aquell any cap home ni dona dormiria al carrer o als boscos. Aquella afirmació, però, va quedar en paraules buides. Així ho demostra el fet que l’executiu centrista prevegi una retallada de 57 milions dels fons destinats als centres d’allotjament i aposti per la severitat policial envers els immigrants. La famosa humorista Blanche Gardin va rebutjar a principis d’abril ser condecorada amb l’orde de les Arts i les Lletres per les promeses incomplertes del govern pel que fa als sensesostre.

“Les expulsions arreu del país representen una violació del dret humanitari internacional”, va afirmar Farha. La delegada de l’ONU va referir-se a la situació dels campaments de refugiats a Calais, que solen ser evacuats per les forces de seguretat una vegada cada 48 hores. Després del desmantellament de la “Jungla” la tardor del 2016 –fins aleshores, el campament de refugiats més gran d’Europa–, prop d’un miler d’estrangers segueixen malvivint en aquesta localitat del nord de França amb l’esperança de trepitjar el sòl britànic.

Segons les últimes dades de l’Institut National de la Statistique et des Études Économiques (Insee), que es remunten al 2014, a França hi ha 140.000 persones sense domicili, de les quals 12.000 viuen de manera quotidiana al carrer. L’Ajuntament de París va xifrar després d’un recompte fet al febrer d’aquest any en 3.622 el nombre de persones que dormen en pàrquings, parcs o als carrers de la capital francesa. És a dir, 600 sensesostre més que l’any passat.

La delegada de l’ONU va lamentar que el número de telèfon per demanar un allotjament d’urgència està saturat. També va criticar la política que consisteix a reforçar els centres d’acollida durant els mesos d’hivern, encara que morin més sensesostre durant l’estiu. El col·lectiu Morts de la Rue va tenir constància l’any passat de la defunció al carrer de 566 persones sense domicili. Aquesta associació considera, però, que la xifra real deu ser cinc o sis vegades superior.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.