Política

Fins a quinze llistes electorals

Vuit partits sense representació a Catalunya se sumen a les llistes dels parlamentaris per al 28-A

El Pacma torna arreu, Convergents no serà a Lleida i Vox porta un torero de número tres a la llista barcelonina

Quinze candidatures es presentaran a les eleccions del 28-A al Congrés a la demarcació de Tarragona, que és la que oferirà als electors més varietat d’opcions de tot l’Estat espanyol. A Barcelona i Girona se n’acabaran presentant catorze, mentre que a Lleida n’hi haurà tretze. En Comú Podem, ERC, el PSC, JxCat, el PP i Ciutadans presenten candidatura a les quatre circumscripcions, juntament amb el Front Republicà, la llista d’Albano Dante Fachin que ha impulsat el sector Poble Lliure de la CUP en contra de la decisió de la mateixa formació.

Però hi ha vuit partits més, sense representació parlamentària a Catalunya, que tindran paperetes als col·legis electorals catalans el diumenge 28. Només cinc d’aquests grups han pogut tancar llistes a les quatre demarcacions catalanes. N’és un el sempre present Partit Contra el Maltractament Animal (Pacma), que en les dues últimes eleccions estatals s’ha situat al llindar dels 50.000 vots.

El partit d’ultradreta Vox té totes les esperances posades en aquests comicis després d’haver irromput al Parlament andalús i haver gaudit d’un tractament de primer ordre en mitjans i televisions de tot l’Estat. L’odontòleg Ignacio Garriga, portaveu del comitè executiu del partit, encapçala la llista barcelonina acompanyat de l’advocat Juan José Aizcorbe, que va defensar els hereus del dictador Franco en un litigi contra l’Ajuntament de Santiago de Compostel·la. Aizcorbe va portar als tribunals les lleis lingüístiques de la Generalitat als anys vuitanta i ha estat conseller delegat del grup de comunicació Intereconomía. També va estar al PP català durant l’època d’Aleix Vidal-Quadras. El tercer candidat dels ultradretans és el jove torero Serafín Marín, l’últim a torejar a la Monumental i cara coneguda de la lluita taurina que no va poder evitar la prohibició de les curses de braus adoptada per la gran majoria dels diputats del Parlament.

Esquerra en Positiu

També es presenta a tot Catalunya Esquerra en Positiu, una formació antinacionalista catalana que té entre els seus padrins Paco Frutos, ex-secretari general del PCE i excandidat d’IU a La Moncloa, que ha fet encesos discursos en manifestacions convocades per l’espanyolista Societat Civil Catalana. Esquerra en Positiu afirma en el seu programa que les esquerres espanyola i catalana estan subordinades als “dogmes més reaccionaris i insolidaris” dels nacionalismes basc i català.

El comunisme internacionalista està representat per dos partits que són l’un escissió de l’altre. El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) ha pogut presentar llistes a les quatre demarcacions. Marxista leninista, té relació amb el Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE).

Una escissió seva és el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC), que no ha pogut formalitzar llista a Lleida, però que sí que tindrà paperetes a les altres tres demarcacions.

És el mateix cas de Convergents, el partit impulsat per l’exconseller Germà Gordó, que vol atraure el vot de l’electorat convergent desencisat amb el gir independentista de l’espai que avui ocupen el PDeCAT i JxCat. La llista de Barcelona l’encapçala Sílvia Requena, que havia disputat les primàries a l’exconseller Francesc Homs per a la darrera llista que CDC va presentar al Congrés, el 2016. L’històric alcalde convergent de Móra d’Ebre Santiago Campos és el cap de llista tarragoní i la formació presenta al Senat l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Magí Pallarès. L’exalcalde de Torroella de Montgrí Jordi Cordón, actual regidor, és el cap de llista a Girona.

Retallades Zero-Grup Verd és el cinquè dels partits sense representació que tindran llista a les quatre demarcacions. Psicòlegs de l’entitat mèdica contra les socioaddiccions AIS han advertit que aquest partit forma part de les organitzacions amb comportaments de secta a l’Estat espanyol.

La candidatura Per un Món Més Just (PUM+J) només tindrà paperetes a Lleida i Tarragona i es presenta com una iniciativa de professionals i activistes de la cooperació internacional que formen part d’un moviment global per erradicar la pobresa, fita que consideren “una decisió política”.

El partit de l’exjutge Garzón, fora

Tres partits amb les llistes incloses en la resolució provisional de la Junta Electoral no es presentaran. N’és un Actua, el partit impulsat per l’exjutge Garzón, encapçalat a Madrid per Gaspar Llamazares i que havia de tenir a Barcelona l’advocada feminista Núria González de cap de llista. Tampoc han estat proclamades finalment les llistes d’Escons en Blanc ni del Partit Família i Vida.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.