Política

La frontera del ‘Brexit’

Merkel i Varadkar demanen paciència amb el Regne Unit i diuen que esperen evitar una sortida desordenada

El Parlament britànic aprova una llei que prohibeix que May surti sense acord de la UE

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir ahir, des de Dublín, després de reunir-se amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que faran tot el que estigui a les seves mans per evitar una sortida sense acord del Regne Unit de la Unió Europea (UE) “fins a l’últim minut”. “Hem de ser pacients amb el Regne Unit”, va destacar Varadkar.

Merkel i Varadkar, els dos líders europeus que més interès han mostrat per eludir el Brexit sense acord, van explicar que havien parlat de tots els possibles escenaris que poden plantejar tant si Theresa May aconsegueix un acord abans de la cimera europea de dimecres vinent com si no. “Esperem que les intenses discussions que hi ha a Londres [entre May i el líder laborista, Jeremy Corbyn] desemboquin en alguna cosa que ens permeti continuar parlant.

Tots dos mandataris van valorar positivament l’aprovació al Parlament britànic dimecres a la nit —per 313 vots a favor i 312 en contra— d’una llei que impedeix que May pugui dur a terme un Brexit sense acord, sense consultar abans el Parlament. “És un senyal que volen una sortida ordenada, però al final les negociacions son entre governs”, va dir Varadkar, i ells han de protegir el procés de pau a Irlanda del Nord i la integritat del mercat únic. Merkel es va trobar també amb residents dels dos costats de la frontera irlandesa i va escoltar el seu testimoni.

La frontera entre les dues Irlandes, fins ara invisible, és el gran maldecap dels polítics britànics per aprovar el Brexit perquè, en cas d’una opció dura, obligaria a tornar a instal·lar-hi controls. Això podria afectar la pau al territori, signada el 1998, i portar a un referèndum de reunificació de l’illa, com van anticipar els republicans del Sinn Féin. Era un obstacle que no havien previst els brexiters.

Només una tercera part dels britànics –un 34%– volen que Irlanda del Nord es quedi al Regne Unit i un 20% prefereixen que es reintegri a la República d’Irlanda en un futur referèndum, segons una enquesta del King’s College de Londres. “Durant el referèndum d’independència escocès, la majoria de britànics volien que els escocesos es quedessin, però els importa menys que Irlanda del Nord abandoni la unió”, va explicar Roger Mortimore, professor del King’s College. “Molts britànics mai no hi han estat i no saben com els afectaria [als nord-irlandesos] el Brexit”, hi va afegir. Només un 17% han visitat algun cop Irlanda del Nord i un 3% han viscut allà.

Pel que fa a les converses entre govern i oposició, ahir, en el segon dia de negociació, van tornar a acabar sense acord després de quatre hores i mitja. Dimecres a la nit, Corbyn, després de la reunió, va dir: “No hi ha hagut tants canvis com jo esperava, però continuarem explorant solucions tècniques.”

El líder laborista va explicar que demana “una unió duanera, accés al mercat únic i una alineació reguladora dinàmica” i que també havia parlat de la possibilitat de convocar un nou referèndum “com a prevenció perquè el país no marxi amb a un mal acord”. No hi ha línies vermelles en aquestes converses per cap part.

Per la seva banda, Philip Hammond, el ministre de finances, europeista, va reconèixer que l’opció del segon referèndum està sobre la taula i que és “una proposta perfectament creïble”. També el ministre del Brexit, Stephen Barclay, va admetre que no podrien impedir la participació en les eleccions europees si la UE li ho requeriria, tot i el mal “que podria causar al seu sistema polític” tres anys després del referèndum.

Aquestes declaracions van provocar l’enuig de la facció euroescèptica tory perquè May no s’ha atrevit a optar per un Brexit sense acord i per negociar amb Corbyn. Veuen com el seu poder ha anat minvant i com el país s’encamina cap a un Brexit suau.

May es va decantar per dialogar amb Corbyn després que 170 diputats dels 315 que té el seu partit li enviessin una carta el cap de setmana passat per exigir-li el Brexit sense acord que havia promès si no s’aprovava el seu acord. May ha desafiat els influents brexiters del seu partit i ha anteposat l’interès nacional. És complicat que arribin a un acord, però May i Corbyn semblen disposats a trobar-lo. Més difícil serà vendre’l als seus. Més de cent tories s’hi oposaran si s’inclou la unió duanera i 80 laboristes, si no s’inclou el segon referèndum.

S’extrema la seguretat en cas de ruptura

El secretari de gabinet, Mark Sedwill, va instruir tots els ministres sobre les decisions de seguretat comercial i seguretat major que hauran de prendre si Brussel·les rebutja la pròrroga curta que vol demanar May i els obliga a sortir sense acord. En un document filtrat a la premsa, els exposa que la ruptura tindria un cost molt alt per als contribuents i obligaria a intervenir el govern d’Irlanda del Nord. Els explica que hauran d’implementar un nou acord amb els EUA i el Canadà signat el novembre passat per mantenir la connexió aèria i que hauran de reemplaçar les tropes britàniques destinades a Bòsnia. També diu que s’hauran de signar acords urgents de pesca per protegir les aigües britàniques i avisa que es produirà una significativa pujada dels preus i que es reduirà la capacitat de seguretat. En aquest sentit, la policia britànica ha anunciat que incrementarà la seguretat als carrers per preveure desordres públics en els pròxims dies i també ha ofert protecció extra als polítics davant l’augment de les amenaces contra ells. Demanen també als polítics que moderin els seus discursos per no encendre els ànims de la gent. L’exèrcit també estarà disponible en cas que fos necessari.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.