Política

El ‘Brexit’, en punt mort

El Parlament britànic torna a rebutjar els plans alternatius, el de la unió duanera, per únicament tres vots

Theresa May insisteix que l’única opció és l’acord que presenta, o eleccions

El Parlament britànic es va tornar a encallar ahir quan no va ser capaç d’aprovar cap dels quatre plans alternatius a l’acord de Theresa May amb la Unió Europea (UE). L’opció d’incloure una unió duanera va perdre per només tres vots. El rebuig d’ahir va ser un cop fort, ja que s’esperava que aquest pla fos aprovat per poder pressionar més encara May, que s’havia negat a acceptar qualsevol resultat que suavitzés el Brexit.

Després de la votació, el ministre del Brexit, Stephen Barclay, va dir: “El govern continua creient que l’única opció és l’acord de May” i que l’única alternativa és convocar eleccions. Per la seva banda, Jeremy Corbyn, el líder de l’oposició laborista, va dir que si l’acord de May s’ha votat tres cops per una majoria àmplia, “s’hauria de poder tornar a votar la unió duanera”, ja que només cal que diputats canviïn de parer perquè sigui aprovat.

Avui la primera ministra ha convocat fins a dues reunions de gabinet que duraran cinc hores per tractar de posar ordre al seu govern, totalment fracturat. La facció euroescèptica, la més influent, li exigeix que implementi el Brexit com sigui, encara que sigui sense acord, mentre que els europeistes volen que escolti el Parlament. Aquest matí ha de decidir també el següent pas.

La intenció de May és tornar a votar el seu acord per quarta vegada aquesta setmana. No se sap com ho farà perquè, primer, no té el suport necessari i, segon, perquè el president de la cambra no li ho permet. “Espero que la primera ministra rebutgi el pla alternatiu i opti pel Brexit sense acord”, va declarar Andrew Bridgen, del Grup de Reforma Europeu (ERG), la facció dura del brexiters conservadors, i uns dels 34 conservadors que encara s’oposen al pla de May.

Bridgen va apuntar l’opció que el govern porti a terme la quarta votació del govern de May aquesta setmana vinculant la votació a una moció de confiança que porti automàticament a eleccions si no s’aprova. Les eleccions és l’amenaça de May. El partit no les vol. “Si ho fa, aleshores em posarien en un compromís perquè hauria de posar el meu país per sobre del meu partit”, va confessar Bergen.

Valoracions diverses

La perspectiva que el Parlament britànic aprovés ahir la unió duanera va ser ben rebuda, ahir, per Guy Verhofstadt, coordinador del Brexit del Parlament Europeu. “Esperem que la proposta de la unió duanera assoleixi la majoria, perquè estarem preparats per renegociar la declaració [política] i incloure-hi la unió duanera”, va dir.

Més escèptic es va mostrar el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, que va qualificar l’exprimer ministre britànic David Cameron com “un dels gran destructors dels nostres dies”, i va critica que no deixés que la Comissió participés en la campanya del referèndum del 2016. “Sabem el que no vol el Parlament britànic, però no el que vol”, va lamentar Juncker. I hi va afegir: “En comparació amb el Parlament britànic, una esfinx és un llibre obert. Necessitem que l’esfinx parli.”

Ahir es va viure una nova jornada extraordinària a Westminster, quan el Parlament, liderat pel conservador Oliver Letwin, va agafar el control del Brexit, apartant la primera ministra, per debatre i votar els plans alternatius. A més de la unió duanera, també es van votar, sense èxit, el model noruec de seguir en el mercat únic i permetre la lliure circulació de persones, un referèndum per validar qualsevol decisió, i el pla per buscar una extensió llarga del Brexit o revocar l’article 50.

Julian Smith, el responsable de la disciplina de partit conservadora, ahir va denunciar: “Aquest és el gabinet més indisciplinat de la història de la política britànica.” Smith també va criticar la primera ministra per no haver advertit als ciutadans, després de perdre la majoria en les eleccions anticipades del 2017, que no podrien complir el manifest electoral. “Probablement el govern hauria hagut de ser clar en les conseqüències d’aquell resultat, que la nova aritmètica del parlament hagués fet inevitable qualsevol forma de Brexit suau”, va explicar.

LES FRASES

El govern continua creient que l’única opció és l’acord de Theresa May
Stephen Barclay
ministre del ‘Brexit’
Espero que la primera ministra opti pel ‘Brexit’ sense acord
Andrew Bridgen
diputat euroescèptic ‘tory’

Ja es pot demanar la residència

Els 19.296 catalans registrats al Regne Unit que s’hi vulguin quedar després del Brexit, des de dissabte passat ja poden demanar l’estatus de resident . Ho poden fer a través d’una aplicació mòbil –que, per ara, només funciona per a Androids, no per a iPhones–. El procés dura uns minuts i és gratuït. Han d’aportar una foto del DNI o del passaport i una altra del rostre, que es poden fer amb el mòbil, i facilitar una adreça. Al cap de dues o tres setmanes obtenen la confirmació. La residència es concedeix per cinc anys si ja fa un mínim de cinc anys que viuen al país, o una de temporal als que fa menys temps que hi viuen. La data límit per sol·licitar-la és el 31 de desembre del 2020 si el Regne Unit surt de la UE sense acord, o el 30 de juny del 2021 si se’n va amb acord. En dos dies han demanat l’estatus 50.000 persones. En total, des que va començar el període de prova, el febrer passat, ja l’han demanat 280.000 de persones dels tres milions d’europeus que viuen aquí.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.