Política

May desafia el Parlament

Manté el seu pla de ‘Brexit’ com a única alternativa després que els diputats rebutgin una retirada sense acord

La cambra vota avui si ajorna la sortida en cas que, en una setmana, no s’arribi a un pacte

El Parlament britànic va rebutjar ahir un Brexit sense acord en qualsevol moment i en qualsevol circumstància desafiant, un cop més, la voluntat de la primera ministra. Es va viure ahir un nova jornada extraordinària i rocambolesca: May va presentar una moció en què descartava una sortida sense acord el 29 de març –data fixada per l’article 50 del Tractat de Lisboa–, però no de manera definitiva.

Es va presentar una esmena a la moció que bloquejava la sortida sense acord de manera definitiva. May va donar llibertat de vot en la moció i va ordenar els seus votar contra l’esmena. No li van fer cas. L’esmena va ser aprovada per 312 vots contra 308, gràcies al vot de diputats rebels conservadors. O sigui que es va modificar la moció i es va passar a votar si es rebutjava un Brexit sense acord definitiu, no només el 29 de març.

Aleshores, May va ordenar als seus votar en contra de la seva pròpia moció, sota l’amenaça d’expulsió, inclosos els membres del seu gabinet. Però hi va haver una nova rebel·lió i el Parlament va aprovar la moció per 321 vots contra 271. Hi podria haver dimissions i expulsions en les pròximes hores.

La votació d’ahir, però, no és vinculant i no té valor legal; sí, moral. “L’única opció legal per defecte continua sent sortir sense acord, si no és que arribem a algun acord”, va afirmar la primera ministra a la Cambra dels Comuns després de la votació. I va tornar a dir que l’única opció és el seu acord, rebutjat de manera humiliant pel Parlament dos cops, l’últim dimarts.

“Podem anar-nos-en amb l’acord que hem negociat els últims dos anys o amb un acord subjecte a un segon referèndum, amb el risc de sortir sense acord i de danyar encara més la fràgil confiança que té la gent en els polítics”, va alertar la premier. El Parlament votarà avui una altra moció de May que demana una pròrroga per a la sortida més enllà del 29 de març. La moció fixa dimecres que ve com a data límit per aprovar un acord.

Múltiples escenaris

Si arriben a un acord, llavors demanaran un ajornament fins al 30 de juny. Si no, un ajornament més llarg que obligarà el Regne Unit a presentar-se a les eleccions europees de finals de maig. “No crec que aquest sigui el resultat correcte, però la cambra ha d’afrontar les decisions que prengui”, va avisar May.

Jacob Rees-Mogg, el líder dels radicals euroescèptics del seu partit, va declarar després de la votació: “Ens regeix la llei, no esmenes arbitràries.” Sobre l’obligació moral de May de fer cas al Parlament, va ser contundent: “L’única obligació moral és amb els 17,4 milions de ciutadans que van votar Brexit”, i va reiterar que marxaran el 29 de març. Els euroescèptics exigeixen a May que mantingui l’opció del Brexit sense acord sobre la taula per pressionar Brussel·les.

Per la seva banda, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, li va recordar que “el Parlament, en 24 hores, ha rebutjat el seu acord i sortir sense acord”. “La cambra ha d’assumir el control [del Brexit] per buscar una solució alternativa que hauria hagut de buscar vostè fa dos anys”, li va exigir Corbyn, que proposa negociar la permanència en la unió duanera.

S’obren ara múltiples escenaris. El primer seria una sortida sense acord, que és l’única alternativa ara mateix. El segon seria anar a una tercera votació de l’acord de May. Després, hi hauria renegociar amb Brussel·les; convocar noves eleccions –és poc probable que els conservadors ho acceptin perquè afavoriria els laboristes–; una nova moció de censura, o que no hi hagi Brexit. L’últim escenari seria la convocatòria d’un altre referèndum. Els laboristes tenen preparada una esmena reclamant-lo, però encara no han decidit quan la presentaran.

La moció d’ahir va coincidir amb la presentació del pressupost a càrrec del ministre de Finances, Philip Hammond, que va reduir la previsió de creixement per aquest any un 1,2%, l’índex més baix en deu anys, i va demanar a May que descarti definitivament el Brexit sense acord. També ahir el govern va anunciar que en cas de Brexit sense acord eliminarà la majoria d’aranzels.

LES FRASES

L’única opció legal per defecte continua sent sortir sense acord, si no és que n’arribem a algun
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
El Parlament ha de buscar una solució alternativa que vostè hauria hagut de buscar fa dos anys
Jeremy Corbyn
LÍDER DE L’OPOSICIÓ BRITÀNICA

L’home que va torpedinar l’acord

Daniel Postico

Les garanties legals de la UE que May va arrencar dilluns al vespre i que, segons ella, evitaven que el Regne Unit quedés atrapat de manera indefinida dins l’anomenada “salvaguarda irlandesa”, van topar amb un detractor inesperat: Geoffrey Cox, principal assessor jurídic del govern.

L’advocat general va declarar que les noves garanties no canviaven res. Minuts després, els euroescèptics radicals i els unionistes nord-irlandesos anunciaven el seu rebuig a l’acord de May. Cox era un dels advocats més reputats i rics del país abans d’acceptar el càrrec, el juliol passat. Euroescèptic i defensor de l’acord de May, de veu barítona i maneres shakespearianes, es va guanyar el respecte del partit amb els seus discursos impecables, i va arribar a liderar les negociacions amb la UE.

Els últims dies va transcendir que les relacions amb els negociadors europeus no eren bones, sobretot després d’haver-se referit a Sabine Weyand, segona de Barnier, com a “estimada meva”, en to paternalista.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.