Societat

El fiscal vol que Magentí se sotmeti al “test de la veritat”

La defensa considera que el polígraf cerebral no és ni una prova científica ni pròpia del sistema judicial

El fiscal que investiga el doble crim al pantà de Susqueda de l’estiu del 2017 vol que Jordi Magentí, l’investigat, se sotmeti a un polígraf cerebral. La prova de Potencial Evocat Cognitiu P300, popularment coneguda com “el test de la veritat”, consisteix a presentar a la persona sospitosa un seguit d’imatges i àudios de forma aleatòria, entre els quals n’hi ha de relacionats amb els fets i d’altres que no. A partir d’aquí, la reacció neurològica determina la innocència o culpabilitat de l’investigat. Segons Víctor Pillado, el fiscal, es tracta d’una prova “innovadora” però amb “gran acceptació” als Estats Units i de validesa avalada per nombrosos estudis. Pillado va destacar que, malgrat que l’investigat té dret a no consentir la prova, Magentí no hauria de tenir cap inconvenient per sotmetre’s a la prova si es considera innocent, ja que es tracta d’una “prova objectiva”.

La defensa de Magentí, en canvi, considera una “extravagància processal” la petició del fiscal de sotmetre el seu client al polígraf. Per Benet Salellas, advocat de Magentí, aquesta prova “ni és científica” ni “pròpia del nostre sistema d’investigació” i no es correspon amb “l’exigència de rigor, objectivitat i seriositat” que ha de guiar l’actuació del fiscal. Salellas va afirmar, també, que li estranyava que es volguessin practicar ara “proves sobre la ment” de Magentí, quan no es disposa “ni d’un sol indici contra ell”. L’advocat de la defensa va anar més enllà i va afegir que abans de poder respondre a la pregunta de si Magentí se sotmetrà o no al polígraf és necessari un debat previ per esclarir si l’ús del polígraf “és emmotllable al nostre sistema processal” ja que, al seu entendre, s’ha de rebutjar tant de forma general com, sobretot, en aquest cas particular, tenint en compte que l’investigat no ha declarat encara davant del jutjat d’instrucció que porta els crims de Susqueda i que, a més, té “una malaltia mental diagnosticada”.

Més enllà del test de la veritat, el fiscal també va demanar en el seu informe d’ampliació de diligències, dotze proves testificals, pericials i documentals, entre les quals s’inclou una petició a Google perquè determini amb exactitud la navegació dels mòbils de les víctimes. Cal recordar que Magentí està en llibertat des del desembre passat per falta de proves incriminatòries.

LA FRASE

Es tracta d’una prova innovadora però objectiva i amb gran acceptació als Estats Units
Víctor Pillado
fiscal
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.