Societat

Carrers envaïts de feminisme

Una marea lila de milers de dones arreu del país reivindica “canviar-ho tot” per aconseguir una igualtat efectiva

La vaga va tenir un suport desigual amb més seguiment a la universitat i el transport

Les dones van fer reivindicacions laborals, socials i de llibertat sexual

Una allau de reivindicacions feministes va inundar ahir tot Catalunya. El col·lectiu de dones, i per segon any consecutiu i de manera més massiva, com també arreu del món, es va apoderar dels principals carrers dels municipis amb l’objectiu de “canviar-ho tot”. La vaga del Dia Internacional de la Dona, concebuda com una aturada laboral, va tenir un seguiment desigual i, segons les dades del Departament de Treball, Afers Social i Famílies, inferior a la darrera del 21 de febrer convocada per la Intersindical-CSC, però va ser un èxit en la visualització de la protesta contra les discriminacions, la violència masclista i per la reivindicació de drets, la igualtat efectiva i la dignificació de la feina que fan les dones en tots els àmbits en una societat patriarcal amb les manifestacions, actes i activitats multitudinàries que van tenir lloc al matí i a la tarda arreu. De fet, aquest era també l’objectiu de les 150 entitats feministes agrupades a la Coordinadora Vaga Feminista en col·laboració amb més de 550 entitats. El govern també es va sumar a la jornada reivindicativa i no va fer cap activitat d’agenda pública.

Les principals mobilitzacions es van fer a la tarda i només a Barcelona, en el recorregut entre la plaça Espanya, passant per la Gran Via i el passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça de Catalunya on es va llegir un manifest, hi van participar 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, la mateixa que va facilitar l’any passat, però a les quals s’han de sumar els milers de persones que al mateix moment ho feien en molts altres municipis, com ara les 10.000 de Girona.

Al matí, unes 13.000 persones, també segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar pels carrers de la capital, com va passar en molts altres municipis, convocades pel Sindicat d’Estudiants. Els organitzadors, però, elevaven la xifra fins als 50.000 manifestants en un acte en què es van poder escoltar càntics de “No ens miris, uneix-te”, “No és no” i “Volem viure i no sobreviure”. També es van veure pancartes on es podien llegir consignes com ara “Som el crit de les que no tenen veu”, “Els nostres cossos no es venen” o “Ens han pres tant que han acabat prenent-nos la por”. A Girona hi van anar 1.500 persones; a Tarragona, unes 2.500, en un doble manifestació, o 5.000 a Sabadell, per posar alguns exemples.

Seguiment universitari

A les universitats, i segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va ser on la vaga va tenir una incidència major amb un 72,44% de seguiment entre els treballadors i estudiants, quan va ser del 67,4% el 21 de febrer passat. Alguns sindicats, com ara la CGT, calculaven en gairebé un 90% la participació en la vaga al campus de la Universitat de Barcelona Raval o al de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de Bellaterra. Pel que fa a la resta de la comunitat educativa, el seguiment va anar en augment durant la jornada fins a arribar a un 11,87% als centres públics, un 10,38% als concertats i un 7,82% als privats. En la del febrer, les dades sense especificar el tipus de centre van arribar a un 27,87% de seguiment. El Departament d’Educació va donar dades per serveis territorials entre l’alumnat amb un seguiment del 80,47% al Vallès Occidental, del 65,36% a les Terres de l’Ebre, del 56,88% a Lleida, del 52,1% al Baix Llobregat, del 50,17% a Barcelona comarques, del 43,41% a la Catalunya Central, del 38,01% al Maresme i el Vallès Oriental, del 33,45% a Tarragona, del 28,69% a Barcelona ciutat i del 25,68% a Girona.

També hi va haver diferències en el seguiment en la funció pública, que va ser d’un 8,23% per un 23,6% del 21-F. El seguiment en el transport públic, en canvi, va ser superior. Al metro de Barcelona va ser d’un 18,5%, d’un 7,69% a rodalies Renfe, d’un 9,07% a Ferrocarrils de la Generalitat i d’un 3,23% als autobusos. En l’àmbit sanitari, durant la jornada també es va registrar una reducció del consum energètic de l’1,57% en comparació amb el mateix període de dijous.

Els responsables dels principals sindicats a Catalunya, la UGT i CCOO, que en aquesta ocasió sí que es van sumar a la vaga general, la van qualificar d’èxit i van instar les formacions polítiques a reformar la llei d’igualtat per introduir polítiques efectives també als centres de treball. En aquest sentit, el secretari general de la UGT, Camil Ros, va lamentar que la de l’any passat també va ser un èxit, però no es van fer canvis legislatius i va exigir un Codi Penal a favor de la lluita contra la violència masclista. El seu homònim de CCOO, Javier Pacheco, va destacar que el “clam” que s’escoltava al carrer demanava que no prosperin opcions polítiques “que volen fer retrocedir la igualtat”.

Les patronals també van fer les seves valoracions. La Cecot, després d’un sondeig telefònic aleatori entre 421 associats, va qualificar el seguiment de baix i assegurava que les dones representen un 35% de la plantilla entre les empreses associades –serveis, construcció i comerç– i que només un 5,4% s’havien acollit a la vaga, mentre que el percentatge dels homes baixava fins a un 1,2%. Pimec va assegurar que un 7,3% dels empleats havia optat per parar l’activitat durant dues hores, mentre que un 1% ho va fer tot el dia. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, tot i estar en contra de la vaga, va reconèixer que les dones tenien motius per protestar. A més d’admetre que existia la bretxa salarial, però la va calcular en un 12,2%. I la va atribuir a factors “psicològics”, com ara que les dones arrisquen menys.

72,4
per cent
de seguiment va tenir la vaga entre els treballadors i estudiants de les universitats.
200.000
persones
van participar en l’acte central i la manifestació de la tarda a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana.
150
entitats
feministes van organitzar els actes i les concentracions amb el suport de 550 entitats.

Talls viaris, ferroviaris i crítiques als Mossos

L’inici de la vaga va registrar diversos incidents a primera hora del matí que van complicar la mobilitat a l’àrea metropolitana en els sectors viari i ferroviari, i també a Barcelona. D’una banda, un grup de persones van ocupar les vies a l’estació dels FGC a Sant Cugat del Vallès, i a Terrassa també es va tallar uns minuts el principal accés viari al municipi, amb la diputada Maria Sirvent al capdavant, que van ser desallotjats pels Mossos. A Barcelona, diversos grups van tallar la circulació a la plaça Lesseps, l’avinguda Meridiana, la plaça Ildefons Cerdà, la plaça de les Glòries, i diversos punts de la Gran Via i la Diagonal, a l’altura del Palau de Pedralbes. La diputada de la CUP Natàlia Sànchez va denunciar les actuacions “desproporcionades i repressives” dels Mossos contra els comitès de vaga feminista, també a Manresa i Lleida, i va tornar a demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

També a Barcelona dues dones estan investigades per atemptat a agents de l’autoritat, en quedar ferits lleument alguns Mossos i per haver causat lesions a vigilants de seguretat d’un Mercadona situat al carrer Duero, segons deia Efe. El comitè de vaga d’Horta-Guinardó lamentava des de Twitter que cinc integrants del grup “han estat retingudes durant uns tres quarts d’hora” a l’interior del local i que algunes havien rebut atenció hospitalària per cops de porra.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.