Putin respon a Trump i abandona també el pacte de desarmament nuclear
Diu que no entra en una cursa d’armes, però anuncia un nou míssil hipersònic d’abast mitjà
La crisi amenaça el tractat que limita l’armament estratègic
L’endemà que els Estats Units anunciessin la seva retirada del tractat de desarmament nuclear INF firmat el 1987 amb Rússia, Moscou hi va replicar de la mateixa manera. “Donarem una resposta simètrica. Els nostres socis nord-americans han anunciat que suspenen la seva participació en el tractat; doncs nosaltres també”, va dir el president rus, Vladímir Putin, després de reunir-se amb els ministres d’Afers Estrangers i Defensa, Serguei Lavrov i Serguei Xoigú.
La vigília, Donald Trump havia informat que els EUA començarien el 2 de febrer (ahir) el procés de retirada, “que es completarà en sis mesos, llevat que Rússia torni a complir” el que es va pactar el 1987 “mitjançant la destrucció de tots els míssils, llançadores i equips associats que violen” els termes del tractat.
Si la retirada es fa efectiva, els EUA podrien posicionar sistemes de míssils a Europa, mentre que Rússia podria fer el mateix als seus territoris que limiten amb la Unió Europea o en altres zones geogràfiques. Segons Putin, Rússia no desplegarà míssils “ni a Europa ni a altres regions del món” si no ho fan abans els EUA. També va assegurar que Moscou no es deixarà arrossegar cap a una nova cursa d’armaments, tot i que, alhora, autoritzava el Ministeri de Defensa a començar les tasques per desenvolupar un nou míssil hipersònic d’abast mitjà, un procés que es podria allargar uns dos anys.
Putin va rebutjar l’ultimàtum de 60 dies per complir de manera “verificable” el tractat INF, el primer acord de desarmament nuclear de la guerra freda, i un dels pilars de la seguretat estratègica mundial. Moscou considera “inadmissible” l’exigència de destruir el míssil de creuer Novator 9M729 (SSC-8, en la classificació de l’OTAN), que, segons els aliats, viola l’INF perquè supera els 500 km d’abast. Moscou replica que el míssil recorre 480 km i que, per tant, s’emmarca dins del tractat. Lavrov va insistir ahir que Rússia “va mirar de fer tot el que va poder per salvar” l’INF i va acusar Washington d’haver “torpedinat” tots els esforços per convèncer-los que no violen l’INF.
Així mateix, va alertar que la decisió dels EUA d’abandonar l’INF posa en risc el futur del tractat START-3, que limita l’armament estratègic ofensiu i expira el 2021.