Política

Trump anuncia la retirada del tractat d’armes nuclears amb Rússia

El president dels EUA compleix l’amenaça i abandona un acord firmat al final de la guerra freda

La decisió amenaça de precipitar una cursa d’armament

Els Estats Units van confirmar ahir el moviment que fa temps que amenaçaven de fer: es retiren del Tractat sobre Forces Nuclears d’Abast Intermedi (INF), d’acord amb les sigles en anglès, signat amb Rússia. La decisió del govern nord-americà representa un cop molt dur als intents de control d’armes nuclears al món i obre la porta a una nova era en la cursa armamentista global.

L’INF prohibeix tenir, fabricar o míssils amb un abast entre els 500 i els 5.500 quilòmetres, o fer-hi llançaments de prova. Washington feia temps que afirmava que Moscou violava un acord signat per Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov l’any 1987, a les acaballes de la guerra freda, que va servir per acostar posicions i millorar les relacions entre les dues potències.

Els EUA estripen l’acord després de denunciar durant anys que Moscou viola el tractat, unes crítiques que es remunten a l’any 2014, durant l’administració Obama. Llavors es va decidir no emprendre cap acció per por de les conseqüències.

Amb Trump al poder, la decisió ha canviat. “Des de fa massa temps, Rússia ha violat el tractat INF amb impunitat, desenvolupant de manera encoberta i instal·lant un sistema de míssils prohibits que són una amenaça directa als nostres aliats i tropes a l’exterior”, va dir el president Donald Trump en un comunicat. “Quan un acord és ignorat de manera tan descarada i la nostra seguretat és amenaçada, hem de respondre-hi”, hi va afegir el secretari d’Estat, Mike Pompeo.

Suport de l’OTAN

El trencament es farà efectiu d’aquí a sis mesos i té el suport “total” dels països de l’OTAN. En aquest termini, els Estats Units i els seus aliats esperen que Rússia s’hi repensi, canviï el rumb, preservi l’acord i prometi el “compliment total i verificable” de les clàusules del pacte. Si no és així, “serà l’única responsable” de la fi de l’acord.

No sembla que res hagi de canviar, després que els esforços per redreçar la situació hagin fracassat. El portaveu de Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que “lamenten” rebre les noticies de la decisió de Washington, i que la culpa és dels Estats Units per no estar oberts a “converses significatives” sobre el tema.

D’ara endavant, el principal temor és que es desencadeni una cursa armamentista per a la qual el Kremlin va dir fa uns mesos que està preparat. En aquest sentit, Trump va anunciar que els Estats Units “desenvoluparan opcions de resposta militar”, juntament amb l’OTAN, per “negar a Rússia qualsevol avantatge militar derivat de la seva conducta il·legal”.

LES XIFRES

500
quilòmetres
a 5.500 és l’abast dels míssils que els Estats Units i Rússia van acordar prohibir tenir i fabricar.
31
anys
i gairebé dos mesos fa que Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov van signar l’històric acord.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.