Política

El Parlament denuncia el “judici a la democràcia” i defensa que la solució política passa per l’autodeterminació

El ple acorda una moció d’ERC on es constata que el judici sobre l’1-O suposa una “violació” dels drets civils i polítics i demana la fi de la “via repressiva”

Seguiu el ple en directe a El Punt Avui TV

El Parlament ha aprovat aquest dijous amb els vots de JxCat, ERC, la CUP i Catalunya En Comú Podem (CatECP) una moció que denuncia que la causa de l’1-O és un “autèntic judici a la democràcia fruit d’una instrucció polititzada i que suposa una violació dels drets civils i polítics dels processats i de la ciutadania de Catalunya”. Aquest és un dels punts de la moció presentada per ERC que també insisteix en “la necessitat de construir una solució política que passi necessàriament per la democràcia i l’exercici del dret a l’autodeterminació i exigeix la fi de la via repressiva de l’estat espanyol”.

El text aprovat acusa l’Estat espanyol de caure en una “deriva autoritària” a través de la “vulneració de drets civils i polítics” a Catalunya i arreu. En aquest sentit, posa com exemples el dret a participació política, la inviolabilitat parlamentària, la llibertat d’expressió, els drets de reunió i manifestació, i la presumpció d’innocència.

La moció aprovada també denuncia la “resposta repressiva” de l’Estat i al seva “connivència” amb la judicialització política.

La moció ha rebut el suport de CatECP en tots els punts excepte el primer punt, on s’afirma que hi ha hagut una “intencionalitat d’alterar les majories” sorgides a les eleccions del 21-D. Els comuns s’han abstingut en aquest punt que detalla els drets que s’han vulnerat d’alguns diputats del Parlament.

El text aprovat fa referència a la “persecució penal per raons polítiques” de fins a 19 diputats, 8 dels quals a la presó i 6 a “l’exili”; la “ingerència inacceptable” en els processos d’investidura de Carles Puigdemont, Jordi Sánchez i Jordi Turull. Finalment, apunta a la “vulneració flagrant de la inviolabilitat i immunitat parlamentàries” que va suposar la presó de Turull enmig de la sessió d’investidura, i la “pretensió” del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional espanyols de “suspendre il·legalment” els drets parlamentaris dels diputats processats.

En el marc del debat, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha assegurat que faran el que calgui per investir Carles Puigdemont amb l’argument que els parlaments han de treballar per respectar la voluntat de les urnes.

La diputada d’ERC Marta Vilalta ha lamentat que, de moment, l’Espanya només ha donat una “resposta repressiva” a la voluntat dels catalans de decidir. Segons ella, aquesta actitud té com a únic objectiu “criminalitzar” el moviment independentista. El diputat del PSC Ferran Pedret ha replicat a Vilalta que no és cert que s’hagi donat la repressió com a resposta i ha defensat que s’ha posat sobre la taula una reforma de les institucions. “Em sembla que no mereix la desqualificació total i ignorar que s’hagi formulat”, ha afegit.

La presidenta de CatECP , Susanna Segovia, ha garantit que el seu grup sempre estarà en un front ampli per denunciar les ingerències i la vulneració de drets i ha denunciat un “judici polític” que no va contra l’independentisme sinó que “posa en joc l’estat de dret”.

El diputat de la CUP Carles Riera ha celebrat que finalment la moció inclogui que la solució política ha de passar per l’exercici del dret a l’autodeterminació i la fi de la “repressió”.

El PSC ha votat en contra de tot el text de la moció excepte el punt que denuncia el “caràcter antidemocràtic i il·legal de l’amenaça de tornar a aplicar indefinidament” el 155. Els socialistes hi han votat a favor.

Els diputats de Cs Ignacio Martín i del PP Alejandro Fernández han defensat que a l’Estat espanyol es poden defensar totes les idees sempre que sigui dins la llei.

Seguiu el ple del Parlament en directe a El Punt Avui TV i al digital.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.