Ciència

Investigadors de la UAB i Baltimore troben un nou procés que determina com els bacteris resisteixen als fàrmacs

Conclouen que els gens resistents van aparèixer fa 600 milions d’anys

Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Maryland Baltimore County (UMBC) han descobert un nou procés capaç de generar resistència a fàrmacs sintètics en poblacions bacterianes molt abans del seu ús clínic.

Els investigadors han analitzat tots els genomes bacterians disponibles per trobar l’origen dels elements resistents a sulfamides –fàrmacs antimicrobians– que es detecten freqüentment en super bacteris als hospitals.

Amb la recerca, han conclòs que els gens resistents van aparèixer en dues famílies de bacteris fa més de 600 milions d’anys, i que es van transferir a altres bacteris a mitjans del segle XX a través de fàrmacs utilitzats en l’agricultura.

La recerca l’han liderat Jordi Barbé, del Grup de Microbiologia Molecular de la UAB, i Ivan Erill, del Departament de Biologia de la Universitat de Maryland Baltimore County (UMBC), i l’ha publicat ’Frontiers in Microbiology’. Barbé i Erill destaquen que la descripció d’un procés capaç de crear resistència a fàrmacs antibacterians abans de la seva invenció, i en absència de substàncies naturals que afavoreixin l’aparició de gens de resistència, té importants repercussions de cara al futur del sector farmacèutic.

“La troballa confirma la necessitat de fer servir una teràpia combinada multi fàrmac que ataqui diversos mecanismes de resistència en l’àmbit hospitalari”, assegura Ivan Erill, afegint que la descoberta dels gens de resistència en bacteris que viuen al subsòl i als aqüífers “alerta de la necessitat de reduir l’ús actual d’antibacterians en agricultura”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.