Successos

la crònica

“No hi haurà rendició!”

Sabater: “Ens hem d’organitzar, sortir al carrer, cuidar-nos molt i recuperar l’esperit de l’1 i el 3 d’octubre”

Un dimecres molt complicat, després de comprovar que diversos companys que havien acordat de trobar-se en la mobilització de protesta al davant de la comissaria de la Policía Nacional de Girona no apareixien ni tampoc contestaven al telèfon. Amb aquestes absències es van anar deduint i coneixent molts dels noms dels afectats. Va ser el cas de l’alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP). Quan a primera hora es va assabentar que el seu homòleg a Verges, Ignasi Sabater, havia estat arrestat, Cornellà va parlar immediatament per telèfon amb l’advocat Benet Salellas i van quedar a la concentració de Girona. L’alcalde de Celrà, però, ja no va ser ni a temps d’agafar el cotxe per anar-hi, perquè va ser detingut poc després al poble. Ningú pensava en aquell moment, ni de lluny, que la causa estaria relacionada amb l’aniversari de l’1-O, que es va viure sense incidents destacats a la capital gironina. Davant la incertesa i la preocupació, l’alcaldessa, Marta Madrenas, acompanyada del diputat Joan Olòriz i Joan Margall, es va adreçar a la comissaria per reclamar explicacions. Els van deixar entrar a dins i van aconseguir parlar amb l’agent que instrueix la causa. Segons van dir després, el policia els va reconèixer que “havia estat una decisió seva” el fet d’haver ordenat les detencions. “Ell ha creat tot aquest incendi! És molt i molt greu”, va lamentar Madrenas, que va avançar que “demanaran responsabilitats”.

Sabater va quedar en llibertat a la una del migdia. Com la resta de detinguts (entre els quals hi havia un nebot del president Quim Torra; i una mare i la seva filla), va ser rebut enmig d’abraçades, d’aplaudiments i de crits de “no esteu soles!” Rodejat de periodistes, Sabater va decidir esperar que sortís Cornellà per atendre la munió de mitjans de comunicació que hi havia aplegats a fora. L’alcalde de Celrà, que va creuar la porta de la caserna amb el braç enlaire i el puny tancat, va quedar en llibertat a les 14.06h. Ja davant els micròfons, el primer que van fer tots dos va ser donar les gràcies a les persones que havien anat fins allà a donar-los suport. Hi havia els regidors dels seus respectius equips de govern, treballadors dels dos ajuntaments, veïns i veïnes, batlles vinguts d’arreu, diputats al Parlament, al Congrés... Una important mobilització de suport, en una operació policial que era qualificada entre els concentrats com “un avís a navegants” per part de l’Estat, en un intent de frenar la mobilització al carrer, amb vista al judici contra els presos polítics catalans.

Sabater va relatar que havia estat detingut a les portes del seu domicili poc després de les set del matí, quan sortia per anar a treballar. Va ser abordat per 4 agents de paisà, encaputxats. A causa de les amenaces de mort anònimes que ha rebut els darrers mesos i la visita ja habitual de la ultradreta a Verges, es va atemorir, es va resistir a pujar al cotxe on el volien introduir i va començar a cridar, fet que va mobilitzar els veïns. Diversos d’ells es van adreçar fins allà ràpidament, van encerclar els desconeguts i van avisar els Mossos, que van mirar d’aclarir la situació. Al final, en comprovar que es tractava de policies del CNP, es van endur Sabater. El van emmanillar només d’un canell, l’esquerre, i el van arrossegar fins al vehicle policial, fet que li va provocar lesions; va haver de rebre assistència mèdica i li van embolicar la mà i part del braç. Tant ell com Cornellà van subratllar que les estratègies de la por no faran que la gent es quedi a casa, sinó que es continuarà lluitant pel dret d’autodeterminació, i tenint més present que mai que “no hi ha rendició”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.