Arxiven la causa per injúries contra el jutge que va afirmar que l’1-O s’havia fet “terrorisme policial”
El Jutjat d’Instrucció número 13 no veu delicte en les paraules de Federico Vidal
El jutge argumenta que les afirmacions es van fer en un context d’“acalorament” i en el marc d’un correu corporatiu que no havia de tenir transcendència pública
La causa contra el jutge acusat per injúries a la policia espanyola per afirmar en un xat judicial que l’1-O s’havia practicat el “terrorisme policial” ha quedat arxivada.
El Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha dictat l’arxivament de les diligències contra Federico Vidal, titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona, en concloure que les paraules del magistrat no van constituir cap delicte.
La Fiscalia de Barcelona va denunciar Vidal el passat juliol per un presumpte delicte d’“injúries greus a Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat” per dir al correu corporatiu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que l’1 d’octubre de 2017 catalunya va patir “terrorisme policial” per part de les forces de seguretat espanyoles. A més, va qualificar els agents d’aquestes de “terroristes uniformats”.
Els fets denunciats van passar el 4 d’octubre de 2017, tres dies després del referèndum, quan Vidal va intervenir en una discussió de diferents usuaris del correu del Poder Judicial criticant el victimisme per part d’alguns magistrats en relació a la seva situació a Catalunya. “Intervinc perquè no entenc res. Han pegat a algun jutge a Catalunya? L’han vexat, insultat en públic o amenaçat per ser jutge? Si és així , tota la meva solidaritat i repulsa. No obstant això, no en tinc cap notícia”, va dir.
En aquest context, el jutge va preguntar als seus companys si ningú tenia “res a dir sobre el terrorisme policial, que sí que patim a Catalunya”. “Ni sobre els 890 ferits que han provocat els terroristes uniformats? Ni sobre els 2,3 milions de persones que s’han vist coaccionades, insultades i menyspreades per voler votar? De veritat que no hi ha res a dir?”, va afegir al xat. El magistrat va concloure avisant els seus col·legues que o “fem com la seva borbònica Majestat i ens mirem el melic per no perdre la plaça o ens enfrontem a la dura realitat de manera valent, o del contrari sí que tindrem problemes de veritat”.
Xat tancat al públic
Les afirmacions fetes per Vidal al xat tancat dels jutges van aparèixer filtrades l’endemà al digital madrileny OK Diario, que va publicar la informació amb el títol: “Un jutge barceloní anomena terroristes als policies i diu que la seva Borbònica Majestat es mira el melic”.
Arran d’aquesta filtració, es va obrir un expedient disciplinari a Vidal que va acabar amb una sanció de 600 euros per una “falta greu de desconsideració respecte d’institucions i funcionaris de la Policia Judicial”.
En paral·lel, la Fiscalia va estimar que les expressions del jutge sobre la policia podien inscriure’s en els supòsits de l’article 504.2 del Codi Penal, que preveu multes de 12 a 18 mesos per a aquells “injuriïn o amenacin greument els Exèrcits, Classes o Cossos i Forces de Seguretat”.
El titular del Jutjat d’instrucció número 13 –en comissió de serveis d’ençà de la mort de Juan Antonio Martínez Sunyer, l’instructor de la causa contra l’organització de l’1-O– ha resolt ara que no està prou justificada la comissió del delicte.
En una interlocutòria a la que ha tingut accés El Punt Avui, el magistrat argumenta que malgrat que alguns termes podrien encaixar en les suposades injúries a la honorabilitat dels cossos de seguretat, per incórrer en aquest tipus penal “haurien d’anar acompanyades d’altres [paraules] més gruixudes, més feridores i ofensives, com ho són els insults”.
En aquest sentit, el jutge posa com a exemple d’insults els que va rebre el mateix Vidal per part d’altres magistrats després d’escriure les seves crítiques a la policia espanyola: “Ves a la merda, fill de puta independentista” o “que et posin a Can Brians a la cel·la de Lola la Comehombres. Et posarà el culet fi”, entre altres.
Es per això que considera que les declaracions de Vidal es van produir en un ambient d’“acalorament” i en resposta a un fil de missatges on es van vessar “de forma molt passional certes opinions sobre la situació política que es va viure a Catalunya” al setembre de 2017.
A més, recorda que l’intercanvi d’opinions es va produir en el marc d’un correu corporatiu tancat i que el coneixement públic de la mateix va ser fruit d’una filtració periodística. Per aquest motiu, conclou que no anava adreçat als suposats injuriats ni buscava “transcendència externa” i, per tant, no tenien ànim d’injuriar.