Política

Macron impulsa un “gran debat” per resoldre la crisi dels ‘armilles grogues’

El president francès marca línies vermelles i s’oposa a debatre les seves reformes neoliberals

L’oposició i els indignats temen una “maniobra política”

Emmanuel Macron intenta sortir de la crisi dels armilles grogues amb l’organització d’un “gran debat nacional”. Des de la petita localitat normanda de Grand-Bourgtheroulde, al nord-oest de França, el jove president francès, de 41 anys, donarà avui el tret de sortida a aquesta singular iniciativa.

Fins al 15 de març, els francesos són invitats a debatre a escala municipal i a través d’internet sobre quatre qüestions troncals: la fiscalitat, l’organització de l’Estat, la transició ecològica i la democràcia i la ciutadania. Considerada un “gran avenç” pel dirigent centrista, aquesta iniciativa genera nombroses suspicàcies entre l’oposició i els armilles grogues, ja que temen que esdevingui una “maniobra política” per legitimar les reformes neoliberals de Macron. De fet, el president ja va marcar abans-d’ahir les seves línies vermelles amb una carta dirigida als francesos: “No rectificarem respecte a les mesures que acabem d’adoptar per augmentar les inversions i permetre una millor remuneració del treball.”

Islam i immigrants

D’aquesta manera, va descartar qualsevol concessió respecte a les mesures econòmiques impulsades durant el seu mandat, com ara la supressió parcial de l’impost sobre la fortuna (ISF), que pagaven els patrimonis superiors a un milió d’euros i que els armilles grogues volen recuperar. “No convoquem tots els francesos prohibint-los parlar de l’ISF. Les conclusions han de ser les dels francesos, no aquelles que desitja el president de la República”, va lamentar a Twitter el líder del Partit Socialista, Olivier Faure.

També ha resultat polèmica la voluntat de l’executiu de debatre sobre la laïcitat (és a dir, l’islam) i la creació de quotes d’immigrants. Tot i que aquestes qüestions encallen des de fa anys el debat polític a França, han estat secundàries entre les reivindicacions dels armilles grogues. No obstant això, Macron vol preguntar als francesos si, respecte a l’arribada d’immigrants, és necessari “establir objectius anuals determinats pel Parlament”.

El govern francès va anunciar ahir que coordinaran aquest “gran debat” els ministres Sébastien Lecornu i Emmanuelle Wargon, acompanyats segurament per dues personalitats de la societat civil. Substituiran Chantal Jouanno, la presidenta de la comissió estatal del debat públic (CNDP), designada inicialment per realitzar aquesta funció, però que va renunciar-hi després de la polèmica originada pel seu sou de 14.700 euros mensuals.

Encara que el president considera que es tracta d’una iniciativa “inèdita”, la realitat és que el 2009 Nicolas Sarkozy ja va organitzar un debat sobre la identitat nacional que va resultar un nyap.

El mateix Macron pretenia impulsar el seu projecte de reforma de la UE a a través d’una sèrie de convencions democràtiques que, de moment, han suscitat indiferència en la majoria dels països membres. Segons un sondeig del diari conservador Le Figaro, un 70% dels francesos consideren que el “gran debat” no serà útil per al país. Una gran desconfiança envers el macronisme (i la classe política en general) que dificulta la voluntat dialogant del dirigent centrista. Encara més si aquesta no és sincera...

LA FRASE

No rectificarem les mesures per a més inversions i una millor remuneració del treball
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.