Política

Laboristes i ‘tories’ busquen aliances entre faccions

La divisió interna fa que els dos principals partits britànics obrin negociacions encreuades entre proeuropeus i euroescèptics

Corbyn vol forçar eleccions i obre la porta a prorrogar l’article 50

El debat per la votació de l’acord del Brexit de Theresa May ha passat a un segon pla. Primer, perquè la primera ministra continua negociant amb la Unió Europea (UE) per oferir concessions i els diputats encara no saben què és el que votaran exactament. I segon, per totes les negociacions que s’estan portant a terme entre faccions de partits.

Tota l’acció ara mateix té lloc als passadissos i despatxos de l’edifici.

Davant la irreconciliable divisió que hi ha en els dos principals partits britànics, que bloqueja qualsevol acord, s’han obert converses extraoficials entre faccions. Els tories europeistes rebels liderats per Oliver Letwin han obert negociacions amb el responsable del Brexit del partir laborista, Keir Starmer, per unir forces contra May i buscar un pacte que garanteixi la permanència del país en la unió duanera i el mercat, el principal objectiu dels laboristes. Aquest diàleg no va agradar als rebels brexiters conservadors.

A la vegada, la primera ministra es va reunir d’amagat amb John Mann, líder de la facció laborista euroescèptica rebel (contrària al seu líder), que vol presentar una esmena que garanteix els drets de treballadors i medi ambient després del Brexit, una de les principals exigències dels laboristes. May els ofereix acceptar l’esmena si voten a favor del seu acord. “Ens hem d’unir i hem d’actuar per evitar una sortida sense acord, que seria un desastre, va declarar el ministre de Negocis conservador, Greg Clark.

Aquestes converses no han agradat als líders laboristes, molt enfadats amb els seus diputats. “No em fio dels conservadors pel que fa als drets dels treballadors”, va avisar Richard Burgon, membre del gabinet de Jeremy Corbyn. També la secretària general del sindicat TUC, Frances O’Grady, va ser molt clara: “No hi ha cap possibilitat d’aconseguir un millor Brexit que protegeixi els treballadors i el medi ambient.”

Mentrestant, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va exigir ahir a May la celebració d’eleccions anticipades per donar veu a la gent i va deixar oberta la porta a ajornar la sortida del país de la UE, prevista per al 29 de març, si aconsegueix forçar-les. Per forçar eleccions ha de guanyar una moció de confiança contra May. Va dir que convocaria la moció quan arribés el moment. Per poder guanyar-la, necessita que els unionistes nord-irlandesos trenquin definitivament amb la primera ministra, i això només passarà si s’aprova l’acord de May.

La guerra entre Sturgeon i Salmond

La denúncia contra Alex Salmond interposada pel Partit Nacional Escocès (SNP) per assetjament sexual a dues treballadores ha provocat una disputa entre Salmond i la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Un tribunal d’Edimburg va donar la raó dimarts a Salmond i va declarar “il·legal” el procés de l’SNP contra ell. Salmond va acusar llavors gent dins del partit de voler treure-se’l de sobre. Sturgeon va negar ahir les acusacions de conspiració i va confessar que fa sis mesos que no parlen.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.