Política

El Brasil s’obre a Bolsonaro

Els brasilers reben amb un optimisme sense precedents el nou president

El líder de la ultradreta assumeix el càrrec demà amb la promesa de recuperar una economia que fa anys que no creix

El Brasil espera Jair Bolsonaro amb els braços oberts. El polític ultraconservador, convertit de la nit al dia en un líder de masses al país més gran de l’Amèrica Llatina, ha retornat l’esperança als brasilers. Demà, quan substitueixi al Palau del Planalto Michel Temer, un president interí que gairebé no va poder completar el mandat que va prendre a Dilma Rousseff fa poc més de dos anys, Bolsonaro prometrà mà de ferro contra els delinqüents, una agenda social dominada pels valors cristians i la fi de les polítiques de defensa als indígenes. Els seus seguidors ho viuran, però l’atenció estarà posada en una agenda més urgent. El Brasil es recupera amb una lentitud extrema d’una greu crisi econòmica, i els brasilers exigiran, un cop passada la lluna de mel dels primers mesos, que la seva situació millori.

De moment, l’única cosa certa és que els brasilers estan eufòrics amb Bolsonaro. Un sondeig de l’Institut Brasiler d’Opinió Pública va indicar que el 75% dels enquestats consideren que el futur president va “pel bon camí” amb les decisions preses durant la transició. Entre les quals, hi ha el nomenament com a ministre d’Economia de Paulo Guedes, un home format a l’Escola de Chicago, que encarna les idees neoliberals que van marcar l’agenda econòmica mundial dels anys vuitanta i noranta. Guedes tindrà superpoders per aplicar una gamma de reformes àmplies que aniran des de l’obertura del comerç al mercat mundial fins a una llarga llista de privatitzacions d’empreses públiques.

La idea que el nou govern farà marxa enrere amb les mesures distributives i pro estat del Partit dels Treballadors (PT) ha caigut molt bé entre una població que està cansada de la crisi. El PIB brasiler va baixar un 7% entre el 2015 i el 2016 i ha crescut una mica per sobre d’un punt durant els últims dos anys. Això és molt poc per a un país amb 12 milions de desocupats. Per ara, tot són expectatives. Segons un sondeig de l’institut Datafolha, publicat abans de Nadal pel diari Folha do São Paulo, el 65% dels enquestats creuen que la situació econòmica millorarà en els pròxims mesos, en contraposició amb el 23% que opinaven el mateix a l’agost. El percentatge és el més alt des que es va iniciar aquesta enquesta, el 1997, durant el govern de Fernando Henrique Cardoso. La consulta també diu que el 67% dels brasilers confien que també millorarà la seva situació personal i només un 9% van manifestar una opinió negativa de cara al futur.

Bons pronòstics

Els mercats i els empresaris, que han fet campanya per Bolsonaro, són tan optimistes com els brasilers en general. La Conferència Nacional de la Indústria pronostica un creixement del 2,7% del PIB per al 2019. Els bons resultats, amb tot, dependran de factors que van més enllà de les bones intencions del president. El nou govern hereta unes xifres fiscals en vermell i un deute públic equivalent al 77,3% del PIB, quan fa només quatre anys no superava el 50%.

La primera mesura promesa pel ministre Guedes és una reforma del sistema de pensions que redueixi el llast sobre els comptes de l’Estat. L’èxit de la reforma posarà en evidència la fortalesa política del nou govern. El Brasil és un país que ha atorgat un enorme poder al Congrés, fins al punt que pot destituir el president sense gaire elegància, com ja va fer amb Rousseff. En aquest escenari, Bolsonaro no té la majoria suficient de legisladors per governar en solitari i dependrà d’aliats circumstancials del centre i el centredreta. Si Bolsonaro fracassa en aquest joc de negociacions, tot un art al Brasil, el mercat perdrà ràpidament la confiança en el nou líder.

En un missatge de Nadal que va publicar a les xarxes socials, Bolsonaro va assegurar que la seva missió serà prioritàriament “restaurar el sentiment familiar” i també “la pau dins de les llars brasileres”. El discurs religiós ha calat en una societat cada vegada més bolcada als evangèlics, però podria no ser suficient si la crisi econòmica es fa encara més profunda i no es resolen els problemes més terrenals.

LES XIFRES

75
per cent
dels enquestats consideren que Bolsonaro va pel bon camí amb les decisions preses en la transició.
65
per cent
dels enquestats creuen que la situació econòmica millorarà durant els pròxims mesos.

Mirant als Estats Units

L’arribada de l’ultradretà Jair Bolsonaro a la presidència del Brasil ha fet saltar les alarmes entre els socis comercials del país. El president ha advertit que la seva prioritat no serà el Mercosur, el mercat comú que comparteix amb l’Argentina, el Paraguai i l’Uruguai. El nou ministre d’Economia, Paulo Guedes, considera, alineat amb les grans empreses del país, que el Mercosur és una cotilla per al desenvolupament, i promou acords bilaterals amb grans mercats. L’acostament de Bolsonaro als Estats Units serà la marca del nou govern brasiler. El futur president ha iniciat, a més, una política d’amistat amb Israel que no té antecedents històrics. Brasília ja negocia el trasllat de la seva ambaixada des de Tel-Aviv a Jerusalem –com ha fet el president nord-americà, Donald Trump–, una decisió que ha emmarcat la visita que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha fet aquest cap de setmana, en la prèvia de la presa de possessió de Bolsonaro.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.