Política

May trasllada ara la pressió als parlamentaris britànics

Escriu una carta a la nació en què defensa els avantatges que tindrà la sortida de la UE

‘Brexiters’, laboristes, liberaldemocràtes, unionistes i nacionalistes escocesos i gal·lesos rebutgen l’acord

Un cop ratificat l’acord del Brexit, ahir a Brussel·les, la primera ministra britànica, Theresa May, haurà de fer front a l’escull més complicat de tots: el Parlament de Westminster. En aquests moments, tothom dona per fet que la cambra rebutjarà l’acord. Laboristes, liberaldemòcrates, nacionalistes escocesos i gal·lesos, tots en l’oposició, ja han dit públicament que hi votaran en contra. També s’oposen a l’acord noranta diputats, tant proeuropeus com antieuropeus, del Partit Conservador, el de May, i els deu diputats nord-irlandesos dels Partit Democràtic Unionista (DUP), els seus socis del govern i els que li garanteixen la majoria en les votacions importants.

En vista d’aquest escenari i en un intent de rebaixar l’hostilitat i començar a guanyar adeptes, May ha engegat una campanya per guanyar la votació al Parlament, a què es dedicarà “en cos i ànima”, segons va afirmar la primera ministra, amb l’objectiu de vèncer. La campanya durarà dues setmanes i recorrerà tot el país fins al dia de la votació, que s’apunta que podria ser el proper 12 de desembre. May ha creat un equip de crisi dins del seu gabinet per afrontar la situació. L’objectiu és convèncer els ciutadans perquè pressionin els polítics que els representen a Westminster.

Com a tret de sortida de la campanya, May va publicar, ahir, una carta oberta a tots els britànics en què demana que donin suport al seu acord del Brexit. En la missiva, assegura que el futur acord acaba amb la lliure circulació de persones i amb els amplis pagaments a Brussel·les. També diu que permetrà centrar-se en l’economia, la construcció d’habitatges socials i la sanitat pública.

Tothom dona per fet que l’acord serà tombat. La pregunta que es fan ara mateix al Regne Unit és què passarà quan l’acord sigui bloquejat. May ha dit que l’única alternativa al seu acord és una sortida sense acord, un trencament total amb la UE, opció que no volen ni europeistes ni euroescèptics. Es parla de convocar eleccions anticipades o de fer un segon referèndum. Podria ser que el Parlament li demani que renegociï l’acord, tot i que la Unió Europea ha dit que això no és possible. “No es pot descartar res si May perd la votació”, va dir el seu ministre d’Afers Estrangers, Jeremy Hunt.

Els cinc ministres brexiters que queden al gabinet de May podrien forçar-la a acceptar un ampli acord comercial com el del Canadà, però no evitarien que Irlanda del Nord es quedés dins de la UE. Per la seva banda, Arlene Foster, la líder del DUP, va dir, ahir, que donaria suport a un acord com el de Noruega, que permetria la lliure circulació de persones (a més, de l’accés al mercat únic) i evitaria la frontera terrestre amb Irlanda. Laboristes i liberaldemòcrates donarien suport a aquest acord, però els brexiters el consideren una traïció al resultat del referèndum. El problema rau en el fet que cap opció tindria prou suports.

LA FRASE

No es pot descartar res si May perd la votació [de l’acord del ‘Brexit’ a la cambra dels comuns]
Jeremy Hunt
ministre britànic d’afers estrangers
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.