Societat

L’atenció primària es planta

Farts d’anys de condicions precàries per les retallades, els metges inicien cinc dies de vaga

Volen un màxim de 28 visites diàries i 12 minuts per pacient

Els serveis mínims garanteixen les urgències

“La sanitat està en un moment crític. Han deixat que la pilota es fes massa grossa amb les retallades i ara recuperar el nivell del 2010 té un cost molt elevat. Fa anys que expliquem la nostra situació i que fem demandes, però no hi ha hagut manera que ens escoltin, així que no ens queda cap altra opció que una vaga, que és en benefici nostre, sí, però també de tota la societat catalana.” Carolina Roser, delegada de Metges de Catalunya (MC) i membre del comitè de vaga, analitza així els motius que han dut l’atenció primària a plantar-se, des d’avui i fins divendres, per reivindicar unes mesures que garanteixin un servei de qualitat a la sanitat catalana.

Més de 5.700 metges de 288 equips d’atenció primària de Catalunya estan cridats a la vaga convocada per MC. El sindicat majoritari del sector amplia la convocatòria als més de 10.000 de la concertada, malgrat que la patronal sanitària i sindicats de menys pes van signar la setmana passada un nou conveni col·lectiu que, tot i recollir algunes millores, no satisfà les seves reivindicacions.

El col·lectiu mèdic vol posar fi a la precarització progressiva del sector defensant dues línies vermelles en el camp assistencial que no vol traspassar: un límit màxim de 28 visites diàries (incloent-ne cinc de no presencials) i un temps de 12 minuts per pacient. Per obtenir-ho, òbviament, caldria ampliar una plantilla mèdica que ha anat minvant progressivament. MC sosté que calen 400 metges de família i 200 pediatres. L’ICS, en canvi, en la taula de negociacions va assegurar que encara no té una xifra clara, però als seus treballadors els va fer arribar una proposta per carta en què oferia 201 metges més. Segons dades del sindicat, la plantilla d’atenció primària de l’ICS va perdre 920 facultatius entre el 2010 i el 2017.

A banda d’altres millores assistencials com ara ràtios de 1.300 pacients per als metges de família, 1.000 per als pediatres i 8.800 per als ginecòlegs, i complir amb els terminis legals màxims per a l’accés a les consultes (48 hores per a una consulta ordinària al metge, 30 dies en derivacions preferents i 90 en les ordinàries), els metges també volen recuperar les condicions retributives d’abans de les retallades.

Els metges també reivindiquen que s’incrementi el pressupost sanitari destinat a l’atenció primària fins a un 25% del pressupost total del Departament de Salut (actualment voreja el 17%).

En els darrers dies, el Departament de Salut ha anat fent moviments per millorar les condicions dels facultatius i mirar de desactivar, sense èxit, l’aturada. Ha convocat metges de família i pediatres a proves de l’oferta pública d’ocupació per estabilitzar la plantilla de l’ICS, ha eliminat la barrera legal que impedia retenir els metges extracomunitaris formats a Catalunya i ha promès, a banda de 201 metges més, increments salarials per recuperar el poder adquisitiu. Tot i això, els metges es plantaran avui i al migdia es manifestaran davant la seu de l’ICS.

Tot i la vaga, els serveis d’urgències d’atenció primària funcionaran amb plena normalitat, segons van acordar el sindicat de metges i l’ICS en el moment de pactar els serveis mínims per a aquesta setmana. Així doncs, treballarà el 100% de la plantilla dels centres d’urgència d’atenció primària (CUAP), punts d’atenció continuada (PAC) i programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES). La incidència de la vaga la notarà qui tingués visites previstes amb el metge de família o el pediatre. Avui i demà hi hauria d’haver un servei mínim del 25%, mentre que a partir de dimecres el percentatge pujarà fins al 33%. Metges de Catalunya remarca que els facultatius que treballin ho faran per “garantir l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre” .

Mediació

Malgrat la llunyania de plantejaments entre administració i treballadors, la conselleria de Treball va convocar ahir a la tarda una reunió de mediació entre les dues parts que en el moment de tancar aquesta edició encara no s’havia acabat. A través de Twitter, la consellera Alba Vergés, va demanar voluntat d’acord.

A les 11 de la nit, les negociacions encara continuaven amb una tanda de reunions per separat del representant de Treball amb cada una de les parts en litigi. Els sindicats seguien exigint que l’administració signi un document comprometent-se a una ratio de 28 pacients per dia i una mitjana de 12 minuts per cada visita.

LA XIFRA

920
metges
ha perdut la plantilla de l’ICS entre el 2010 i el 2017, segons dades de Metges de Catalunya.

Les infermeres, també oblidades

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) també ha denunciat recentment que se sent “oblidada” pel Departament de Salut. Les infermeres consideren que el pla de xoc que el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va plantejar per carta als seus treballadors és “clarament esbiaixat”, atès que no “posa en relleu” l’aportació de la infermera en l’atenció primària de salut. El col·lectiu subratlla que la infermeria representa el 30% dels professionals dels centres d’atenció primària de salut i alerta que buscar solucions “únicament” a les “necessitats d’agenda” dels metges pot generar “més desequilibris i malestar” en els equips. L’entitat també denuncia que actualment a Catalunya hi ha una ràtio de 5,74 infermeres per cada 1.000 habitants, mentre que a Europa és de 8,8, motiu pel qual assenyala que calen 18.000 professionals d’infermeria més. En cas de no fer-ho, es posarà “en risc” la qualitat de l’atenció.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.