Política

May salta un altre escull

ACORDS

Afegeix al pacte del divorci amb la Unió Europea una declaració política sobre la futura relació amb el bloc comunitari

Adverteix al govern espanyol que la sobirania britànica de Gibraltar “serà protegida”

La primera ministra britànica, Theresa May, va comparèixer ahir davant el Parlament per exposar la declaració política sobre la futura relació entre el Regne Unit i la UE després del Brexit, un document acordat dimarts a la nit amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker.

Aquesta declaració, de 26 pàgines, estableix la voluntat de les dues parts d’arribar, durant el període de transició –del 30 de març de 2019 al 31 de desembre de 2020–, a un acord comercial ampli.

A diferència de l’altre document del Brexit –l’acord de la retirada del Regne Unit que estableix els termes del divorci–, la declaració presentada ahir no té vinculació legal.

Juncker va confirmar que el nou text ha estat enviat als 27 estats membres de la Unió Europea (UE), que es reuniran diumenge per aprovar, o no, tant l’acord de retirada com la declaració política. Abans de comparèixer a la Cambra dels Comuns, May va advertir al govern espanyol, que posa objeccions a l’acord pel tema de Gibraltar, que la sobirania britànica del penyal “serà protegida”. May va presentar l’acord com un pla detallat i negociat de manera acurada i va descartar que les úniques opcions que ofereixi siguin un acord de lliure comerç com el de Noruega o el Canadà.

“El text que hem acordat crearia una nova àrea de lliure comerç amb la UE sense impostos ni aranzels, sense càrrecs ni restriccions quantitatives”, va assegurar la premier. I hi va afegir: “Aquest serà el primer acord d’aquest tipus entre la UE i qualsevol economia avançada del món, i serà bo pels llocs de treball.”

Després de la presentació, feta enmig d’esbroncades, crits i rialles durant el torn de rèplica, la primera ministra va topar amb un ambient hostil, un avanç només del que es trobarà quan l’acord sigui debatut al Parlament a mitjan desembre.

“Un text de ximpleries”

“La gent va votar per recuperar el control de la legislació britànica i és lamentable i ineludible que aquest acord pren encara més”, li va recriminar Dominic Raab, ministre del Brexit que va dimitir la setmana passada després que el gabinet va aprovar l’acord. La cambra va esclatar a riure quan May, sincerament, li va dir que era la primera oportunitat que tenia per agrair-li tota la feina feta.

Boris Johnson, exministre d’Afers Estrangers, li va demanar que “incomplís” el pla de contingència –el que s’activaria en cas que no hi hagués acord sobre la futura relació comercial– perquè converteix el Brexit en una “absurditat total”. En la mateixa línia, els socis nord-irlandesos del Partit Democràtic de l’Ulster (DUP), per mitjà del seu líder al Parlament, Jeffrey Donaldson, li van reclamar que retiri la garantia del pla de contingència que alinea la regió amb la regulació europea en cas de no arribar a cap acord. “Cap de nosaltres vol veure el pla de contingència en marxa”, li va replicar la primera ministra.

Els nacionalistes escocesos i gal·lesos també es van mostrar molt enfadats. Liz Saville Robert, del Plaid Cymru, es va unir a la crida per un segon referèndum. Per la seva banda, el diputat laborista proeuropeu Chuka Umunna va menysprear la declaració política i va dir que “és una declaració d’aspiracions i una carta d’anys d’incertesa”. També li va preguntar on era l’acord de lliure comerç integral que va prometre que aconseguiria amb la UE. Prèviament, el líder laborista, Jeremy Corbyn, havia dit que aquest acord representa el pitjor dels dos mons: el dels que es volen quedar a la UE i el dels que en volen marxar. El text –hi va afegir– “són 26 pàgines de ximpleries”, “el Brexit a cegues que tothom temia” i contra el qual votaran al desembre. Una votació que, com va poder comprovar ahir la premier, té molt complicada guanyar.

El text que hem acordat crea una nova àrea de lliure comerç amb la UE
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
La gent va votar per recuperar sobirania i aquest acord encara en pren més
Dominic Raab
EXMINISTRE BRITÀNIC PER AL ‘BREXIT’

Porta oberta a un segon referèndum

Daniel Postico

La declaració política del Brexit tampoc no va agradar a conservadors proeuropeus com ara els exministres Justine Greening i Dominic Raab. Greening, per qui “de cap manera aquest no és un bon acord per al Regne Unit” i que va demanar un segon referèndum. May es va defensar dient que aquest acord “compleix la promesa feta a la gent” i va descartar una altra consulta. L’única opció que donarà al Parlament és el seu acord o res. No obstant això, el ministre de Sanitat, Matt Hancock, va obrir ahir, per primer cop, la porta a fer un segon referèndum en cas que el Parlament tombi l’acord –com és molt probable que passi–, tot i deixar ben clar que ell rebutja tornar a preguntar a la gent “perquè crearia encara més divisió”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.