Política

ANDREA VENZON

PRESIDENT DE VOLT

“Els joves europeus no estan protegits per cap partit”

“Volem anar més enllà dels eixos polítics i no diem si estem més cap a la dreta o cap a l’esquerra”

“Europa no necessita una altra batalla ideològica, necessita un fort lideratge, un president europeu”

“Som un partit europeu, no una col·lecció de partits nacionals”

“A l’Estat espanyol, hi podríem arribar a aconseguir un seient”

Un jove cosmopolita
Té només 26 anys i ja s’ha convertit en una figura prometedora de la nova escena política europea. L’italià Andrea Venzon és el prototip de jove cosmopolita i europeista d’aquesta nova generació Erasmus que té una visió més transnacional de la política al Vell Continent. Ha estudiat empresarials i administració pública a Itàlia, al Regne Unit i als Estats Units, a més de treballar com a consultor privat. Amb un anglès perfecte i un discurs polític ben treballat, Venzon acaba de deixar la seva feina per pilotar a temps complet l’ambiciós partit paneuropeu anomenat Volt.
El nostre objectiu és aconseguir 25 eurodiputats de set estats membres

Volt és un nou i jove partit transnacional que vol donar un nou aire a les eleccions europees del 2019. Format per estudiants entusiastes i joves professionals que gairebé no passen de la trentena, aquest moviment paneuropeu vol trencar amb la vella Europa. Nascut com a reacció al repunt de l’euroescepticisme i al Brexit, Volt reivindica una nova manera de fer política a Brussel·les que sigui transparent, democràtica i centrada a resoldre els grans problemes de la Unió Europea, com ara l’atur juvenil, la modernització i digitalització de l’economia, el canvi climàtic i l’acollida de refugiats. Amb només 26 anys, l’italià Andrea Venzon és un dels fundadors i el president a escala europea d’aquest partit, en el qual ha posat totes les seves energies i esperances de canvi.

D’on va sorgir la idea de crear Volt?
No m’havia interessat mai gaire la política, però m’estava traslladant al Regne Unit i amb la votació del Brexit vaig veure per primer cop la importància que té. Amb el divorci britànic, l’auge de Marine Le Pen i l’arribada del nou govern italià, em va quedar clar que hi ha una crisi a Europa i que cal que gent com jo s’involucri en política.
Com van ser els inicis?
Amb un amic francès i un d’alemany, vam obrir una petita pàgina a Facebook i en una setmana ja havíem rebut centenars de peticions per crear un moviment europeu veritablement transnacional. Vam decidir engegar-lo i des del setembre he deixat la meva feina i ja hi estic treballant a jornada completa.
D’on heu tret els diners?
De les donacions i campanyes de micromecenatge. No tenim grans donants ni gent famosa. El partit ha estat possible gràcies a les petites donacions de gent apassionada pel projecte europeu.
Què us diferencia de la resta de partits?
Funcionem realment com un partit transnacional. És a dir, som un partit europeu, no una col·lecció de partits nacionals. Si aconseguim tenir eurodiputats, estaran lligats a un programa polític únic, independentment de l’estat membre d’on siguin. Som un sol partit, no importa d’on vingui la gent.
Sou de dretes o d’esquerres?
Nosaltres presentem una sèrie de solucions i volem veure com les percep la gent. A vegades venen del centreesquerra o del centredreta. Però no anem als extrems. Volem anar més enllà dels eixos polítics, i per això no diem si estem més cap a la dreta o cap a l’esquerra. Europa no necessita una altra batalla ideològica. Necessita solucions per als difícils problemes que té el nostre continent ara mateix.
Com és la vostra estructura?
Estem completant deu partits que tenen la mateixa marca, les mateixes polítiques i batalles.
També a l’Estat espanyol?
Sí, ens presentarem a les eleccions europees també a l’Estat espanyol. Crec que s’hi està vivint un moment molt interessant.
Quines esperances teniu d’entrar a l’eurocambra?
El nostre objectiu és aconseguir 25 eurodiputats de set estats membres per tal de tenir el nostre propi grup parlamentari a la cambra.
Apunteu alt per ser un partit nou...
Sí, per descomptat, és un objectiu molt ambiciós tenint en compte que són uns comicis complicats.
On veieu més possibilitats de guanyar escons?
Als estats més grans com ara Alemanya i Itàlia, però també als Països Baixos i a Bèlgica. A l’Estat espanyol, el suport està creixent molt ràpidament i fins i tot hi podríem arribar a aconseguir un seient.
Confieu bàsicament en l’electorat jove?
El partit s’ha creat a partir de gent jove que es volia involucrar en política. La mitjana d’edat està per sota dels 45 anys; per tant, els líders som força joves. Tot i això, hem d’incrementar l’abast del partit i ara ja tenim gent de totes les edats.
Però feu una aposta clara pels joves?
Fem un gran èmfasi en les necessitats dels joves.
Per què?
A Europa els joves no estan protegits per cap partit polític. A Itàlia, per exemple, el govern els ha oblidat completament, una situació que també es dona a Alemanya i als països nòrdics. Però crec que la generació jove serà capaç de donar forma a Europa en els pròxims anys.
I quina forma hauria de tenir?
Defensem una Europa federal on certes competències siguin exclusivament de la UE, com defensa, comerç, energia i medi ambient, i d’altres siguin completament nacionals, com l’educació i la salut. Actualment, aquesta distinció és molt difusa i comporta molta incertesa.
Hauria de canviar el sistema institucional?
Europa necessita un fort lideratge, un president europeu. A més, no pot estar governada pel Consell Europeu, on seuen els estats, sinó per un president i el Parlament Europeu.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.