Política

El govern de Sánchez evita de nou dir si preveu l’indult

Delgado acusa Cs i el PP “d’avançar-se als jutges sentenciant” i avisa que la llei del 1870 no exclou ningú

El president retreu a Tardà que parli de jutges “comprats” i alhora demani ordres a la fiscalia

El Congrés viu un intent setmanal de Ciutadans i el PP de posar el govern de Pedro Sánchez contra les cordes exigint-li que ara, tres mesos abans del judici als presos polítics al Suprem, prometi que no indultarà els líders de l’1-O, un flanc en què Albert Rivera i Pablo Casado donen per feta la condemna, i per rebel·lió. “L’actual llei del 1870 no estableix excepcions i el que plantegen és il·legal. S’avancen als jutges sentenciant i ja els consideren culpables”, va denunciar la ministra de Justícia, Dolores Delgado, tot evitant dir sí o no.

Si bé Rivera es vanta que ja va acorralar Sánchez el 31 d’octubre quan va dir que “a Lledoners es pacten indults” i l’inquilí de La Moncloa va eludir dir sí o no a la gràcia en aquella sessió de control, ahir Cs tornava a la càrrega amb una interpel·lació a la ministra de Justícia.

Com jurar a Santa Gadea

“La qüestió és la seva jura de Santa Gadea constitucional: és l’indult als colpistes el preu del lloguer de La Moncloa?”, va exigir el diputat de Cs i vicepresident del Congrés, Ignacio Prendes. Ras i curt: Cs va equiparar dir sí o no ara als indults amb el jurament exigit pel Cid que pretesament va haver de fer Alfons VI de Lleó a l’església de Santa Gadea de Burgos el 1072 per provar que no havia pres part en l’assassinat del seu germà, el rei Sanç II de Castella. A l’excursió medieval de Prendes, la ministra de Justícia hi va respondre llegint la llei de l’indult del 1870, ara en revisió al Congrés. “L’inici de l’articulat ja és una mala notícia per a vostès: «Qualsevol reu per qualsevol delicte pot ser indultat»”, citava Delgado. “Pujava a la tribuna amb preocupació, ara ja estic aterrit”, va dir Prendes amb veu greu i desfermant una ovació de Rivera i els seus al pànic del company.

Més crispat encara va ser el xoc entre Delgado i Beatriz Escudero, la diputada del PP que fa un mes va dir “imbècil” a Gabriel Rufián i que ahir va acusar la ministra d’“ajudar colpistes catalans i amics de terroristes” a través de l’advocacia de l’Estat. “És transparent només quan li diu maricón i nenaza al ministre de l’Interior”, li va dir Escudero. Delgado va recordar al PP que Mariano Rajoy va situar com a advocada de l’Estat Marta Silva de Lapuerta, neboda del tresorer Álvaro Lapuerta, i “casualment no es va personar en el cas de la caixaB del PP”. Tant Cs com el PP denuncien que el PSOE dilata la ponència que estudia la reforma de la llei de gràcia vigent des del segle XIX –l’època del Sexenni Democràtic i de la regència del general Serrano–, mentre que la resta de grups acusa “les dretes” de pervertir-la contra Catalunya perquè el PSOE la va registrar el 2016 per prohibir el perdó a corruptes i condemnats per violència masclista.

Duel Sánchez-Tardà

Prèviament, en la sessió de control, Sánchez i Tardà (ERC) topaven per la independència judicial. Tardà va equiparar la fiscalia amb la brigada politicosocial franquista i va culpar Sánchez de no ser capaç de desfer el relat violent de la fiscalia davant un judici de l’1-O que té la “finalitat política d’escarmentar Catalunya amb una sentència que ja està signada”. “Ens demanen que polititzem la justícia i no: Espanya és un estat social i democràtic”, rebatia el president. En la rèplica, Sánchez va retreure a Tardà que parli de jutges “comprats” després de l’acord PSOE-PP per entronitzar Manuel Marchena a l’òrgan de govern dels jutges (CGPJ) i alhora reclami a un president que doni ordres a la fiscalia. “Totes les institucions poden ser objecte de crítica i algunes mereixen autocrítica, no només el poder judicial i no només a Madrid”, reblava Sánchez.

Ens demanen que polititzem la justícia i no: Espanya és un estat social i democràtic
Pedro Sánchez
president espanyol
El judici de l’1-O té la finalitat política d’escarmentar Catalunya amb una sentència ja signada
Joan Tardà
portaveu d’erc al congrés
L’inici de l’articulat ja és una mala notícia per a Cs: «El reu de qualsevol delicte pot ser indultat»
Dolores Delgado
ministra de justícia
Hi ha dos Sánchez: un veia claríssim un delicte de rebel·lió i el d’ara insta l’advocacia a retirar l’acusació
Pablo Casado
president del pp
És la jura de Santa Gadea constitucional: l’indult als colpistes és el seu preu del lloguer de La Moncloa?
Ignacio Prendes
vicepresident del congrés (Cs)
La ministra Delgado només és transparent quan diu ‘maricón’ i ‘nenaza’ al ministre de l’Interior
Beatriz Escudero
diputada del pp

La cita espanyolista de Casado punxa i Rivera ni hi va

La gran cimera espanyolista amb què el president del PP, Pablo Casado, volia fer una conjura constitucionalista contra l’independentisme va punxar ahir al Congrés. Qui va desinflar la cita d’entrada va ser Albert Rivera, que no va voler la foto amb Casado, no hi va anar i va delegar la representació de Ciutadans en Ignacio Prendes, vicepresident del Congrés. La que havia de ser la fotografia d’unitat espanyolista va ser un retrat de quatre: Casado, Prendes, Isidro Martínez Oblanca (Foro Astúries) i Carlos Salvador (UPN). “Una cita superpositiva”, va lloar la portaveu del PP, Dolors Montserrat.

Després d’una cita que no va aplegar ni Coalició Canària i en la qual Casado hi va vetar d’entrada el PSOE, ahir era el representant de Ciutadans el que reclamava el “rescat” del PSOE en futures cites. El màxim que va concedir Montserrat és que la cita espanyolista quedi “oberta” a l’entrada del PSOE “si sempre s’ha considerat constitucional” i si “realment vol evitar que l’independentisme català trenqui Espanya”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.